Предложение до ръководството на bTV

До г-н Павел Станчев, Главен изпълнителен директор на bTV Media Group

ОБРЪЩЕНИЕ

на група български граждани

Уважаеми г-н Станчев,

Позволяваме си да се обърнем към Вас, движени от чисти морални или нравствени подбуди и основания. Въпросът, който искаме да поставим пред Вас като ръководител на телевизия bTV, е изцяло нравствен, той също така опира до нашите реакции спрямо една несправедливост, извършена преди време от ръководената от Вас медия. Ето за какво става дума.

Преди доста години за поставяне на неудобен въпрос към тогавашния Президент на България Георги Първанов известният журналист г-н Иво Инджев беше уволнен, беше принуден да напусне bTV; спряно беше и воденото от него предаване “В десетката с Иво Инджев”. Този срамен угоднически акт в полза на една арогантна властваща особа, крепителка на олигархичното статукво, допринесе за крещящата деморализация на медийния живот у нас, на която станахме свидетели през последното десетилетие. Донякъде медията bTV може да очисти своето лице ако, макар и с голямо закъснение, даде нравствен реванш на дискриминирания по този начин уважаван журналист. Това може да стане – предвид острия дефицит на стойностни журналистически и публицистични предавания не само в телевизия bTV, но и изобщо в българските медии! – като отново поканите г-н Инджев да възстанови своето предаване, което беше любимо предаване на немалка част от зрителската аудитория. Смятаме, че дължите този нравствен реванш не само на популярния водещ, но и на нас, зрителите на неговото незабравимо и толкова авторитетно предаване.

Разбира се, bTV е частна комерсиална медия и никой не може да й диктува редакционната политика, примерно какви предавания да има, какво да прави, как да се държи в нелеката ситуация и пр. Но въпреки това обстоятелство или тъкмо заради него смятаме, че една държаща на авторитета си частна медия не може да игнорира изцяло общественото мнение, позицията на зрителите, на своите потребители, на гражданите – и да си позволява такива унизителни угоднически действия в полза на временни властелини и самозабравили се арогантни управници. Ако пък го е сторила, ако вече е допуснала такова крещящо нарушение на справедливостта чрез притесняването на един достоен журналист, то нищо не пречи отчасти да възвърне доверието си – като възстанови предаването, което в някакъв смисъл беше станало модел или еталон на принципна, честна, смела журналистическа и публицистична позиция.

Поставяме този въпрос понеже сме дълбоко убедени, че игнорирането на моралната, на нравствената страна в медийния живот до добро не води, нещо повече, такива прояви са в дълбоко противоречие с истинския смисъл от съществуването на медиите, с тяхното призвание да бъдат нравствен коректив на склонните да се деморализират и да се корумпират власти и властници. Нашето предложение за възстановяване на предаването “В десетката с Иво Инджев”е в интерес и на самата медия, то също така е в интерес и на оздравяването на медийната среда у нас, която от години е деморализирана в крайна степен. Нищо няма да загуби ръководената от Вас медия ако по чисти морални подбуди възстанови въпросното авторитетно предаване, напротив, много ще спечели, от това също така ще спечели най-вече и медийната среда у нас, която отдавна страда от липса на ценностен и идеен плурализъм, на многообразие на гледните точки, от крещящ дефицит на стойностна, на качествена, на принципна, на нравствено отговорна журналистика и публицистика.

Уважаеми г-н Станчев, пишейки Ви това отворено писмо или обръщение много се вълнуваме от това каква ще бъде Вашата реакция. За нас тя много ще означава – и много ще ни покаже. Ще ни се да вярваме, че ще осъзнаете важността на един такъв въпрос, а именно доколко медиите у нас са способни да се вдъхновяват не само от чисто комерсиални, а и от едни значително по-чисти нравствени подбуди и основания – според коренния и същностен интерес на обществото, на нацията ни.

Желаем Ви здраве, много лични, а също така и професионални успехи и постижения!

12 февруари 2014 г.