Не на връщането на цигарения дим в заведенията


Гост

/ #2463

2013-05-29 19:00

НЕ НА ЦИГАРИТЕ!
ГРАЖДАНСКА ПОЗИЦИЯ
на д-р Мариян Иванов, специалист по вътрешни
болести, основател на медицински център Фитолек

Изразявам категоричното си несъгласие за либерализиране на закона за забрана на тютюнопушенето на обществени места! Тези, които искат да въведат съответните законодателни промени и тези които искат да правят тютюнев бизнес в заведенията си, трябва преди това да посетят клиниките по белодробни, сърдечни и ракови заболявания и залите за аутопсия на починалите в тези клиники. Там ще видят огромната мъка в очите на болните и на техните близки и ще се запознаят с уврежданията, които цигарите (включително и т.нар "пасивно пушене") причиняват на различните органи и системи в човешкия организъм. След това, ако могат да спят спокойно и да са в хармония със себе си, нека правят бизнес с човешкото здраве. Що се касае до това, колко било важно страната ни да печели от тютюневия дим и как това щяло да съживи бизнеса, то тук сметката е елементарно проста. Средствата, които многострадалното ни здравеопазване отделя за лечение на дължащи се на цигарите заболявания, със сигурност са в пъти повече от евентуалните приходи. И тези приходи основно ще влезат в джобовете на ограничен брой хора. А лечението го плащаме всички ние - и аз и вие, моите приятели и пациенти, които живеем здравословно и за щастие рядко ползваме или изобщо не ползваме услугите на т.нар. обществено здравеопазване. Да, пушачите с гордост заявяват, че да пушиш или не, е въпрос на личен избор и цитират, че така било в редица развити европейски страни. В тези страни здравноосигурителните вноски, застраховките "живот", лихвите и срокът на отпуснатите кредити и куп други неща са в директна зависимост от здравословното състояние. В тези страни наистина има личен избор - ако имаш излишни пари, можеш да пушиш, стига да не пречиш на хората около теб. И ако се разболееш (а според статистиката това се случва много по-често на пушачите) ти си осигурил една голяма част от парите за лечението си (но пак една немалка част от тях е осигурена солидарно и от хора - непушачи). За съжаление, в България, която е в челните световни класации по тютюнопушене, а съответно и по заболеваемост, свързана с цигарите, такава разлика не се прави. И се получава така, че интелигентните хора, които са отговорни за своето здраве и за това на нацията, биват наказвани да плащат за лечението на тези, които нямат тази степен на самоосъзнатост. Друг е въпросът, че много от последните изобщо не плащат здравни осигуровки, но в същото време винаги намират пари за цигари.
Не е морално да принуждават непушачите да плащат лечението на хора, на които не им пука за собственото им здраве и в същото време редовно да се отправят призиви за помощ за запълване на всякакви дупки в здравната ни система.
Ако искаме едновременно да има обществено здравеопазване и в същото време - морал и справедливост в това здравеопазване, то редно би било да има поне 2 национални здравни каси. С вноските на гордо направилите своя избор пушачи, едната каса ще поема тяхното лечение. Другата ще лекува непушачите с направените от тях вноски. В противен случай няма да се учудя, ако рефренът "стягам багажа и дим да ме няма" стане изключително актуален в близките месеци сред хората, държащи и на здравето си и на справедливостта...