Открито писмо до г-н Премиера по важен национален въпрос


Гост

#26

2012-03-26 11:17

Бих допълнила към писмото: Нека в бъдеще министър на образованието да става човек, който все пак има някакво отношение към педагогиката!

Гост

#27

2012-03-26 12:05

Не вярвам, че някой ще обърне внимание на петицията, особено управляващите и премиера.

Гост

#28 Re: Re: Петров Игнат

2012-03-26 12:26


Гост

#29

2012-03-26 12:30

Аз съм на същия хал.29 ученика в първи клас, все с проблеми, психични отклонения, нередовни семейства, роми, нямаме място за дишане.Никой не ме чу.Имаше бройка за 3 паралелки, но уви, директорът се разпорежда.Подкрепям Ви искрено и каня всеки на моето работно място поне за един ден.Да заповяда, да обучава, всичко плащам от джоба си.И аз като вас.Ние сме за оплакване, ако щат да ни вярват.Не им стиска да слезнат в низините и да видят реалната трагична гледка.Директорите са феодали.Нямат контрол.Не може така.
Даскал

#30

2012-03-26 15:08

Мисля,че "со кроце и со благо",т.е с открити писма нищо няма да се постигне! "Грабвайте телата!...",а може би да грабнем теслата,картечницата,кой каквото намери,защото интелигентните писания не вършат работа!Учителите нямат сили за втора общонационална стачка, а може би трябва!Но така да се проведе и да продължи толкова,колкото е нужно,с подкрепата на целия български народ,за да се постави на колене поредното безхаберно правителство!

Гост

#31

2012-03-26 18:06

Съгласна съм с колегата.
Обществото прави всичко възможно да демотивира учениците: лесни забавления, агресивна реклама, липса на перспектива, липса на мъжки авторитет в училище.
Безкрайното количество справки и бумаги за класните ръководители, вечното бързане и чувството, че не съм свършила допълнителните си задължения, липсата на свобода в часа ми относно това какъв и колко материал да дам на учениците, с които работя, не могат да мотивират и мен да давам това, на което съм способна, още повече, че ми се налага да работя допълнително.
За капак идват и родители, с които понякога трудно намираме език за общуване.
Време е да се променяме - и учители, и родители, защото нашите деца ще създават държавата, в която ще живеят нашите внуци.

Гост

#32

2012-03-26 21:54

Благодаря за смелостта Ви.Надявам се ,че всички заедно можем да успеем.

Гост

#33

2012-03-27 10:16

Защо не е поставен въпросът за мандатността на директорите, които станаха доживотни феодални владетели с неограничена власт.От тях зависят назначения, заплати, часове, диференцирано заплащане и т.н. В повечето училища или лижеш задника на шефа и си добре или и Господ не може да ти помогне.

Гост

#34

2012-03-27 10:25

#8: - Само че за тези 70 години България стана втора по интелект в света и някои западни държави въведоха българската образователна система, като най-добрата в света според американско изследване.И съвсем не плача за времето на комунизма.Просто 39 години учих българските деца.

 

 


Гост

#35

2012-03-28 19:29

Реалноста в учителската професия е описана много точно ,исканията са справедливи и отдавна належащи.Дано само и бъде обърнато внимание.Вече сме изгубили вяра.

Гост

#36

2012-03-31 13:14

ВЪЗПИТАНИЕТО е разковничето! Там е болното ни място, диагнозата на обществото е лошото, неправилно и даже вредно възпитание, идващо от семейството, от училището, от средата. Учителят е възпитател, средата възпитава, кой отговаря за тези фактори !? Това е майката възпитател, на която всички ние разчитаме - ДЪРЖАВАТА. Българска ДЪРЖАВНОСТ - голяма група от хора, които ние, народа избираме, с цел да се поеме тежката и уважавана задача на ДЪРЖАвничеството. Уважение няма, защото няма ДЪРЖАвничество...Корена ДЪРЖА посочва действие, да държиш под контрол ситуацията, да си ДЕЕН...Контрол по пътя, с цел НАПРЕДък, развитие, обединение на СЕБЕПОДОБНИТЕ, съДЪРЖАЩИ ДЪРЖАвата...Контрол с цел да не паднем в канафката...Като няма правилен подход държавата(сбора от избрани хора с отговорна задача) и не е в синхрон с учителя, се формира вреда у народа в самия му зародиш, в израстването му, едно болно съзнание, което няма вина, че не се развива по посочена светлина, прав път, правила и НАЧИН на живот (начинание, цяла система от действия свързани с оВЛАДЯВАне на нещо), здравото, целево съЗНАНИЕ. Замислете се, това е цяла една верига:
възпитание (съвестно,тактично С ПОДХОД)--> знания,интерес,саморазвиване--> самочувствие--> родолюбие,САМОсъзнание--> потребител с родно самосъзнание--> икономика--> БЪЛГАРСКА икономика--> избор на български продукт на пазара--> български фирми--> икономически подем и развитие--> инфраструктура--> плодовито общество--> култура--> родно съзнание--> единство.....НЕ Е ТРУДНО ! НУЖДНО Е САМО ДОБРО ЖЕЛАНИЕ И ТОВА Е (ЖЕЛАЕШ нещо, привличаш го)! МОЛЯ, ГОСПОДАТА ВИСШЕСТВОЯЩИ, НЕ СЛАГАЙТЕ ПОВЕЧЕ ТЕЖЕСТИ НА СОБСВЕНАТА СИ СЪВЕСТ, ПОМАГАЙТЕ И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО ПО ВЕРИЖЕН ПЪТ! СРЕДСТВА ИМА, ИНТЕРЕС ЛИПСВА, ЕДНО ПРОСТИЧНО НЕЩО СЕ ИСКА - ЖЕЛАНИЕ !

Гост

#37

2012-03-31 21:39

Поздравления за изказаното мнение и смелостта на колегата! За съжаление винаги сме били подценявани и много ще се учудя, ако някой ни обърне внимание и нещо се промени в положителен смисъл за нас! В началото на прехода се носеше една сентенция, че :"Държава в която заплатите на полицаите са по-високи от тези на учителите, нещо не е наред"! Това беше признак за тоталитарна държава... Нещо да се е променило?!...

А като имате предвид, че премиера е бивш полицай, на кого ще повиши заплатите...?!


Гост

#38

2012-03-31 23:24

Много точно и вярно са представени проблемите ни.Благодарности на автора на писмото.Надявам се гласът ни да бъде чут.

Гост

#39

2012-04-01 10:54

Подкрепям справедливите искания на българското учителство ,защото и аз се числя в техните редици! Стига унижения ! За достойният труд на учителите достойно отношение и възнаграждение!

Гост

#40

2012-04-01 20:10

И на повече от 60 годишна възраст се налага някои да
работят, защото иначе пенсия няма , а няма ли пенсия как се ощелява? То щото пък и с мижавата заплата се оцелява, ама поне стигат за хляб , мляко и още нещо.

Гост

#41

2012-04-02 06:11

Учител съм в с 30 години трудов стаж. Детската градина, в която работя,е в центъра на циганско гето. Персоналът е също от гетото. С години наред не съм видяла детски играчки, закупени за ДГ. Всичко сами си купуваме с лични средства или носим от децата си и внуците вкъщи, че дори и умалели дрехи.Детските книжки станаха толкова скъпи, че не можем да си позволим лукса да ги купуваме дори само като нагледно средство.Работим с мателиали от преди 20-30 години.Половината от учителките са претърпели операции от ракови заболявания.Да не говорим за психическото изхабяване,почти всички учителки са със стаж 36 г.и са на възраст 58-60 г.Да не говорим как се влиза в гетото и как се излиза вечер след 19 ч., всички сме нападани и обирани.Лично аз претърпях трайна травма след побой и обир и вече психически не издържам, вечер трябва някой да ме прибира от работа, за да превъзмогна стреса.Къде да търся работа на тази възраст? С увеличение възрастта за пенсия застаря и тази на персонала и никой не напуска, за да има вакантни места в другите ДГ.Помощният персонал нарочно говори на турски и е ад да научим децата им на български, дори се принуждаваме да им учим езика, за да разберем какво си говорят с родителите и децата, което често е в ущърб на нашата репутация като учители и унижение. Те направо се гаврят с нас и никой не е в състояние да им наложи да говорят български, веднага го коментират като расова дискриминация.Трудът на учителките в условията на тези учебни заведения е принизен до нулата, а те са просто героини в наше време.Дори инспекторите не смеят по вечерно време да влязат в гетото, какво останало млади хора да дойдат там на работа. За каква интеграция на малцинствата говорим, влезте и вижте по какви вонящи сокаци ходим на работа и какви унижения търпим, и на какво ни стават дрехите и обувките само за седмица.Досрамя ме като разбрах, че чистачка в МЕТРО получава 700 лв., а аз съм с 530 лв.На 57 г. съм и преди месец получих херния от постоянно вдигане на малките деца, след операцията не мога повече да упражнявам тази професия, защото вече трябва да си пазя живота. А кой ще ми даде хилядите левове, които дадох по доктори, докато си чакам обезщетението от НОИ?! Що за безобразие към личността на българския учител?Искате да ни пенсионирате на 63 г., С бастун и памперси ли ще ходим на работа?Срамота е!

Гост

#42

2012-04-02 15:52

Абсолютно вярна,справедлива и обоснована!

Гост

#43

2012-04-03 21:35

Имаме 1 ден на будителите и 364 на непробудните милиционери - очевидно неработеща схема.

Гост

#44

2012-04-04 08:47


Средни доходи (към 2008 г.) на някои професии в САЩ

Пожарникар = 3935$ месечно, 47270$ годишно
Учител = 4462$ месечно, 53550$ годишно
Полицай = 4598$ месечно, 55180$ годишно
Лекар = 14045$ месечно, 168550$ годишно

Лично мен ме порази изключително тънката разлика в доходите на полицая и учителя.
Та нали Щатите били полицейска държава?!
Като са такава, дали съотношението "полиция-население" е такова като в демократична България (която хрантути над 50,000 пазители на реда)? И дали на средния доход от 1500 лева на полицейска фуражка отговаря среден доход от примерно 1300 лева на изпосталял български учител?

Коя от двете държави е полицейска? (Риторичен въпрос...)
Николай Михайлов

#45 Re: Петров Игнат

2012-04-04 09:02

#15: - Петров Игнат

Засрамете се!

4-5 часа са само в класната стая; а преди, а след?

Училището не е бакалница, а ковачница - работи се в условия, по-тежки от тези на подземните труженици.

Или не знаете, че мозъчната дейност изисква неколкократно повече енергия, отколкото която и да е друга част на организма - при това безапелационно и безкомпромисно?

Защо, според Вас, мнозинството ученици просто недолюбват (да не кажа - ненавиждат)  училището,  предпочитат тежкия физически труд пред учението?

Точно по тази причина:  защото учението е най-тежкият, най-изморителният, най-изтощителният труд!

Трудът на преподавателя - още повече.


Гост

#47

2012-05-12 08:26

изложените искания са много добри,правилни,наложителни и крайно спешни!!!!
ГОРД - Пазарджик
Пазарджик

#48 Петиция против правителството на ГЕРБ

2012-11-26 12:38

ГЕРБ е болест, ВАШИЯТ вот е лекарството!
http://www.peticiq.com/gordpz

Да спасим Българя, като подпишем, споделим и разпространим тази петиция!

Гост

#49 Re:

2014-11-02 15:30

#8: -  

 


Гост

#50

2014-11-03 16:38

Да караш човек над 60 год. да работи в детска градина, ясли, начално и предучилищно образование е пълна подигравка с хората и децата.Учителите се пенсионират на 55 - 58 год и след това могат да работят, ако решат, на половин ден, по 2 или 3 дни на седмица, летните месеци и др. Така беше преди 25 год и хората бяха доволни - родители, учители и деца. Когато учителите са над определена възраст или само жени не е добре и за децата. Правителството не прави нищо, защото една от целите му е да разбие образованието и унищожи хората, които работят в тази сфера. По делата им ще ги познаете....