Да се закупят Детски линейки за всички областни градове в България

Министерски съвет да опусне 4 млн. лева за закупуване на специализирани Детски линейки за всички областни градове.

Стойността на подобен тип специализирана детска линейка е около 150 000 лв. За всички областни градове (без София, защото вече има една) ще са необходими 4.050.000 лева.

Линейката е оборудвана с високотехнологичен транспортен кувьоз за неонатални пациенти, монтиран на специализирана самоносеща се носилка. Кувьозът притежава вграден мониторинг на кислородната концентрация, вградена пулсова оксиметрия и електрически акумулаторен модул, гарантиращ висока автономност на апарата. Този тип линейки са оборудвани със специална медицинска апаратура и други основни животоспасяващи и животоподпомагащи уреди и оборудване, като дефибрилатор с приставки за деца и бебета, пациентски монитор, помощна носилка за ръчно транспортиране, мобилен стол за пациенти в седящо положение, вакуумна инсталация, стационарна и мобилна кислородни системи.

След повече от месец мълчание от инстиуциите, които трябваше да излязат със становище - Министерство на здравеопазването и Министерство на финансите, най-накрая получих отговор от министър Кирил Ананиев (МЗ), който най-общо казано отговори, че вече са закупени транспортни кувьози и те могат да се монтират в обикновените линейки.

Как това решава проблема и изобщо разбран ли е проблемът?

Веднага обяснявам, защото явно в Министерството не са разбрали не само идеята, но и смисъла на специализираните детски линейки. Тяхното предназначение е да осигуряват денонощна и адекватна медицинска помощ, на недоносените бебета, както и за всички деца от 0 до 18-годишна възраст. Не малък за подценяване е и фактът, че тези линейки освен със специализирана апаратура разполагат и с условия, в които децата да бъдат по-малко стресирани и да се чувстват в безопасност. Нека се замислим и за последиците за психиката на децата, които оставят подобни преживявания.

Притеснява ме следващото обяснение - нямало нужда от специални автомобили за детска спешна помощ, защото и сегашните вършат работа. Добре, но реално при проблемите на Спешната помощ и постоянния недостиг на линейки, които да обслужват подадените сигнали, се създава предпоставка за "конфликт". Абсолютно закономерно детските спешни случаи са с приоритет, но ако няма специализирана линейка и се ползват обикновените реанимобили това ще удари обслужването на всички останали случаи на спешност. За пример ще дам Южното Черноморие, където по неофициални данни има 17 линейки, 5 от които са в Бургас. Абсолютно недостатъчни да покрият нуждите на региона, особено в туристическия сезон, а какво да говорим да покриват и нуждите за спешна детска помощ. И положението не е само тук така. Да покажем, че децата наистина са с приоритет!

Като цяло говорим за тотално друга философия, която поставя децата и грижата за тях на първо място. Половинчати работи от типа - "ама ние сме осигурили каквото сме могли", могат да се правят с години, но ефектът ще бъде по-скоро нулев, а тук става въпрос за живота и здравето на собствените ни деца.

Нека чрез подписа си в тази петиция да покажем, че закупуването на тези специализирани детски линейки е нещо основополагащо, което ще задвижи процеса по модернизиране на спешната помощ за децата на България.

Чрез подписа ми упълномощавам Дончо Златев да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.