Петиция за разпускане на ДПС като незаконно регистрирана партия

Емил Омайски

/ #1635 Re:

2014-10-10 11:13

#1552: Phoenician -  

Здравейте,

Много се радвам, че и Вие се опитвате да повдигнете въпроса за Решение № 4/21.04.1992 г. по к.д. № 1/1991 г. на КС. В мотивите на това решение, обаче, всъщност много правилно е изтълкуван текстът на чл. 11, ал. 4 от КРБ и са изтъкнати редица факти, недвусмеслено сочещи противоконституционността на Движението за права и свободи.

За да постановят противоречивият диспозитив на решението си, конституционните съдии са привели не правни а по скоро политически и социални аргументи. Нищо че е недопустимо в тълкувателната си дейност Конституционният съд да се води от съображения политически, а не правни, това за съжаление е негова практика. Но днес дори не са актуални, изпълзваните през 1992 г. от КС аргументи за убословеността на целите и ценностите на ДПС от периода на преход, в който се намирало обществото ни.

С оглед на изложеното, при променената политико-социална обстановка в страната, намирам, че решението на КС от 1992 г. е загубило силата си и следва да бъде отменено и на КС да постанови друго с което да прогласи противоконституционност на Движението за права и свободи.

Това би било полезно за цялото ни общество и най-вече за българските граждани от турски произход.