Минимално почасово заплащане в София

Кратко и ясно - всички, работещи в София-град и София-област, да взимат 4.00лв/час НЕТО (след данъци).

Ако сте на заплата, а не почасово, отново не трябва да ви излизат по-малко от 4.00лв/час НЕТО. Тоест, минималната работна заплата в града да е 680 лв/месец НЕТО.

Много страни имат минимално почасово заплащане, например САЩ и там са установили, че това осигурява добър стандарт в малките населени места, но не върши работа в големите градове. Идеята е определяне на минимална заплата/почасово заплащане, които да отговарят на реалността и да не представляват "санитарен минимум за оцеляване". Не мисля, че може да се оспори, че пазарът в България не работи нормално, че той да определя заплащането. И не става съвсем без държава, и не става съвсем без граждани.

Разбирам, че това за някои хора от по-малките населени места звучи абсурдно преувеличено като искане, но трябва да се вземе предвид разликата в цените между София и провинцията. Нова американска теория казва, че национален минимум е неадекватна идея, защото за някои места заплащането е добро, за други оскъдно. Следователно всеки град трябва да има собствени изисквания за минимално заплащане.