Да спрем моторните превозни средства на Витоша!

Здравейте, приятели!

За пореден път през уикенда, когато реших да се кача на Витоша, за да си почина от мръсотията, прахоляка и лудницата на София се натъкнах на следната гледка - стотици коли (имаше и мотори ), които се качваха през целия ден, изроди, които си палеха огън където си искаха, боклуци разхвърляни на всякъде из планината......

Да споделя малко итория, защото съм убедена че има хора които не са запознати и ще бъдат съпричастни: 

Витоша е единствената куполообразна планина в България и основното и било се откроява добре от останалите планински масиви. То върви по върховете Черни връх, Резньовете, Скопарник и Острица, в посока северозапад-югоизток.

Природен парк Витоша е първият парк на Балканския полуостров и е създаден през 1934 г. Заедно със самия парк са създадени и двата резервата в парка – Бистришко бранище и Торфено бранище. Бистришко бранище по-късно получава статут на биосферен резерват и е един от 16-те резервата от мрежата на биосферните резервати в България.Размерите и границите на парка са се променяли многократно след неговото създаване и в момента територията му е около 27 079 хектара. От тази площ близо 24 000 хектара са заети от горския фонд на Витоша.

Природен парк Витоша е защитена територия и като такава там е забранено паленето на огън, което изобщо не важи за насещствениците, които съсипват планината.

За хората, които ще кажат: " Ние сме с малки деца и няма как да не се качим с кола " ще кажа - има начин, стига да имаш желание да пазиш природата начин винаги има. СО отпусна достатъчно автобуси, които се движат на 20 минути и 90% от тях са достатъчно големи и удобни, без да замърсяват. Отделно на тях има безплатни автобуси, които пътуват от стадион Васил Левски, а масово обичащите планината се качваме пеша. 

Така че скъпи приятели, ще бъда безкрайно благодарна ако подпишете петицията и я споделите с вашите приятели. 

Аз искам да дишам чист въздух, и след като това не е възможно в София, заради масовото пренаселение от цялата страна, искам да го правя на едно от малкото чисти места, останали тук - моята любима Витоша!

Благодаря предварително!


Десислава Христоскова    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Десислава Христоскова да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...