ОБРЪЩЕНИЕ От името на бежанците от Вардарска и Беломорска Македония и техните потомци

ДО:
ПРЕЗИДЕНТА НА РБЪЛГАРИЯ Г-Н РУМЕН РАДЕВ

НАРОДНИТЕ ПРЕДСТАВИТЕЛИ
В 45-то ОБИКНОВЕНО НАРОДНО СЪБРАНИЕ,

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯНА РБЪЛГАРИЯ
Г-Н СТЕФАН ЯНЕВ,

БЪЛГАРСКАТА ОБЩЕСТВЕНОСТ

ОБРЪЩЕНИЕ
От името на бежанците от Вардарска и Беломорска Македония и техните потомци

От името на бежанците от Македония и техните потомци, открито заявяваме, че повече не можем да търпим гаврата с нашата съдба, насилието и лъжите за истинската ни същност, доказана през вековете и недвусмислено заявена пред света!

Бруталната подмяна на народността ни и поруганието паметта на скъпите ни предци, които дадоха най-ценното - живота си за свободата и добруването на нашето Отечество, за националното ни  обединение с идеята за единна и сплотена народност!
С ясно съзнание за саможертвата, на която обричат себе си, близките си и потомците, със свещенната идея за националната си принадлежност, всички те извършиха жертвоприношението в името на бъдеще в единство и духовно единение! Пренебрегвайки собственото си благополучие, дедите ни осъществиха подвиг, за да защитят истината и постигнат целостта на родната земя! Никога, никой от тях не е имал друго име и не е носил гордо в съзнанието си, освен свещенното име на Родината! Македония е люлката на нашата древност, на Възраждането, на църковните борби!
Подложени на непосилни мъки и насилие, истински геноцид на поробителите и техните приемници - окупатори след Балканските войни, след войните за освобождение на Македония и национално обединение, насилие утвърдено от зловещия Ньой в 1919 г. Последвалата окупация на Македония довежда до поредната бежанска вълна, македонските българи бягат от насилието и безчинствата на новите окупатори! Но тези, които останаха по родните места поеха тежестта и злодействата на поробителите! Цялото насилие е документирано и добре известно!
Понесли страданията, нашите сънародници останали по родните ни места, трябваше да подтиснат истината за собствената си същност, за да спасят живота си, за да съхранят децата си, за да оцелеят, дори и днес все-още са замлъкнали, за да не последват съдбата на хилядите, които се простиха със живота си, защото дръзнаха да произнесът истината, която още възрожденците ни заявиха пред целия свят!
Непреодолимите факти от истинската ни древност, отдавна очакват подобаващо преклонение пред истинността, която излъчват! След Велика България на кан Кубрат, Кан Кубер първи преди кан Аспарух, осъществява единението и единството ни на Балканите, най-първо в Македония! По-късно след победата на кан Аспарух над Византия, която с договор се задължава да плаща данък на България, ще просияе недвусмислено утвърждаването на българската нация на Балканите! Цар Самуил и неговото Царство България, никога не са имали проблеми с народността си, ясно и точно формулирана в названието на византийския император Василий Българоубиец! Естествено е, да се стигне до един от наследниците на цар Самуил - Цар Йоан Владислав, който още в 1018-та година, категорично е заявил в паметната плоча за съграждането на Битолската крепост, че е: „Блъгарин родом“ и поради този факт е: „Цар и самодържец блъгарски“, а крепостта в Битоля е съградена: „За убежище и спасение блъгаром!“ Колко е трудно днес, това да се изпише на т.н. измислен „македонски език“, защото в тази посърбена и осакатена „азбука“ на Светите ни братя Кирила и Методия я няма най-българската буква „Ъ“, забранена и изхвърлена от сърбокомунистите, новите „македонци“!
Е, какво по-ясно и категорично казано от потомъка на Самуиловия род и то в период, когато в Европа, много от европейците не са знаели какви са! Абсурдът в наши дни е, че всички тези факти се отричат от съвременните институции в Северна Македония!

Едно достойно продължение на древната ни традиция и единение е, че българинът в новата ни история за първи път е заявил, че е българин пред целия свят, не от някъде другаде, а от Македония! Църковните ни борби от XIX век за самостойна църква, пак от Македония начеват! Истината не може да бъде подменена и същността на дедите ни фалшифицирана! Тези, които останаха, след като не можаха да ги направят сърби, трябваше да бъдат всякакви, но не и българи! Ние помним това похищение над съзнанието там, не случайно до ден днешен възрастните люде там споделят: „Ние знаем какви сме, но млъкнахме, за да спасим децата“!

Никой няма право от наше име да решава и утвърждава една фалшификация, лъжа, дело на корумпирани измамници - майкопродавци! Не може да се премълчава грозното насилие, истински геноцид спрямо същността ни, довело до съвременното безпаметно състояние!
След неуспеха на Илинденското въстание през 1903 г. което е дело на българите от Македония и доброволци от Мизия и Тракия, начело с водачите си, всички до един с ясно българско съзнание! Идеята за свободата на българите от Македония е неосъществена и всички надежди са в бъдещето!
Балканските войни следват мечтата за национално обединение! С небивало въодушевление е извършена мобилизацията, а до победен край се стига, благодарение силата и саможертва на българските воини, броят на мобилизираните българи многократно превъзхожда тези на „съюзниците“, многократно повече са и жертвите, които даваме, защото целта е свободата на брата роб в Македония! Не случайно истинското им название е Войни за освобождението на Македония! Основните военни действия и победи са дело на българската войска, и само в нейните редици се намира ледендарното  Македоно-Одринско опълчение, състоящо се от синовете на Македония,  които с гордост носят българската си име и са част от Българската войска!  За жалост деянията на подлите „съюзници“ предрешават съдбата и опорочават благородната идея, Македония да възтържествува в целостта си!
Първата световна война в действителност е война, която за България отново е Война за освобождението на Македония! Болшинството от българските висши офицери са от Македония, безпримерен е героизма на воините от Македоно-Одринското опълчение, всички те се сражават като българи, не като други!
След всичките безумия, Втората световна война още повече задълбочи злото, най-жестокото насилие в човешката история с неизброимите жертви и геноцида над евреите! Но лъжата с българска окупация на Македония е едно от най-долните манипулации и подменена истина! Окупаторът не го посрещат с цветя като освободител от сръбските поробители! След Ньой, сръбският режим в Кралска Югославия с нечувано насилие обявява Вардарска Македония за Южна Сърбия, а македонските българи за южносърбияни като сменя имената им! Още преди влизането на българската войска в Македония на Великден 1941 г., благодарение на създадените Акционни  комитети, автентично дело на македонските българи във Вардарска Македония, администрацията в основните градове е сменена с видни общественици, доказани македонски българи, ликвидирани след оттеглянето на българските войски и установяването режима на партизаните-терористи на Тито и Джилас!
Бюджета за Македония по време на администрирането й от Царство България 1941 - 1944 г., многократно надхвърля средствата определени за старите предели! Строителството на пътища, съграждането на най-важните духовни институции - университет, библиотека, музей, театър в Македония са дело на „окупаторите“!

Няма да позволим да се узакони насилието, геноцида от бивша Кралска Югославия, последван в Титова Югославия след Втората световна война, а особено след 1944-45 година вследствие изстъпленията на Титовите сърбокомунисти над македонските българи! Пределно ясно говорят избитите над 30 000 души без съд и присъди, миналите над 200 000 през лагерите на смъртта Голи Оток и Идризово! Никой не може да се гаври и да оневинява това брутално насилие не срещу друго, а срещу българската ни същност! Трябва да е ясно, че всъщност става дума за геноцид! Това съвременна Европа няма право да допусне и утвърди!

Не е възможна официална държавна позиция, която ще поставя граница и претенции до 1944-1945 г. Всичко случило се в бивша Кралска Югославия е напълно идентично със случващото се след 1944-45 г. в Титова Югославия, именно това е времето на най-кървавото утвърждаване на измислената народност „македонска“ с осакатен и подменен български език като „македонски“! Страхът от истината за българския характер на езика и азбуката, довежда до предателство спрямо Кирилометодиевото наследство, спрямо древността ни, довежда до фалшива подмяна и изкуствено отдалечаване от езика на дедите ни! Най-драстично е отсъствието на най-българската буква - Ъ, типичен звук, характерен и за българите в Македония, заменен със запетайка! Изкуствено скалъпена азбука с нарочно появилите се насила, късни сръбски буквени знаци!
Не може да продължава тази нелепа манипулация с одобрението на Европейския съюз! Нужно е да се изисква не от някой друг, а от нашата общественост, от официалните ни държавни институции да бъде прекратена тази фалшификация, без аналог в световната история!

Ние, бежанците и техните потомци сме двойно повече от колкото братята и сестрите ни в Македония, никой няма право от наше име да предрешава бъдещето ни, да ни разделя и противопоставя един на друг! Никой няма право да подменя истината и утвърждава лъжа, дело на нечовешко насилие и произвол, недопустими в съвременните понятия за хуманност и свобода на личността! Искаме да видим и чуем истинното слово на единствения автентичен институт в света, дело на нашите деди-учредители, всички до един българи от Македония – Македонският научен институт!
Създаден през 1923 г., понесъл репресиите на тоталитарния комунистически режим, ето за какво беше възстановен след 89-а година, за да прогласи истината пред целия свят за действителната ни същност! Истината за насилието и жестоките репресии над идентичността ни! Не случайно логото му е свещникът, като символ на Светата Троица, Бог Отец, Бог Син и  Светия Дух и то като част от свещенните инициали от името му – МНИ - Македонски Научен Институт! Няма друга по-авторитетна институция в целия свят, дело на нашите предци, автентичен  носител на истината за българите в Македония!
От името на бежанците от Македония и техните потомци, призоваваме, МНИ съхранил в неопровержими документи истината, да се противопостави официално на лъжите, и всички манипулации на тази нечувана измама, без аналог в световната история!
Не може ние да потвърдим и осигурим легитимност на едно престъпление спрямо Българския народ! Нямаме право да утвърдим нечуваното насилие над българите от Македония и отменим присъдата, която заслужават!
Всичко случило се след 1944-45 г. е продължение на битката за озаконяване на насилието, след положените усилия в генното инженерство за съграждане на отделна нация, отделна от българската!
Методично се изгражда образа на врага в лицето на България и „варварите“ - „бугари татари“ /исторически фалшификации, които битуват и до ден днешен/! Това е инсинуация методично поддържана с цел отродяване на останалите македонски българи в границите на Титова Югославия... Добра основа, благоприятна за укрепването и на лъжите спрямо нас! Основен враг са и всички книги, вестници, списания, които идват от България, те са забранени в Титова Македония, под възбрана и преследване са и десетилетия по-късно, след краха и на Югославия страхът е същия...  Продължава и до днес, и не случайно от границата по инерция от онова време, бяха върнати пред лицето на Европа, и то в началото на 2021 г. преиздадените фототипно томове с „Български народни песни от Македония“ на братя Миладиновци, издание от 1861 г. като опасни! Нима всичко това е нормално?!?
Оръжието скрито в интернет пространството не може да бъде възпряно, тепърва започва събуждането и сблъсъка с истината, след дългия зимен сън!
Идеята за Северна Македония, с различна идентичност от идентичността на бежанците и техните потомци е ненормална и опасна с фалшивата си легитимност! И в Скопйе, и в Белград скритите архиви трябва да разкрият тайните на издевателствата  над нашата същност! Ние избягахме, за да се спасим от това жестоко насилие, но нашите роднини останаха там, изтърпявайки  мъките, жертвайки най-скъпото! Неизброими са размерите на това злодейство и с тези архиви, документирали това насилие, Европа трябва да се запознае! Досега това не е сторено!

Нека с Божията благословия пречистим себе си и взаимно си простим! И от двете страни допуснахме посредствеността да вилнее, сътвореното зло се нуждае от взаимните ни усилия, за да постигнем отново Божията благословия, която е наше достояние и не е достойно да изменим на предците си, отблъсквайки Божието благоволение!
Всеки може да съзре, че истината е още жива, паметта не е погинала, тези, които и днес имат смелостта да назоват истината в Северна Македония, трябва да събудят съвестта ни и да отдадем заслуженото, защото  именно те се нуждаят от защита!
Недостойно е да предадем и потъпкаме истината, и обречем бъдещето им, сторим ли нужното, ще ги последват и тези, които в страх и безброй жертви са преживяли насилието, знаейки много добре какви са!
Духът на предците ни, погиналите, безбройните жертви на нечовешкото злодеяие срещу народността ни, ще възправят снага и ще благодарят за смелостта ни, че намерихме сили да изречем истината и защитим саможертвата им! Само по този начин ще упокоим и отдадем заслуженото, за страданията, за саможертвата, за това, че не пожалиха себе си, само така ще докажем, че паметта е вечна! Тогава с гордост ще можем да изречем „ВЕЧНА ВИ ПАМЕТ“!

Европа е нужна в целостта си! Тя естествено се нуждае да бъде единна и в географската си цялост, никой не би трябвало да липсва! Но да се използва като прикритие и последна крепост на старите грехове, довели до началото и разорението след Световните войни, с примитивния ламтеж на посредствеността да обсебва чуждото за свое достояние, доминация на егоизма и завистта, които водят единствено до лъжата и насилието, Европа не може да осигурява утвърждаването им! Никой няма право да се възползва нито прикрито, нито открито за подобни цели. Това е от съществено значение и за Северна Македония, също така и за Сърбия в едно предвидимо европейско бъдеще! Ако не се спазва идеята за здравословно бъдеще, без скрити съображения за подмяна на истината и хитруване извън усилията за нужното единение в границите на Обединена Европа, не е възможно да съществува едно духовно и не само духовно общение! Нужното единство изисква отказ от манипулации с история, подтискане и малтретиране на малцинства и подмяна на доказани исторически факти!

Това е, което може да омиротвори и съсредоточи Божията благословия за един свят в Обединена Европа, единствено като свят на творческо съзидание, мир и любов! Европа в която Одата на радостта, наистина да е апотеоз на справедливостта!

Гр. Св. София - Св. Св. Кирил и Методий – 11 - 24 май 2021 г.

Сдружение на бежанците и техните потомци от Вардарска и Беломорска Македония. За връзка: e-mail:stamengo@yahoo.com(Георги Стаменов)    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам Сдружение на бежанците и техните потомци от Вардарска и Беломорска Македония. За връзка: e-mail:stamengo@yahoo.com(Георги Стаменов) да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.