Гражданска позиция относно заличаването Източният некропол на Сердикa

Sic transit gloria mundi - Така преминава световната слава    

Лукиан от Самосата заявява, че вечният живот може да бъде постигнат ако не връчиш монетите които те пренасят в отвъдния свят. Aрхеологията, поне в България следва този пример – отнема монетите от гробниците на древните римляни, зарива или мести самите гробници в интерес на инвеститори, обявява открития за нищожни и незначими.

Ако се пренесем 1500 години напред, предстваяйки си, че тогава археолог открива гробницата на наш близък или собствената ни. Дали ще се и окаже, че отношението ни към мъртвите отразява поведението ни спрямо живите. Нещо, което живително струи от времето на римляните.

Но в случая говорим за Източният некропол на Сердика. Говорим за инвеститорски интерес, разбира се, след 1500г. останките на археолога и на инвеститора няма да бъдат подложени на подобно разчленяване. Говорим за хотел. Само за справка, през 2016г. известна хотелска верига обявява 1.16 милиона стаи в света носещи нейното име (Мариот). С какво ще запомни гостът бъдещият хотел на мястото на бившето кино Сердика.  

Археолозите или тези на които се натъкваме в България напоследък са интересно нещо. При проектирането на хотел Хаят има изявление, че не се очаква да бъдат намерени археологически находки, вече са били направени проучвания.. След откриването на такива, новината е, че от тези гробници е извадено всичко ценно, останалото няма стойност и може да бъде заровено... Някъде това се нарича вандализъм, поругаване на гроб.

Какво мисли самият инвеститор, няма да се окаже възхитен да привлича повече туристи адаптирайки подобна находка в хотела си или страда от някакво суеверие или се опасява от безброй административни спънки и институциите не са направили необходимото да го очароват и уверят, че няма да има пречки, а само позитиви..

В репортаж от 04 Април 2017 се споделя, че „Екипът от археолози от Софийския музей бърза, защото трябва да приключи до месец с тези си проучвания.” както и че „След приключването на археологически проучвания, ще се свиква експертна комисия, която ще вземе решение какво ще стане с гробните съоръжения.” (Репортаж - април, 2017г.)

По-късно, инвеститорът обявява, че ще се съобрази с всички указания на МК, но археологът обяснява на "загрижените граждани" как единствената оцеляла гробница трябва да се премести в някоя градинка. Интересно, 5 месеца след този репортаж не се и вижда никъде становището на „експертната комисия” която е трябвало да се произнесе при обещана прозрачност. А от всички открити гробници, освен две, всички останали са изчезнали под въздействието на инвестиционни намерения.

На твърдението, че всички гробници които не се е очаквало да бъдат открити са увредени вследствие строителството на бившият хотел Сердика, не се установи дали откритият некропол не попада извън границите на тогавашното строителство, което се вижда от снимков материал.  

dron21.JPG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Освен „екипът” от археолози от Софийския музей и до днес не се видя или получи въпреки изпратени запитвания, становище от БАН и други специалисти в България. За сметка на това, по този въпрос пристигнаха следните коментари от света: Мнения на археолози от света

 

И последно. Относно и нашумелият въпрос открити ли са тленните останки на Апостола на свободата Васил Левски в гроните слоеве на разкопките. Нищо не пречи всички съмнения, догадки и надежди да бъдат доказани и публично оповестени чрез съвременни научни методи за тези за които този въпрос е от значение. Едва ли е носил монети. Интересно, какво би казал в тази връзка.      

Април, 2017г.:

pet13.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Август, 2017г.:

today1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свободни граждани в защита на културно-историческото наследство


Свободни граждани в защита на културно-историческото наследство    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция


Или

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.
Facebook