Петиция за спасяване оперните певци на България !

Уважаеми колеги, уважаема публика и почитатели на оперното изкуство, преди броени часове ни напусна големият наш оперен изпълнител тенорът Камен Чанев! За огромно съжаление, той е един от четиримата починали колеги, за които знаем! За нас статистика няма и никой не я води! Те се заразиха с Ковид -19 в опит да се провеждат репетиции, оперни спектакли и премиери по време на пандемия. В България, за разлика от почти цяла Европа, оперните театри останаха активни и отворени. Освен това спектаклите се провеждаха цялостно - с пълни хор, оркестър и солисти, които няма как да използват лични предпазни средства по време на представленията , а да кажем честно и на по мащабните репетиции.  Всичко това доведе до множество случаи на инфекция от коронавирус, най-вече сред певческия състав и при духовите инструменти в оркестъра. Тъй като е известно, че с пеенето и свиренето на духов инструмент се поема значително количество въздух, евентуалната концентрация на вируса, който биха поели този тип изпълнители, е в пъти над останалите артисти. Има множество изследвания, едно от които на британското Министерство на здравеопазването, които еднозначно посочват, че при интензивно пеене се отделят 20 пъти повече аерозолни капчици, отколкото при нормално говорене. Освен това вирусът, отделен при пеене, остава в пъти по-дълго вирулентен в обща среда на репетиции и спектакли. Поставяме линк, за да проследите какво е мнението на британското правителство относно пеенето на много хора заедно. https://www.gov.uk/government/publications/covid-19-suggested-principles-of-safer-singing/covid-19-suggested-principles-of-safer-singing
Надяваме се, че отговорните институции ще дойдат на себе си и ще преценят в полза на певческото богатство на България, отвъд тесния интерес на определени административни кръгове и групи, които не участват пряко на първа линия в творческия процес.  Не дишат един срещу друг с пълни гърди без лични предпазни средства! Подпишете петицията! Нека певците на България бъдат включени в списъка за приоритетно ваксиниране, както лекари, учители и полицаи, но до тогава нека останат на сигурно вкъщи.  Нито един артист не желае да е далеч от публиката си. Всички искаме да творим и радваме публиката, да работим, да заслужим заплатите си, но е недопустимо да заплащаме кръвен данък заради това. Подпишете в памет на Камен Чанев и на колегите ! Нека бъдем спасени !

С подписването си упълномощавам Peter Kostov Tenor да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.