ПОДПИСКА ПРОТИВ СТРОЕЖА НА ДЕСТИЛЕРИЯ В ЦЕНТЪРА НА СЕЛО СРЕДНО ГРАДИЩЕ ОБЩИНА ЧИРПАН

Причините поради които сме против строежа на тази дестилерия са следните:

1. Строежа започна без предварително публично обявление и обсъждане със жителите на селото и заинтерисованите лица. Никой не знае има ли разрешително, кога и как е издадено. Не е разяснено какво влияние може да има върху околната среда и живота на селото. 

2. Няма информационна табела. 

3. Селото има проблеми с водата, а дестилерането изисква много вода и това може да доведе до бедствия особено в летните месеци.

4. Не е ясно въз основа на какви проучвания е издадено разрешителното за индустриалната сонда с промишлен дебит. Оказва ли това влияние върху екологичното равновесие, намаляването на подпочвените води и пресъхването на реката в селото. След като бъдат запознати жителите на селото имат право и на алтернативен независим анализ.

 

 Благодаря на всички който подписаха тази подписка създадена на 2 Ноември 2017 и била активна само 8 дни.  В момента тя е спряна. Само 3 дни след нейното публикуване и след като аз изисках официално копията от всички инстанции на разрешителните "инвеститорите" пуснаха обява за свикване на "Разяснително събрание" което се състоя в кметството в петък 10 Ноември(пазарен и работен ден) на което присъстваха около 30 души на средна възраст над 60 години. Беше ми отказано да го заснема на видео, за да могат да го видят  и останалите жители на селото. Подробно бе обяснено как дестилерията ще заема само малка част в горния край на двора. Няма да има миризми, пушеци,шум и отпадаци. Няма да навреди и на водния ресурс на селото. Признаха си че са били сондата много преди да бъде издадено разрешителното за нея ! Оказа се че имат малка информационна табела на горния вход.  Беще ми показано и разрешително за строеж от 24.10. 2017. Което означава че времето за обжалване на това решение е изтекло и сега е почти невъзможно, ЗА КОЕТО БЛАГОДАРИМ ОТ СЪРЦЕ НА КМЕТА НА СЕЛОТО И ОБЩИНАТА. Тази подписка би имала по голям успех преди издаването на това разрешително и след публикуването на ОБЯВА ЗА ИНВЕСТИЦИОННО НАМЕРЕНИЕ която би трябвало да е залепена на видно място в селото и заинтересованто насекение да бъде информирано 14 дни преди издаването на това разрешително. КОЕТО НЕ СЕ СЛУЧИ!!!!!! След като питах събранието някой виждал ли е такава обява всички мълчаха. Кмета каза "Така е защото не идваш в кметството" След като го помолих да ми я покаже, той влезе в кабинета си, рови 10 минути и извади такава обява но само за сондата, която също разбира се не е била никъде показана. Съдейки по броя жители на селото и тези които имат имоти подписали (17 макар и за 8 дни) ставя ясно, че мнозинството от хората всъшност не са против дестилерията, или просто не им пука, което също прави продължаването на тази подписка безмислено за сега. Но тя изпълни своята цел - да напомни на "инвеститорите" че трябва да се съобразяват с хората в селото.

 

 

 

 

 

P1010085.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebook