Не на връщането на цигарения дим в заведенията

д-р Константин Дишлиев

/ #2828 Да спра цигарите

2013-05-30 13:45

Едва ли тук е мястото, в което мога да очаквам, че написаното от мен ще задържи вниманието на пушачите, които тук се появяват само, за да отхвърлят идеята за пълното прекратяване на пушенето на обществени места, но ще продължа защото съм оптимист или по-скоро наивник, не знам, но и няма значение, важното е накратко да разкажа това, което лично съм преживял.
Бивш пушач съм, не спирах да пуша (10-15-20 и повече цигари на ден) почти 44 години, но от 20.02.2010 година с помощта на метода 'Easyway tо Stop smoking" на Алан Кар преминах в лоното на непушачите. През всичките дълги години, в които като истински дракон бълвах цигарен дим, пристрастяването ми беше толкова силно, че не можех да намеря отговор на тревожния въпрос: "Как ще живея когато дойде деня, в който по едни или други причини - възрастови, здравословни, финансови и други - ще ТРЯБВА да спра пушенето?!?! Това няма да бъде възможно за мен!". Оказа се, че няма нищо по-лесно от това да откажеш цигарите, а след като го направих вече четвърта година търся отговорите на един друг въпрос - защо толкова много години съм пушил? Отговорите, които намирам ме карат да се срамувам от самия себе си:)).
Думата ми е: щом аз успях да спра пушенето всеки друг пушач може да го направи, стига да поиска. Когато някой твърди, че спирането на цигарите е чутовен подвиг за който се изискват сила на духа, воля и стоицизъм, този човек просто не иска да спре пушенето защото се страхува, а то наистина е лесно.
Извън всичко до тук аз подкрепям Закона за здравето във сегашния му вид с пълната забрана за пушене на обществени закрити помещения и някой други обществени обекти. Използвам този форум, за да се опитам да предам на всички мои доскорошни братя и сестри пушачи едно просто послание: приятели, лесно е да зарежете цигарите, всеки от вас може да го направи, а след това с огромна изненада и удоволствие ще установите, че животът ви започва отново. И това не е преувеличение.. Успех!!