Подкрепа за студентите-окупатори от съмишленици по света

Уважаеми колеги,

Ние сме студенти, избрали да напуснат България. Да се впуснат в търсене на по-плодородна среда за развитие, в която образованието, справедливостта и моралът са поставени над глупостта, беззаконието и нравствената низост. Въпреки че сме го направили, искрено съжаляваме, че не сме при вас сега. Молим да ни простите, че не можем да бъдем рамо до рамо с вас в тези дни на Окупация на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Приемайки невъзможността към този момент да вземем по-активна роля в социалния и политическия живот на нашата родина, ние желаем да изразим символичната си подкрепа към вашите искания. А именно, за оставка на текущото Народно събрание, за нови парламентарни избори и най-вече за промяна на обществено-политическия модел на страната с цел издигането на знанието, честта и вярата в човека като основни ценности.

Въпреки че сме на хиляди километри, ние не сме загърбили и няма да загърбим случващото се в нашата родина. Повярвайте, повечето от нас следят с жив интерес всички новини, свързани с общата кауза, знаейки, че голяма част от настоящето ни и, за много от нас, нашето бъдеще, са неразривно свързани с живота в България. Ние вярваме, че на територията на нашата родина, където някои още намират смелостта и волята да се борят за по-добро, има бъдеще и за нас. Напук на ширещата се апатия и душевна бедност.

Вашият пример беше вдъхновяващ за много от нас и в голям брой западни университети бяха организирани символични „окупации“, които обаче масово останаха без социален или медиен отзвук. За съжаление или не, попаднахме в сферата на „замъглената“ информация.  Важното в случая е да разберете едно ясно послание – вие НЕ СТЕ САМИ.

Искрено се надяваме, че независимо от обществения, институционалния или политическия натиск, няма да се откажете да защитавате справедливите протестни искания. Те са и наши, и ваши. И изразяваме надеждата си, че тези есенни дни ще бъдат изписани в историята на България със златни букви като преломен момент – начало на обществена трансформация, от каквато ние неистово се нуждаем, и която да превърне нашия народ в достоен член на европейското семейство.

 

Благодарим ви и успех!

Ние, вашите колеги по света

- 4 ноември 2013 -