Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Александър

/ #4639 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

2014-02-14 16:33

#4636: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:

Фактите показват, че забраната е полезна за икономиката и тютюневите лобисти прибягват до лъжи и манипулации за да я съборят. Ето информация:

Решението на икономическата комисия да върне пушенето в заведенията, изигра отрицателно влияние върху записванията на туристите. Това каза в интервю за Агенция "Фокус" Румен Драганов, директор на Институт за анализи и оценки в туризма.

Румен Драганов: Практически ние видяхме, че дискусиите, които бяха водени през месеците септември – октомври. Решението на икономическата комисия от 23 октомври 2013 г. да върне пушенето в заведението, да го либерализират, както казват те, изигра изключително отрицателно влияние върху записванията. Особено за Коледа и Нова година ние имахме общо взето срив в продажбата на куверти за Коледа и Нова година и съответно имахме бум на частните партита, които се организираха за първи път в такива големи мащаби на територията на страната. В същото време много туроператори спряха записванията за България точно в периода, когато отстъпките за записванията се движеха в рамките от 20% - 25% на всички европейски пазари. Тъй като практически решението на парламента поставя в изключително неизгодно положение чуждестранните туроператори, които трябва да уведомят писмено всеки един от своите записалите се в България туристи и да му дадат възможност той да се откаже или да потвърди своето пътуване към страната, което един значителен разход за европейския туроператор. Сегашната дискусия, която не обслужва абсолютно никой, туризмът въобще не иска връщането на тютюнопушенето по никакъв начин, когато става въпрос за туризъм. Това е една спекулация, че това го иска туризмът. Още повече, че вносителите на закона подават абсолютно невярна информация от рода на това и точно при вас излезе едно интервю със Спас Панчев, който твърди, че има 100 хил. българи, които са отишли в Сърбия на почивка за празниците Коледа и Нова година, защото там видите ли се било пушело. Влезте, в националната статистика и ще видите, че ние имаме 18% спад на пътуванията към Сърбия и точно защото в Сърбия се пуши и освен това общо за целия месец януари са излезли 5900 туристи, за целия месец януари. По празниците Коледа и Нова година са излезли 1800, т.е с лъжлива информация към медиите вносителите на закона, се опитват да заблудят обществото и да нанесат огромна щета на туризма.

***

Браво на туристическия отрасъл - превърна се в защитник на забраната. Според мен обаче забраната не е достатъчна, а трябва да се ожесточи. Отделно, трябва да има ограничение за външна реклама на цигари, да няма субсидии за тютюн и да има ограничения как и къде се продават цигари. Това обаче е трудно постижимо - тютюневото лоби е много силно. Неслучайно Спас Панчев и компания са толково активни...