Петиция за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия


Гост

/ #2222

2014-10-13 14:13

На 8 октомври 1991 г. 93-ма народни представители от Седмото велико народно събрание внесохме в Конституционният съд искане: 4 съдът да даде тълкуване на разпоредбата на членове 4, 5, 11, ал. 4 и чл. 44, ал. 2 от Конституцията на Република България и

- съдът да се произнесе по конституционността на Движението за права и свободи. Искането бе образувано в конституционно дело № 1 за 1991 г.

На 4 ноември 1991 г. в Конституционния съд постъпи ново искане от 53-ма народни представители от 36-ото народно събрание, обозначено като “допълнителна молба”, в която подписалите го народни представители, след като заявяват, че се присъединяват към вече направеното от 93-мата народни представители искане, правят и две нови искания:

- Конституционният съд да обяви за противоконституционна разпоредбата на параграф 6 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за политическите партии (ЗПП) и

- Конституционният съд да се произнесе по статута на депутатите, избрани с листата на ДПС.

В изпълнение на указанията, дадени от Конституционния съд с определение от 12 ноември 1991 г., исканията на двете групи народните представители бяха формулирани така:

- да се установи и обяви противоконституционността на параграф 6 от преходните и заключителните разпоредби на ЗПП;

- да се установи и обяви противоконституционността на ДПС.

Конституционният съд, който се състои от 12 души, постановява своите решения с абсолютно мнозинство, т. е. с мнозинство от 7 души. Искане, което не успява да събере мнозинство от 7 души, се отхвърля. На заседанието на 13 април 1992 г., на което се разглеждат исканията на двете групи народни представители, участват 11 конституционни съдии. Отсъства съдията Милчо Костов.

На 21 април 1992 г. Конституционният съд обявява своето решение:

1. Отхвърля искането на 93-ма народни представители от състава на Великото народно събрание, към което са се присъединили и 53-ма народни представители от състава на 36-ото народно събрание за обявяване противоконституционността на Движението за права и свободи на основание чл. 11, ал. 4 от Конституцията на Република България.

2. Отхвърля искането на 53-ма народни представители от 36-ото народно събрание за установяване на неизбираемост на народните представители от същото Народно събрание, избрани с листата на Движението за права и свободи в изборите, проведени на 13 октомври 1991 г.

3. Прекратява производството по делото в частта относно искането на 93-ма народни представители от съставя на Великото народно събрание, към което са се присъединили и 53-ма народни представители от състава на 36-ото народно събрание за обявяване противоконституционността на Движението за права и свободи на основание чл. 44, ал. 2 от Конституцията на Република България.

Под това решение стоят подписите на следните петима конституционни съдии: Асен Манов, Цанко Хаджистойчев, Николай Павлов, Иван Първанов и Теодор Чипев. Те са приели, че ДПС не е противоконституционнна партия.

Шестима конституционни съдии - Младен Данаилов, Нено Неновски, Милена Жабинска, Любен Корнезов, Пенчо Пенев и Александър Арабаджиев, са застанали на становището, че ДПС е противоконституционна партия. Тяхното становище обаче не можа да се превърне в решение на Конституционния съд просто защото не успя да събере необходимите седем гласа. Така една правна аномалия малцинството да доминира над мнозинството доведе до една сериозна политическа аномалия.