По-големи права на Горските и Ловните стражари.

ДО МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ,  МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО, ХРАНИТЕ И ГОРИТЕ, НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, ПП ГЕРБ, ПП ВМРО, ПП БСП, ПП ИМА ТАКЪВ НАРОД, ПП ДПС, ПП ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ, ПП ИЗПРАВИ СЕ БГ, ПП ВЪЗРАЖДАНЕ, ПП ВМРО И ПП ЗЕЛЕНИТЕ.

Петиция за по-големи права, трудово възнаграждение и категория труд за ГОРСКИТЕ И ЛОВНИТЕ СТРАЖАРИ.

Уважаеми, Господин Бойко Борисов,
Уважаема, Госпожо Десислава Танева,
Уважаеми, Народни Представители,
Уважаеми, Политически Партии,

Във връзка с неспирните и зачестили посегателства срещу живота и здравето на нападаните горски и ловните стражари при изпълнение на служебните им задължения, много горски и ловни стражари казват, че вече ги е страх да си вършат работата, понеже сегашният закон не ги защитава, а точно обратното. Искаме права равни на тези на  горските инспектори. Права са дадени на горските инспектори, който работят в регионалните дирекции по горите, но не и на горските и ловните стражари който извършват непосредствена охраната на поверените им охранителни участъци и носят отговорност ако не са си свършили работата. Трябва да се направят промени в Закона за горите, за да можем да си извършваме задълженията без страх, стрес и притеснения, без да има нито бити, нито убити горски стражари, без да има запалени коли и къщи, със заплата която, да стига без да се чудим как да свързваме двата края(ниските заплати са предпоставка за корупция или за заеми към банките) и Втора категория труд за да могат нашите колеги, които са пазели и залесявали нашите гори по 40 години и са навършили 60 годишна възраст да се насладят на спокойни старини с пенсия а не да трябва още 5-6 години да ходят по стръмните планински склонове за да маркират, да гонят бракониери, да гасят горски пожари и да се справят с тежките метеорологични условия през различните сезони.

НАШИТЕ ИСКАНИЯ СА:

1. Да се промени Закона за горите така, че горските и ловните стражари да имат същите права като горските инспектори със следните изменения и допълнения в закона за горите в чл. 200 :

Чл. 200. (1) При изпълнение на служебните си задължения горските инспектори и (НОВО) горските и ловните стражари или  лицата по чл.190 имат право да:...

Нападението и заплахите над горските и ловните стражари и горските инспектори да стане изключително тежко наказуемо, като за целта се промени НК.
         Горските и ловните стражари трябва да имат право да:
         Да задържат нарушителите на мястото / в земеделска територия/ на извършване на нарушението, до като пристигнат органите на МВР.
         Да проверяват тяхната самоличност по лична карта.
         Да използват физическа сила и помощни средства при противодействие на нарушителите или отказ да се изпълни законово разпореждане и извън поверените им за опазване горски територии в района на дейност на съответното държавно предприятие, също и на назначените лица за опазване на горските територии - общинска собственост.
          Да имат право да използват: белезници, каучукови, пластмасови, щурмови и електрошокови палки и прибори; химически вещества, утвърдени от министъра на здравеопазването; служебни животни - кучета и коне; халосни патрони, патрони с гумени, пластмасови и шокови куршуми; устройства за принудително спиране на превозни средства.

2. Да се увеличат заплатите на горските и ловните стражари с от 30% до 50% за да се осигури едно нормално съществуване на хората който опазват българската природа, понеже те извършват фактическата охрана на поверените им охранителни участъци и носят цялата отговорност за всичко което се случва в тези охранителни участъци.

3. Да се увеличи и приравни категорията на труд на заетите в горското стопанство от 3-та на 2-ра заради неблагоприятните теренни и климатични условия през различните сезони, борбата с бракониери и гасенето на горски пожари в знак на уважение към по-възрастните лесовъди който си отдават живота за благото на гората. Поради всичко изброено, предлагаме професията да бъде допълнена като нова точка 45, ал. 2 на Наредбата за категоризация на труда при пенсиониране.                                 изтеглен_файл7.jpg

Инж. Николай Адев - Горски стражар    Свържете се с автора на петицията

Чрез подписа ми упълномощавам Инж. Николай Адев - Горски стражар да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.