Нови избори без праг за независимите кандидат-депутати

До Народното събрание на Република България

До Президента на Република България

Уважаеми дами и господа народни представители, уважаеми г-н Президент

Настояваме да приемете една единствена промяна в Изборния кодекс, за да можем да изберем за депутати тези наши съграждани, на които имаме доверие.

Премахнете изцяло на праговете за независими кандидати в сегашният Изборен кодекс.

Веднага след това настояваме Народното събрание да се саморазпусне и да бъдат проведени нови избори.

В момента всеки независим кандидат трябва да внесе депозит от 10 000 лв и да събере 7000 подписа. Това е безумно висок праг в сравнение с демокрации с много по-големи доходи и население. Тези ограничения на практика лишават изцяло достойните граждани да бъдат избирани без да са в партийна листа.

Категорично против сме нови избори без промени в избирателния закон.

Категорично против сме и срещу обявените намерения за обсъждане и приемане на "изцяло нов" избирателен закон. Парламентът няма нашия кредит на доверие. Не желаем месеци наред безплодни дискусии по изцяло нов закон.

Промяната само на ограниченията за независимите кандидати е малка и може да бъде приета бързо. Тя ще предложи уникалната възможност народът да избере на практика мажоритарни депутати в лицето на независимите. В същото време всеки избирател, който желае да гласува за партия, ще продължава да има възможността да го прави.

Тази петиция е приета от демонстриращите български граждани в Торонто, Канада на 23 юни 2013 г. Призоваваме всички български граждани да я подпишат.

Протестиращите Български граждани от Торонто, Канада    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Протестиращите Български граждани от Торонто, Канада да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.