В подкрепа на статуя-дърворезба на Св. Иван Рилски

П О Д П И С К А 

В подкрепа на статуя-дърворезба на Св Иван Рилски, вградена в дърво и заобиколена от дърво.   Докторската градинка, София. Художествена идея и изпълнение Алексей Алексиев.   

"Светът няма да бъде разрушен от тезикоито вършат зло, а от тези, които ги наблюдават без да вършат нищо по въпроса." Алберт Айнщайн  

“Попитахте ли някого дали можете да правите тази дърворезба в парка?“ попитали отговорните институции майстор Алексей. А той отвърнал: „Да, попитах дървото и то бе съгласно.“

16997704_256723194780466_2424705964403296054_n.jpg

Алексей Алексиев е човекът, изработил над 14 дърворезбени скулптури от изсъхнали дървета в гр. София, всички от тях безвъзмездно и на добра воля. Последните от тях в Борисовата градина – Коколандия и в локалното на бул. Цариградско шосе преди бившето кино Изток)

За последната му идея - статуя-дърворезба на Св Иван Рилски майсторът реши да попита институциите, за което ние спомогнахме с документацията и го отменихме с разходки до съответните органи. При всеобщо одобрение на идеята, както на Столична община, така и Зелени системи, последната дума бе на т.нар. Експертно-художествен съвет към Столична община, който, без да обоснове решението си „категорично отхвърли предложението“! Поради думите на кмета на София, през 2015г., при създаването на този съвет, които са: „Културата, образованието и духовността са в основата на развитието на града. Хората, творците и свободният им дух са това, което създава атмосферата на София и я прави различна“, каза Йорданка Фандъкова. Столичната община в последните години въведе практиката да осигурява места за студенти и творци, в които те да реализират творчески проекти за града. „Планираме да създадем и специална интернет платформа за обсъждане на проектите и идеите за развитие на града, както и да осъвременим Наредбата за обществени обсъждания“, в тази петиция вие ще можете да изразите подкрепата си за създаването на дърворезба на Св. Иван Рилски.  

IMG_2039_1.jpg

Визуализация на статуята от изработена миниатюра от Алексей Алексиев, споделил пред нас, че от години е нарекъл това дърво на светеца.

За да спрат тези безобразия и хората които имат добри идеи за София да не се извръщат омерзени от институциите които би трябвало да ги подкрепят настоящата П О Д П И С К А включва и искане: За отстраняване на настоящия Експертно-художествения съвет при Столична община, с основание – грубо неспазване на правилата за работа на съвета, потъпкване на идеята за обществената полза и смисъл.  За отстраняване на настоящия Управителен съвет на Национален фонд култура, с основание – скандално неспазване на правилата за работа на фонда, потъпкване на идеята за обществена полза и смисъл. 

Справка – обърнете поглед и си спомнете нещо направено чрез тези съвети и наистина толкова впечатляващо като отказаната статуя на Алексей Алексиев.

21769672_1587692961292848_2090525217_n.jpg

 

Автори:

https://www.facebook.com/AlekseyAleksievWoodcarvings/

https://www.facebook.com/hrantutnici/?ref=bookmarks

Цитирани източници: https://docs.google.com/forms/d/1l5KJCaQNMtNQtUKxuDESFRYP2Qh-66IEs1D1us9dFeY/edit https://frognews.bg/obshtestvo/mestni-izbori-2015/fandakova-rektorat-nha-predsedatel-ekspertniia-savet-otsenka-predlojeniiata-postaviane-pametnitsi.html  

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Свободни граждани да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...