Не на връщането на цигарения дим в заведенията


Гост

/ #3782 Re:

2013-06-15 08:36

#3780: -

Противопоставянето на правото на здраве с правото на свобода е инфантилна драматургия за човешките права

 

Д-р Георги Чалдъков

Медицински универстет, Варна

 

Здравето и болестите на човека са много по-сложни явления, отколкото представите за тях на някои медийни знаменитости в България, които напористо влизат в тази материя под „защитата” на човешките права и свободата на избор. Една от знаменитостите, участваща в публичното обсъждане, е Елин Рахнев - проспериращ млад поет и драматург. Преди 2-3 седмици той ме възхити със словесната си графика "По-добре разширено сърце, отколкото разширен стомах". Но сега ме отврати с  арогантно-менторската си логорея, озаглавена „Стига експерименти! Махнете закона за цигарите” (вестник „168 часа”, 1-7 февруари 2013), където пише „какво значи здравословен начин на живот, когато забраната на пушенето на обществени места остава 30 000 българи без работа”. И: „Вече няма нужда от никакви дебати... Не са необходими нито експерти, нито професори... Нито лекари по белодробни заболявания.”

Това, особено за лекарите, звучи цинично – пеперудите не кашлят във фантазиите на  книгата му „Кукувицата”, но това може да се случи на бащата и детето в реалния живот. Затова на поета* и на другите медийни знаменитости отговарям със Sutor, ne ultra crepidam (Обущарю, не по-горе от обувката). И ги моля повече да се вслушват в Doctor dixit (Докторът каза): Правото на здраве е най-човешкото право. Само здравият човек може с удоволствие да осъществява другите си човешки права и задължения.** Противопоставянето на правото на здраве с правото на свобода е инфантилна режисура на драматургията за човешките права и йерархията на ценности. Следователно, по-добре да фалират 1 000 кръчми, отколкото да умрат повече от 100 000 (сто хиляди) българи годишно. За това писах и в „Тютюнохолици на протест”, „Буридиновото магаре и боливийските инки” и  накратко в „Истина и мнение” – парадо­ксът на Джордж Мур  („Навън вали дъжд, но аз не вярвам на това“), перифразиран за знаменитите тютюнохолици, звучи така: „Тютюнопушенето е много опасно за здравето, но аз не вярвам на това.”

________________________________________________________________

* Vates от латински означава пророк, още – поет. Но в словото на българските „пророци” Пейо Яворов, Атанас Далчев, Иван Пейчев, Константин Павлов, Христо Фотев... няма арогантност и цинизъм.

** Член 2 от Закона за здравето в България гласи: "Опазването на здравето на гражданите като състояние на пълно физическо, психическо и социално благополучие е национален приоритет и се гарантира от държавата." Правото на здраве като фундаментално човешко право е вписано и в Конституцията на СЗО и Декларацията за човешки права на ООН.