Настояваме за повече шанс за живот на няколко десетки хиляди онкоболни с разкриване на Национален/или Балкански/ специализиран Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възстановяване

А Н О Н С

Петиция за разкриване на Национален/или Балкански/ специализиран Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възстановяване на онкоболни след химиотерапия. Обществото  иска ли ?

Уважаеми сънародници,

През последните 20-30 години заболеваемостта от „рак „по официална статистика  у нас  се е покачила 2,5-3 пъти. Умират ежегодно около 19 000 и се разболяват всяка година нови около 38 000 онкоболни.

В съвременната медицинска онкология има няколко  основни проблема:

1. По време на химиотерапията е възможно да възникнат противопоказания за провеждането и да се спре за неизвестен период от време.

2. След приключване на химиотерапията  след няколко месеци или  години са възможни рецидиви. Те са тези, които правят заболяването злокачествено.

3.През последните години най-съвременното и перспективно  направление за борба с рака е ”Имунотерапията и имунопрофилактиката на рака”.

За решаването на  основните проблеми е нужно разкриване на  научно-приложна  клинична иновативна  медицинска структура където да се прави медицина в тази иновативна област. Това  е липсващо звено в онкологията.

Нашите въпроси към държавата  са следните :

1.Защо държавата не иска да признае болестта  „рак „за най-тежкото социално значимо заболяване?

2.Защо държавата не иска да признае имунотерапията на „рака” за стратегическо направление с държавен приоритет?

3.Защо държавата не иска да разкрие Национален/или Балкански/ Институт за имунотерапия, имунопрофилактика на рака и възстановяване след химиотерапия каквато структура няма у нас и  на Балканите ?

4.Защо  няма  държавна политика за развитие на медицинската наука в стратегическото направление за „Имунотерапия и имунопрофилактиката на рака” чрез създаване на равнопоставени нормативни условия с тези във водещите иновативни страни в света/ САЩ, Германия и др. ?

5.Защо България няколко десетилетиЯ продължава да е на последно място сред всички други страни членки на ЕС по степента на развитие на медицинските  науки  изобщо и в частност за правене на медицина за борба с рака в стратегическото направление „Имунотерапия и имунопрофилактика на рака” ? Защо като има приети  много държавни документи  няма  развитие   в това  стратегическо направление на медицината ?

www.immuno-bg.org

Доц.д-р Влади Манев /Председател на програмен консултативен съвет за имунопрофилактика и имунотерапия на рака     Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Доц.д-р Влади Манев /Председател на програмен консултативен съвет за имунопрофилактика и имунотерапия на рака  да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.