Не на връщането на цигарения дим в заведенията

слънчево момиче

/ #272

2012-12-10 11:08

Твърдо съм против пушенето в заведенията. Не може да се сравнява пушенето с пиенето на алкохол или носенето на обувки. Чрез пушенето човек вреди на всички около него, докато чрез пиенето в крайна сметка вредиш само на себе си. За носенето на обувки още не е установено на кого и как точно се вреди.

Ако ще говорим за демокрация, къде остава свободният избор на непушача да отиде на заведение и да не бъде тровен?

Защо в една държава като Германия, която винаги е сочена за пример, пушенето е забранено в заведенията, пушачите пушат пред заведенията (дори и при минусови температури) и никой не се сърди и не вдига врява до Бога за нещо съвсем нормално? Нито пък има спад в клиентелата? Защо там може, а в България не?
Просто човек се приспособява и към този по-здравословен начин на живот. Обаче не, ние, българите, това никога не можем да си го представим. Как така ще ни се потъпкват правата, нали е толкова приятно да пушим, а за всичките тези нещастници, които не пушат - ами да си стоят вкъщи бе! Нищо, че и те са част от същата тази клиентела, която пълни джобчетата на ресторантьорите. И то една част, която числово никак не е за подценяване.
А това, че ракът на белите дробове е на едно от най-високите места по смъртност също няма никакво значение за нас. Ние нали сме безсмъртни и нас нищо не ни лови.
Вярно е, има и още много други видове рак, но много от тях вече са лечими, докато ракът на белите дробове засега в голяма част от случаите не е.
И има едно нещо, наречено превенция - като например да се мажеш с крем против слънце, за да не хванеш рак на кожата. А чрез пушенето в заведенията се отнема правото на превенция чрез чист въздух. Съжалявам за всички пушачи, но е доказана връзката между пушенето и рака на белите дробове или пък хроничната обструктивна белодробна болест.

А да не говорим и за допълнителния "много приятен" ефект на пушенето спрямо дрехите, които смърдят с дни на...