За чиста Малинова долина и Студентски град

Свържете се с автора на петицията

СЛЕД ПРОТЕСТА - обобщение и какво следва

2022-04-14 07:24:53

Здравейте съседи,

Бихме искали да благодарим на всички, които отделиха от личното си време и присъстваха на протеста - вие направихте събитието значимо и показахте, че от този проблем не се интересуват само двама-трима човека!

Какво се случи на протеста?

Въпреки първоначалната заявка на г-н Горанов, той се яви на протеста заедно с представители на Столичния инспекторат. Повече за мнението му, това на гражданите и представители на столичния инспекторат може да се чуе в репортажа от протеста на БНР. 

https://bnr.bg/horizont/post/101631185?fbclid=IwAR3xGj9HpgaqWrl9DK-BUgt1jwGf8LfHD2bOQGvnU6vJP12voM5IynkiWXk

Какво е решението на районния кмет?

След среща със строителите от района, е договорено да се мият основните асфалтирани улици (ул. проф. Иван Странски, ул. Трета, Ул. Боян Боянов, ул. Тодор Недков, ул. Крикор Назарян) на квартал Малинова долина 4 пъти в месеца за сметка на нарушителите и се извършва от Титан. 

Г-н Горанов пое ангажимент да представи графика на официалната си фб страница и група, за да може гражданите да следят дали чистенето се извършва, както и да съобразяват паркирането на автомобилите си по основните пътни артерии, когато предстои миене.

Според него, това е повече отколкото е постигнато в други райони, но според нас не носи трайно решение на проблема, защото никой не може да чисти толкова бързо и качествено, след като се цапа денонощно. 

Според наредбите и разясненията, които получихме от Инспектората в лицето на г-н Николай Кючуков, правилото е мръсна техника да не напуска строителния обект. Твърдят, че са извършени 289 проверки от началото на година и са съставени 48 акта. Ние не се съгласихме, че контрола е достатъчен, защото виждаме, че няма никакъв респект от страна на нарушителите, и дори след съставени актове, замърсяването продължава със същата сила. Не сме съгласни и с твърдението, че всички обекти са с мивки и камионите излизали чисти от строителните обекти. Това просто не е вярно, както всички добре знаете и е редно институциите да не си затварят очите за този проблем.

Разрешения за строеж от гл. архитект обаче се дават за терени, които нямат излаз на асфалт, т.к. инфраструктурата не е изградена от столична община - и се получава порочен кръг - дори и машините да се мият (а те масово не се мият), те минават през черен път (където мокрите гуми обират цялата мизерия наново) и така цапат асфалтовите улици.

Какво решение предложихме ние:

Вижте това видео:

https://www.youtube.com/watch?v=ELMhFpEkx40

В разговор с представителите на Столичен инспекторат, предложихме подобно съоръжение да се постави на входовете/ изходите на асфалтов път.​ Те казаха, че не са се сещали за подобно решение и им хареса като идея. Но споделиха, че те нямали право да предлагат подобни промени и помолиха ние да ги предложим. 

Ако това решение се съчетае с миене и контрол, вярваме, че проблем няма да има.

За какво ще продължаваме да настояваме и следим:

  1. Редовното миене на улиците да продължи да се случва с нужното качество.
  2. Търсене на трайно решение мръсна техника да не излиза от строежите 
  3. Пълна прозрачност и отчетност относно наложените глоби и контрол
  4. Спазване на наредбите за шум

Какво следва?

Искаме да се даде гласност на казуса, като възнамеряваме да препратим информацията до столичен общински съвет, столичен кмет и инспекторат, които биха могли да променят наредбите и да вземат отношение - а така да се спести много мръсотия, прах и изхабена вода. 

Вероятно няма да стане бързо, но по-добре да опитаме - подобно решение може да е устойчиво и полезно за цялата столица.

В края на срещата настроението беше добро и всеки задаваше въпроси, които го интересуват - за градини, училища, паркове, вековния дъб, регулиране на движението и др. Кметът сподели интересни и хубави новини за двата квартала, но той ще публикува официална информация по тези въпроси на страницата си.

Благодарим още веднъж на всички, които подкрепиха петицията и протеста и заявиха гражданска позиция. Петицията беше подписана от над 550 човека, а само стотина наистина показаха истинска ангажираност към проблема и се появиха на място. Надяваме се следващия път, ако се наложи да има отново протест, да сме повече!

 

С уважение,

Граждани за чиста Малинова долина и Студентски град


ЗА ЧИСТА МАЛИНОВА ДОЛИНА

В отговор на твърденията на районния кмет

2022-04-11 17:24:27

Здравейте,

Днес, 11.04, районният кмет на район "Студентски", г-н Петко Горанов, отправи обвинение, че разпространяваме лъжи и дезинформация.

Първо твърди, че не сме изпратили отвореното писмо, подписано с тази петиция.
Това не е вярно - в линка по-долу може да видите screenshot от изпращането на писмото. След като две седмици не получихме входящи номера на нашото писмо от най-важните институции по казуса - Столчина община, Столичен инспекторат и Район Студентски, решихме да преобразуваме срещата в протест.

Защо? Ами, защото никой не пожела да се види с нас на среща, както бяхме поискали.

За информация, имаме входящи номера от други институции и се вижда те от коя дата са:
---
delovodstvo
вт, 29.03, 12:59 ч. (преди 13 дни)
до мен
Здравейте,
Входящият № на вашата покана е ОА23-4153/ 29.03.2022
Поздрави,
Областна администрация
---
Nikolay Papaligov <npapaligov@moew.government.bg>
вт, 29.03, 14:16 ч. (преди 13 дни)
до мен
Здравейте,
Изпращам Ви, Входящ номер № 94-00-353/29.03.2022 г. на Министерство на околната среда и водите.
Приятен ден! Бъдете здрави!
Николай Папалигов - ст. експерт в отдел ЦАО
---
Priemna
вт, 29.03, 15:54 ч. (преди 13 дни)
до мен
Жалбата Ви е регистрирана с вх.номер 2823/29.03.22 г.
--
Благодарим Ви за изпратеното електронно писмо!
Консултации, информация и справки за вече подадени жалби и други въпроси се предоставя всеки работен ден в интервала от 9:00 – 17:00 ч. на телефон:
+ 359 2 8106955.
С уважение,
Приемна на
Омбудсман на Република България
---
Отговор на ПИСМО - Вх.№6587 от 29.03.2022 "Покана за среща в кв. Малинова долина във връзка с ъс замърсяването на квартала "
Вх. поща
РИОСВ-София <edocs@riew-sofia.org>
Прикачени файлове
пт, 8.04, 8:19 ч. (преди 3 дни)
до мен
В АСДКЗ при РИОСВ-София е регистриран документ "Изх.№3342/08.04.2022 - ОТГОВОР" на който Вие сте адресат.
Това е автоматично генерирано съобщение.
---

 

За останалите точки, в които твърди как имало контрол, на всеки обект как имало мивка и всичко се спазвало, мисля че няма нужда да коментираме - има достатъчно много видеа и снимки (вижте тук:  https://www.facebook.com/media/set?set=oa.504568794526666&type=3 ), а и всички сме в квартала и сами виждаме какво се случва. Така че не е нужно някой да ни преразказва ситуацията, в която се намираме, и да ни убеждава, че всичко е наред. Ако беше наред, нямаше да си губим личното време да организираме срещи, писма, петиции и протести.

Освен това се твърди, че точно е започнало да се чисти и сме решили да атакуваме администрацията. Обратното е - точно започнахме да се организираме като група и започнаха да чистят. А атака срещу районния кмет нито е планирана, нито осъществена.

 

 Ние нямаме нищо против миенето - напротив, това е първата мярка, за която настояваме. И се радваме, че започна да се случва, макар и не много качествено. Но искаме да се направи и втората крачка - да се контролират замърсяващите, да се налагат глоби и да се вкара ред. Защото само с миене не става.

Тук имаме разминаване с районния кмет, който не иска да го прави, като го публично обяви.

В действителност, никога не сме търсили конфронтация с районния кмет, което се вижда и от текста на отвореното писмо. Но ако той няма намерение да ни подкрепи, това си е негово решение и право.

Нашите искания са ясни. В крайна сметка се радваме, че най-накрая се признава, че проблем има и районната администрация щяла да работи за решаването му.

До скоро не беше така.

 

Очакваме ви утре в 18 ч. на кръстовището на ул. Акад. Стефан Младенов и Проф. Иван Странски.

 

С уважение,

Граждани за чиста Малинова долина и Студентски град

Оригинален пост: https://www.facebook.com/groups/4444159932350793/permalink/4505548719545247/


ЗА ЧИСТА МАЛИНОВА ДОЛИНА

Срещата прераства в мирен протест

2022-04-10 19:17:30

Здравейте, приятели,

 

Благодарим Ви за подкрепата до момента!

Предвид, че отвореното ни писмо от 29.03.2022 не получи дори входящ номер, въпреки подписите на над 550 човека - тук в платформата и на хартия, срещата, на която добронамерено поканихме институциите, за да обсъдим как можем да решим проблемите на квартала, прераства в простест

Изпратено е уведомление до отговорните институции за провеждането на мирен граждански протест срещу замърсяването в ж.к. Малинова долина и Студентски град.

КЪДЕ: Студентски град, кръстовището на ул. “Проф. д-р Иван Странски” и ул. "Акад. Стефан Младенов"  

КОГА: 12.04.2022 от 18:00 до 20:00

Ще ви очакваме, за да заявим заедно позицията си!

С уважение,

Граждани за чиста Малинова долина и Студентски град

FB: "За чиста Малинова долина"

Подкрепете нашата онлайн петиция: "За чиста Малинова долина и Студентски град"


ЗА ЧИСТА МАЛИНОВА ДОЛИНА



Споделете тази петиция

Помогнете тази петиция да получи повече подписи

Как да популяризираме една петиция?

  • Споделете петицията на стената си във Facebook и в групи, свързани с темата на петицията Ви.
  • Свържете се с приятелите си
    1. Напишете съобщение, в което обяснявате защо сте подписали тази петиция, защото хората са по-склонни да я подпишат, ако разберат колко важна е темата.
    2. Копирайте и поставете уеб адреса на петицията във вашето съобщение.
    3. Изпратете съобщението чрез имейл, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram и LinkedIn.



Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...