ПЕТИЦИЯ В ПОДКРЕПА НА ПУБЛИЦИСТА, ОБЩЕСТВЕНИКА И ПОЛИТИКА ВОЛЕН СИДЕРОВ ВЪВ ВРЪЗКА С ПОРЕДНИЯ ПРОКУРОРСКИ И ПОЛИЦЕЙСКИ ТОРМОЗ СРЕЩУ НЕГО

На вниманието на:                                      

Президента на Р България                                      

ген. Румен Радев

Председателя на Народното събрание на Р България

Вежди Рашидов

Служебния премиер на Р България

Гълъб Донев

Главния прокурор на Р България                                      

Иван Гешев                                      

Председателя на ВСС                                      

Крум Зарков                                      

Министъра на вътрешните работи

Иван Демерджиев

Министъра на правосъдието

Крум Зарков

Директора на дирекция „Инспекторат”  към МВР  

Главния инспектор на Инспектората към ВСС Теодора Точкова

Омбудсмана на Р България проф. Диана Ковачева

Председателя на СБЖ и член на Международната федерация на журналистите Снежана Тодорова

Европейския съд по правата на човека в Страсбург

Амнести интернешънъл

Председателя на Български Хелзински комитет Красимир Кънев

Парламентарната група на ГЕБР – СДС с председател Десислава Атанасова

Парламентарната група на „Продължаваме промяната” с председател Андрей Гюров

Парламентарната група на „Движение за права и свободи” с председател Мустафа Карадайъ

Парламентарната група  Възраждане с председател Костадин Костадинов

Парламентарната група на „БСП за България” с председател Корнелия Нинова

Парламентарната група на „Демократична България” с председател Христо Иванов

Парламентарната група „Български възход” с председател Стефан Янев

До всички чуждустранни посолства

До всички медии в България

До Светия синод на БПЦ

До главното мюфтийство

До организация Шалом

 

       Волен Николов Сидеров е български журналист, писател и общественик. Публичните му изяви като защитник на гражданските права и свободи започват години преди падането на социалистическия режим. Волен е основател и участник в неформалните организации от края на 80-те и началото на 90-те години в България.  През 1988 и 1989г. Сидеров става член на „Дружество за правата на човека” и неформалните, по онова време,  сдружения „Подкрепа” и „Екогласност”. През септември 1989г. е избран за секретар на първата софийска организация на „Подкрепа”, състояща се от 12  софийски дисиденти. Организацията е учредена в жилището на Ирен Зафирова. Сидеров напуска „Подкрепа” в първия момент, в който започват да се внедряват съмнителни личности, целящи да контролират и опорочат дейността на организацията. На 26 октомври 1989 г. Сидеров е арестуван в градинката на Кристал за провеждане на протестна подписка. В сводките на народната милиция от това време е записано, че единствения „оказал съпротива” е лицето Волен Николов Сидеров. Наложило се е четирима полицай със сила, влачейки го по земята, да го вкарат в автобуса с арестувани. През август 1989г. в ефира на радио „Свободна Европа” Румяна Узунова  изчита статията на Волен Сидеров „Правова държава ли е България”. Статията е лично издиктувана от Волен по телефон от музея на българската литература, където по това той работи. Желю Желев и други водещи държавници на нова България след време дават висока оценка на тази статия.

       Волен Сидеров е основател и главен редактор на в. „Демокрация” от септември 1990г. до февруари 1992г. Координационият съвет на СДС гласува редактор да бъде Румяна Узунова, но тя отказва под предтекст, че е пред пенсионна възраст и не иска да изпусне голямата пенсия от поста в радио Свободна Европа. След провала с кандидатурата на Румяна Узунова Петко Симеонов решава  Сидеров да бъде назначен на отговорния пост главен редактор. Волен поема официоза на демократите. Вестникът се радва на огромен успех. Пред РЕП-овете се извиват огромни опашки от желаещи да закупят в. „Демокрация”. Журналистическата кариера на Сидеров преминава през в. „24 часа”, в. „168 часа”, в. „Континент”, в. „Труд”, в списанията „Експрес” и „София 7” е главен редактор, в списание „Сега” е дежурен редактор на първия брой. 

      През четирите години като заместник главен редактор в „Монитор” Волен превръща медията в най-търсения и четен вестник за периода 1998-2002 г. По време на „Монитор” Волен пише книгата „Бумерангът на злото”. Още тогава човек от прокуратурата отива при Сидеров със заплаха за спиране на книгата и възбуждане на прокурорска проверка!

      Волен Сидеров е автор на три хиляди статии, пет книги, над две хиляди предавания по телевизията. Волен Сидеров е носител на награди на Съюза на българските журналисти и е познат в редица европейски страни като политик и изявен публицист. В една правова държава визионери като Волен Сидеров биват високо ценени и уважавани, заради тяхната ерудиция, талант и незаменим опит и заради непримиримостта им към измамата и лъжата. В една правова държава никое управление не би си позволило да мачка и репресира своята интелигенция.

      През 2003 година Волен стартира авторско предаване с името АТАКА в телевизия СКАТ. Журналистът прави всекидневни анализи на политиката у нас и в световен мащаб. Отново интересът към коментарите на Волен Сидеров е огромен. Рейтингът на телевизията се покачва и от  една регионална /популярна само на територията на Бургас/ телевизия, СКАТ започва да се търси и да се следи в цялата страна. По искане на огромната публика, която го призовава да направи партия през 2005 г. Волен учредява партия АТАКА върху 20 основни принципа, които са актуални до ден днешен. Същата година АТАКА прави неочакван пробив и за първи път в историята на България 21 националисти влизат в Народното събрание. Една година по-късно ,през 2006 г., Сидеров достига до балотаж на президентските избори срещу Герги Първанов от БСП и получава над 650 000 гласа. По това време АТАКА е втора политическа сила в България. Още по време на предизборната битка стартира убийствена, клеветническа кампания целяща сриване на политическия рейтинг на Волен. Скалъпва се дело по случай, в който Сидеров на практика не е участвал.   

      От ден първи на политическата кариера на Волен Сидеров започва масирана кампания по очерняне на името му с цел удар по народното доверие към партията, която оглавява.   През седемнадесетте години политическа кариера Сидеров е подложен на постоянен прокурорски и полицейски тормоз.  Срещу него, по поръчка,  са повдигнати десетки съчинени обвинения. Само за последните две години обвиненията са шест на брой. Те са свързани главно с дейността  му на журналист и и шеф на тв медия. През 2020 г. той е обвинен, че призовава да се отиде масово на църква на Великден. Задържан е за 24 часа в Трето РУ и този арест е обявен по-късно за незаконен от съда. Наложена му е мярка за неотклонение парична гаранция от 100 хиляди лева, каквато не налагат и за убийство. Съдът отмени размера на гаранцията.           Обвиненията от 2020 г отпадат безславно като несъстоятелни, но тормозът за него и семейството му остава.

      Днешните обвинения отново са базирани на журналистическото му разследване: кой назначи татуираната полицайка Радева в Първо РУ и защо Нова тв не дава различни гледни точки по темата „Украйна”. Паричната гаранция този път е 10 хиляди лева. Всичко дотук говори за тенденцията Сидеров и ръководената от него медия да бъдат цензурирани под форма на „криминални” нарушения, представяни като „хулиганство” и „нарушение на обществения ред”. Да питаш кой назначи полицайка, прикрила двойно убийство и как една масова, чуждестранна по собственост медия изкривява истината е „нарушение на обществения ред”, според прокуратурата и МВР. Знаем добре, че при обществено известни лица с една нагласена провокация може да се инсценират всякакви постановки и „нарушения”.

      Точно за това апелираме да спрат посегателствата върху името и правата на един български публицист и обществен деец с национално и международно признание.    

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Деница Сидерова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...