За гласуване по пощата на българите в чужбина (най-евтиното)

До:

Росен Плевнелиев, Президент на Р. България
Народните представители в 43-то Народно събрание

 

Уважаеми господин Президент,
уважаеми народни представители в 43-то Народно събрание,

Български граждани от страната и от разни краища на света се обединяваме около предложението за въвеждане на гласуване по пощата за българите в чужбина, в държави, в които това е разрешено от местните закони, и е възможно да бъде извършено без заплаха за националната сигурност на България.

Това предложение бе огласено (и то не за първи път) на XII Световна среща на българските медии, проведена миналата седмица в Прага.  Вж. линк: https://youtu.be/TvyUqcuNhDc?t=21m22s

Едно изказване на министър-председателя Бойко Борисов от 2011 г. доби широка известност. В него той се зарече да върне българските емигранти в Родината. Много от родните депутати неведнъж при срещи с избиратели зад граница са заявявали подобни желания или поне да се увеличат връзките с диаспората.

Подписвайки петицията, ние Ви призоваваме да ни чуете и откликнете, като направите всичко по силите си, за да се въведе гласуване по пощата. Това ще съкрати драстично разходите за бъдещите избори в чужбина. А се видя как в Австрия именно гласуването по пощата реши кой да бъде новият президент.

Нека припомним и думите на една друга неотдавнашна петиция:

"Българите в чужбина бяха активни участници с позиция на референдума за въвеждане на електронно гласуване. Те застават зад каузата електронно гласуване, когато е навременно въведено след необходимата подготовка. Затова не приемаме за удачно решението прибързано да се правят опити за въвеждането му през тази година – не е сериозно да се вярва, че една набързо изготвена и неизпробвана електронна система би могла да замени гарантираното право на глас по места. Форсираното въвеждане на електронно гласуване без предварителни експериментални тестове крие сериозни рискове. Ние ясно съзнаваме, че е необходима експертна подготовка на подходяща платформа и време за нейното изчерпателно тестване."

За разлика от електронното дистанционно гласуване, изборите по пощата са тествани десетки години (а в някои държави и повече от век) и широко разпространени по света. Призоваваме да Ви покрепите искането на тази наша петиция, касаеща изборите в чужбина, в страните,  в които вече съществува гласуване по пощата за местните граждани.

В заключение, ние смятаме, че предложените от нас промени в Избирателния кодекс са в интерес на природата на демократичното управление, което се стреми да насърчи с всички средства гражданското участие.

Подписали:
………………………………………….

(списъкът с подписите от сайта Peticiq.com ще бъде добавен в последствие към горния текст

Линк към списъка с подписи: http://www.peticiq.com/signatures/postvot/

 

P.S. За повече информаци за гласуване по пощата - линк:

http://www.eurochicago.com/2016/05/petitsiya-po-poshtata/

.