Безусловен Базов Доход (ББД) за всеки пълнолетен човек в България

"Безусловен Базов Доход" (ББД) в Република България (РБ)

ББД = 10 Лева/Ден/Човек чрез Държавна Банкова Карта (ДБК)

ДБК да се издава безплатно от БНБ на всеки пълнолетен човек в РБ

ББД да може да се харчи само лично и безкасово (без теглене в брой)

Непохарченият седмичният лимит (до 70 лева) автоматично да се връща в специална обща набирателна сметка в БНБ...

Допълва се....

ЕМИЛ МИТКОВ (Viber +359897340917)

Всяко предложение, което цели да спаси бизнеса, без да спасява хората, ще се провали - Ейми Кастро Бейкър, Пенсилванският университет

"Бизнес инсайдър" дава примери за подобни практики, вече предприети в някои държави:

Дания пое 75 до 90% от заплатите на работниците, за да ги предпази от съкращаване. Мярката е в сила за 13 седмици.

Правителството в Нидерландия плаща до 90% от заплатите на служители на фирми, които са загубили поне 20% от приходите си и които не уволняват.

За пръв път във Великобритания кабинетът обяви подобна мярка - 80% от заплатите ще бъдат осигурени от държавата, като бизнесът може да наеме отново вече съкратени работници, които също са покрити от това решение.

Франция предлага на самонаетите работници до 1600 евро - за тях имат право да кандидатстват около 600 хил. граждани, които са възпрепятствани да работят по време на ограниченията.

Германия дава помощи на дребните работодатели и на фрийлансърите, същото важи за провинциалните правителства. Италия ще даде по 650 евро на самонаетите и сезонните работници.

САЩ въведоха директни плащания в размер до 1200 долара към гражданите с доход до 75 хил. годишно.

Може ли безусловният базов доход да спаси икономиките от коронавируса

Испанското правителство ще ускори плановете за въвеждане на всеобщ основен доход, за да помогне на хората да се справят с икономическите проблеми, породени от пандемията от коронавирус. Засега няма оповестен размер на дохода и той ще се дава само на част от населението.

Но целта е тази мярка да се превърне в постоянен инструмент и да остане в сила и занапред, уточни икономическият министър Надя Калвино, цитирана от The Local. Според източници на в. "Ел Паис" обсъжданата сума е 440 евро на месец на фона на минимална заплата от 950.

Универсалният базов доход означава държавата да дава на гражданите си пари в брой всеки месец, без изисквания, извън социалните помощи, които обикновено са обвързани с изисквания или нужди. Защитниците на този подход твърдят, че простотата му позволява на властта да си спести бюрокрацията, като едновременно с това осигурява получателите му, дори ако обстоятелствата в живота им се променят, пише фондация "Томсън Ройтерс".

Икономическата криза, причинена от вируса, ще коства до 25 млн. работни места по целия свят (според прогнози на Международната организация по труда). Изправени пред тази перспектива, властите в някои държави започват да обмислят сериозно идеята за въвеждане на безусловен базов доход.

Миналата неделя 175 депутати подписаха отворено писмо с искане за спешно въвеждане на тази мярка.

"Базовият доход може да бъде стъпка към една икономика, която поставя в центъра си добруването и основните икономически стандарти на хората".

Фран Боет, изпълнителен директор на британския институт Positive Money

Експериментите досега

Финландия бе първата държава, която направи подобен пилотен експеримент. Той продължи две години и според изводите, макар да направи хората по-щастливи, не увеличи заетостта. В крайна сметка не бе удължен.

През 2016 г. швейцарците гласуваха на референдум против въвеждането на гарантиран базов доход.
Миналата година калифорнийският град Стоктън започна пилотна схема. 125 души там получават 500 долара месечно, при условие че живеят под медианния доход от 46 хил. долара годишно. Учените зад този експеримент твърдят, че 40% от парите отиват за храна.

"Данните за разходите досега подчертават колко сериозно уязвими са повечето работници в нашата икономика. В контекста на кризата с коронавируса - имаш група хора, които вече са на или под линията на бедността, живеят от заплата до заплата и върху тях се трупа допълнителен натиск", коментира една от тях - Ейми Кастро Бейкър от Пенсилванския университет.

Уроците от 2008

Управляващите и икономистите, които одобряват идеята, все още помнят уроците от финансовата криза през 2008 г. Тогава държавите похарчиха стотици милиарди, за да спасяват банките - а сега неравенството се е влошило.

"Възстановяване имаше за икономиката, но не и за средния американец", коментира Кастро Бейкър. "Сега отново сме в изключително уязвима позиция."

ЕМИЛ МИТКОВ (Viber +359897340917)    Свържете се с автора на петицията

С подписването си упълномощавам ЕМИЛ МИТКОВ (Viber +359897340917) да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия телефонен номер в онлайн среда.

Няма да показваме публично тази информация в онлайн среда.