Училището - щастливи деца, здрави учители и доволни родители!


Гост

/ #135 Re: Училището - щастливи деца, здрави учители и доволни родители!

2014-07-24 08:26

#25: - Училището - щастливи деца, здрави учители и доволни родители!

Промяната в образованието трябва да включва и промяна в храненето -децата да имат здрави и жизнени тела, които да изпълнят с положителни емоции и светли мисли. За това е необходимо:

1. В училищните столове и лавки да се предлага ( "жива храна)" поне 50% -плодове, зеленцучи, ядки, семена, горещ чай.

Сегашната картинка е покъртителна - вървят децата по коридорите и преживят мазни тестени закуски, естествено половината отиват в кошовете. Но нямат избор - нищо друго не се предлага. Родителите са заети и неосведомени, за да им приготвят нещо, което действително да нахрани тялото им.

2. Децата да участват в отглеждането на плодове, зеленчуци, засяване на лимец, събиране на билки и в приготвянето на храната.

Преди повечео от 10 год в училищния двор на нашето училище засяхме плодни дръвчета. Някои се унищожиха, а други вече родиха първите череши. Какъв ентусиазъм обхваща децата сами да си изберат дръвчето от пазара, да го засеят, поливат, окопават. Това е един урок чрез правене, чрез действие. Децата са щастливи, доволни, чувсват се значими.

Есента засяхме лимец, който вече е готов да се ожъне. На децата им харесва да ядат семенцата сурови, защото са много меки. Пробвайте и наблюдавайте промените, които стават с децата! Ако някое училище желае да продължи нашия почин и да си засее лимец, сме готови да предостовим семана.

3. Да се промени отношението към храненето като съзнателен процес, с благодарност към храната. Когато храната е "жива" тя се възприема и като аромати, цветове и сокове. Това може да стане чрез интересни игри и занимания сред природата, рисуване, конференции, срещи и др.

Гинка Младенова