ПРОТИВ НАСИЛИЕТО И ЕСКАЛИРАЩАТА ПРЕСТЪПНА ЖЕСТОКОСТ СРЕЩУ ЖИВОТНИТЕ В БЪЛГАРИЯ

 
ПРОТЕСТНА ДЕКЛАРАЦИЯ СРЕЩУ НАСИЛИЕТО И ЕСКАЛИРАЩАТА ПРЕСТЪПНА ЖЕСТОКОСТ  СРЕЩУ ЖИВОТНИТЕ В БЪЛГАРИЯ 
 
ДО
 
Г-Н  РУМЕН РАДЕВ 
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
 
Г-ЖА ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА 
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ 
 
Г-Н  БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ
 
Г-ЖА МАЯ МАНОЛОВА 
ОМБУДСМАН НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ 
 
 
УВАЖАЕМИ Г-Н РАДЕВ,
УВАЖАЕМА Г-ЖО КАРАЯНЧЕВА,  
УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ, 
УВАЖАЕМА Г-ЖО МАНОЛОВА, 
 
Ние, представители на организации за защита на животните в България, изразяваме своя протест срещу ескалиращата жестокост над животните! От 11 години България има Закон за защита на животните... 11 години след приемането му насилието, издевателствата, жестокостта срещу животните не намаляват. Имаме брутално ескалираща престъпна жестокост срещу беззащитни животни. Бездомни, домашни, стопански животни. Стреляни, тровени, малтретирани ежедневно... Безнаказано за престъпниците...  
Обществото ни деградира, оскотява... Днес то вече е и без "протезите", които му "прикачи" през 2010-та жестоко осакатената Мима... Социалната психопатия се налага като негова визитка... Бруталната престъпна жестокост срещу животните  вече е наше ежедневие - резултат от безхаберието и безотговорността на т.нар. "държава". Затова извършителите на престъпления срещу животните вилнеят  безнаказано.  И доколкото има -съдие, ( има ли то пресечна точка с право-то и със справедливостта, когато става въпрос за животни? ), то се изразява в пробации, условни присъди, глоби за разкрити и доказани извършители на престъпления срещу животните. Крайният резултат - държавата ни днес в лицето на контролните органи, органите на местната власт и правораздавателната система, е покровител, мотиватор и подбудител на престъпната жестокост срещу животните.  Защото самата тя в лицето на същите ежедневно нарушава и не изпълнява  законите по отношение на животните, а действията и бездействията й най-често се пресичат с чл. 325 б от НК. Много са примерите за това:
 
* Общини-закононарушители - със системни нарушения на разпоредби на ЗЗЖ по овладяване популацията на безстопанствените кучета, както и на ЗВМД:
      -  Повечето общини нямат и не работят по общински програми за овладяване популацията на безстопанствените кучета. Или се имитират дейности. 
      -  Груби нарушения на принципа "Кастрирай и върни" (обработени животни не се връщат по местообитания, а се изкарват и изоставят в гори, по полета, изхвърлят се в други общини);
      - Съставят се фалшиви протоколи за "агресивни" кучета, за да се прибират социализирани, не проблемни  кучета, набедени за агресивни;
      - Общински "приюти"-концлагери, в които масово измират животни не само заради липсващите нужни условия за добро обгрижване.  В които често се стига до убиване и нараняване между животните заради натъпкването им по клетки. Й. Фандъкова беше поискала занижаване изискванията по отношение на приютите, защото иначе струвала скъпо на общините издръжката им (очеизвадно е, че и без да са узаконени,  занижените изисквания към общинските приюти отдавна са факт). Заразяване със смъртоносни заболявания като гана на настанявани в приютите животни - също ежедневие, наситено със смърт. За всичко това ВИНОВНИ НЯМА! 
      - Неквалифицирани ловни екипи, действащи без ветеринарен лекар,  залавящи безстопанствени кучета по нехуманен начин и влачейки ги; предозиращи упойката, което убива залавяните животни. ВИНОВНИ НЯМА! 
       - Кастрация на 2-3-месечни бебета, повечето от които не оцеляват. ВИНОВНИ НЯМА!  ;
       - Липса на контрол от общините върху общинските приюти и бездействие при сигнали за незаконни действия и нехуманно отношение на екипи и служители в приютите. ВИНОВНИ НЯМА! 
       -  Пълна абдикация на общините от задълженията им по чл. 16, ал. 1 и ал. 2 от ЗЗЖ, което означава проява на нехуманно отношение и жестокост към бездомните животни. Неизпълнението на разпоредбите на чл.16 най-често води до смърт на бедстващите животни.  ВИНОВНИ НЯМА! 
       - Безхаберие и тотална липса на контрол от общините върху собствениците на домашни кучета. Не се санкционират собственици, нарушаващи закона. ВИНОВНИ НЯМА! 
        А  още през 2005-та  от БАБХ са усвоени  огромни суми за регистър на домашните кучета, който трябваше да бъде завършен до 2008 г. ВИНОВНИ НЯМА! 
        - Тотална липса на контрол и върху собствениците на коне; не се търси никаква отговорност и не се санкционират за прояви на насилие и жестокост към тези животни. ВИНОВНИ НЯМА! 
        - Възпрепятстване от общините на обществения контрол по ЗЗЖ от страна на организациите за защита на животните;
 
        * Абдикирали от задълженията си контролни органи като БАБХ, които с безхаберието и бездействието се превърнаха в покровители и съучастници на закононарушителите:
        - Няма санкционирани кметове заради неприети програми за овладяване на популацията или заради не представени в БАБХ годишни отчети. ВИНОВНИ НЯМА! 
        -  Липсващият контрол от контролните органи е една от причините за смърт на десетки, стотици бездомни животни. ВИНОВНИ НЯМА!  Няма и санкционирани.         
        -  Убитите от БАБХ 4 кончета през декември 2016. 
        -  Десетките загинали изоставени коне в Осогово;
        - Лъвчетата Терез и Масуд от Разградския зоопарк. ВИНОВНИ НЯМА!      
        - Евтаназирани при грубо нарушаване от БАБХ на законови разпоредби на над 130 екзотични птици в Софийски зоопарк през февруари 2018 г. ВИНОВНИ НЯМА! 
        - Избитите над 4000 стопански животни в Странджа под скалъпения претекст за "чума". ВИНОВНИ НЯМА! 
        - Липсва какъвто и да е контрол по отношение на  зоомагазини, незаконни  развъдници на кучета. Случаят с незаконния развъдник край Варна, откъдето бяха спасени над 60 кучета от "Лъки Хънт". И той не е единствен... ВИНОВНИ НЯМА! 
 
        * И правораздавателната ни система е причина за ескалиращата главоломно престъпност срещу животните :
        - 2017 г. - 300 регистрирани случая на насилие над животни;  над 650 са регистрираните случаи през 2018 г. ;
        - Въпреки огласените шумно от евродепутата Емил Радев намерения през 2015-та за Зоополиция, 4 години по-късно  такава на практика НЯМА! Няма нормативна уредба, регламентираща дейността й.  Опитите за създаване на такива звена в РУ са провал, тъй като няма резултати! 
        - Досега няма една ефективна присъда за убиец на животно (Райчо от Тополово е един от показателните примери);
        - В малкото дела, до които се стига (най-често по сигналите за престъпления срещу животни има откази за образуване на досъдебно производство), се постановяват пробация, условна присъда  или минимални глоби;
        - Съвсем наскоро прокуратурата обяви, че няма основание за повдигане на обвинение срещу разкрития в разследване на ВВС тартор на международна мрежа за кучешки боеве Ивайло Николов. 
 
На брутални издевателства,  престъпления (тровене, стреляне, малтретиране) са подложени и котките (бездомни и домашни). И пак извършителите на престъпления срещу тях остават ненаказани.  
 
Още много факти и примери може да се посочат за това, че държавата (в лицето на общини, контролни органи като БАБХ с местните й структури и правораздавателната ни система) създава условия и предпоставки за ескалирането и поощряването на престъпленията срещу животните и за безнаказаността на престъпниците. 
 
Докога?!!!
 
Затова ние, представителите на  организации за защита на животните в България 
 
                    Настояваме за :
 
1. Създаване на ЕФЕКТИВНО РАБОТЕЩА Зоополиция, чиято дейност да бъде регламентирана в съответна нормативна уредба. 
2. Проверка с участие на представители на НПО на работата на общините по овладяване популацията на безстопанствените кучета. 
3. Финансиране от държавата чипирането и кастрирането и на домашни кучета за период от 2 години.   
4. Търсене на отговорност и санкциониране на общини, не изпълняващи задълженията си по чл. 16 от ЗЗЖ. 
5. Да бъде поставен на дневен ред и въпроса за овладяване популацията на котките. 
6. Законови промени за ограничаване и  осъществяване на ефикасен контрол върху достъпа до отрови и пестициди. 
7. Промени в НК - по-тежки присъди за извършени престъпления срещу животни. 
8. Промени в ЗЗЖ - по-тежки санкции за нарушаване на закона от длъжностни лица в общини, общински приюти; БАБХ и структурите й; ветеринарни специалисти; РУ на МВР.   
  
         Настояваме държавата чрез своите институции да направи нужното за озаптяването на извършителите на престъпни деяния и прояви на насилие и жестокост срещу животните! Продължението на тази престъпна жестокост са агресията и престъпленията срещу хората! 

НАЦИОНАЛНА КООРДИНАЦИОННА МРЕЖА "СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА ЖИВОТНИТЕ"    Свържете се с автора на петицията