Сградна инсталация

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Сградна инсталация

BigBoy

#1

2012-02-15 16:55

Браво, най-накрая някой да предприеме нещо. Дано и други будни хора продължат инициативата.

Гост

#2

2012-02-15 18:14

nikoi ne obru6ta vnimanie na lihvite, koito sa mnogo vicoki v toplofikazia !!!!!!
protiv kradcite na toploenergia

#3

2012-02-15 20:22

palni gluposti. i da se krade bez da vi presledva zakona?????????????????????
XXX

#4 Re:

2012-02-18 19:48


Гост

#5

2012-02-18 19:57

Ето тук още едно предложение изпратено с входящи номера
http://demokrat63.blog.bg/politika/2012/02/13/ne-na-normativniia-monopol-toplofikaciia.900854

Гост

#6

2012-02-18 20:16

ето и групата във Фесбук
http://www.facebook.com/groups/367486646597492/367511686594988/

Гост

#7

2012-02-19 16:24

Докога държавата ще толерира топлофикационната мафия господа управляващи, докога ще търпим рекета на мафиота ковачки???

Гост

#8

2012-02-20 10:23

Настоящия закон,уреждащ отношенията потребител-Топлофикация е мафиотски,създаден за безнаказен грабеж на потребителите.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО трябва да се промени!

Гост

#9

2012-02-24 11:01

Успех пожелавам! От догодина мисля да запечатам радиаторите и минавам на ток. Тия мазници трябва да фалират!

Гост

#10

2012-02-24 13:57

Чуствам се умърсен,обруган и силно наранен от безсилието което ни е законово наложено от монополистите в България - в това число и Топлофикация!!!

Гост

#11

2012-02-24 14:38

Да се приеме цялостно всичко предложено!

Гост

#12

2012-02-29 11:55

Нямам нито един радиатор,Не ползвам топлата им вода, но престъпниците,не само че всеки месец ми пращат сметки,но начисляват и лихва. Господ да им ги вземе десетократно!

Гост

#13 Re:

2012-02-29 21:07

#9: -

Дори и да го направите по Закона за енергетиката сте длъжник на Топлофикация без значение дали ползвате или не желаете да ползвате.... Това е шибаното в този закон, затова се подписваме за промяната му.


Гост

#14

2012-03-03 10:40

Абсолютно справедлива кауза за проблем, който притиска обикновения човек, нечут от никоя институция, да плаща единствено и само по силата на закон, който изцяло защитава интереса на търговските дружества. Вие сте длъжни да плащате независимо от това какво потребявате, това ли е равнопоставеността на гражданите с търговските дружества. Тук главния мотив е не да осигуряват грижа за топлината, а да могат законово да обвържат хората и да получават едни сериозни пари, без идея за реформация и обновление. Факт е че тази система ни е наследство и е дошло време да се промени в полза на ползвателите на услугата, а не в нечий интерес, който осъзнава лесните пари, които печели.

Гост

#15

2012-03-06 20:41

МНОГО СМЕ МАЛКО,ТРЯБВА ДРУГА ФОРМА НА ПРОТЕСТ.В МОЯ БЛОК ИМАМЕ ПРОБЛЕМ КАК ДА СЪБЕРЕМ ПО 1/ЕДИН/ЛЕВ ЗА ЧИСТАЧКА И ВСИЧКИ СМЕ НЕДОВОЛНИ ОТ ТЕЦА/КОВАЧКИ/ НО СМЕ ПЪЛНИ СЕЛЯНИ И СИ ЗАСЛУЖАВАМЕ УЧАСТТА!! АЗ СЕ ИЗНЕСОХ НА СЕЛО И ВЪПРЕКИ ЧЕ СИ ПЛАЩАМ СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ/70-100 лв./СЪМ ЩАСТЛИВ ЧЕ НЕ ПРИСЪСТВАМ НА СЪБРАНИЯ НА ЕТАЖНАТА СОБСТВЕНОСТ , НА КОИТО ВСЕКИ ГЛЕДА КАК ДА НЕ ДАДЕ ВЪПРОСНИЯ 1 ЛЕВ !


Гост

#16

2012-03-08 10:37

Нека се добави текст ЗАДЪЛЖАВАЩ всяка Топлофикация да сключи договор поотделно с всеки нейн абонат, в който договор да бъдат отразени правата, задълженията и т н. на страните по него. Неуместно е чрез Общи условия, Закон и/или Наредба да се НАЛАГАТ пазарни договорни взаимоотношения! От сега действащото положение и самите топлофикации нямат интерес, защото търпят загуби от съдебни спорове и проточващи се дела. Ползващите парно и БГВ пък са стимулирани да се крадат помежду си. Явно народните представители имат личен интерес чрез ТД да се скубят отопляващите се. Същото се прави и чрез лекарствата, чрез храните, чрез горивата, чрез електроенергията и въобще чрез живота в БГ.

Alex

#17

2012-03-16 14:21

Съгласна съм с всичко, което сте предложили, както и с коментарите тук, а г-н Стоянов предполагам, че сте наясно, че има страшно много хора, които биха се подписали, но не ползват интернет. Може би трябва всеки от нас да разпечата този текст с допълнения евентуално, и да тръгне през съседите си за подписи.Аз лично бих го направила, и мисля много от хората тук биха, стига да е ясно, че ще бъдат официално внесени в НС. Става дума за една фирма, която с помощта на държавата изнудва милиони хора!!!!

Гост

#18 Re:

2012-03-17 16:46

#17: Alex -

това което предлагате е добро, но лично аз съм с ограничени физически възмоности да поема и това задължение. ето докъде стигнахме с предложенията:

П  Р  Е  Д  Л  О  Ж  Е  Н  И  Я

1.   Чрез целева държавна субсидия/ средства от еврофондове по енергийна ефективност да се преустроят сградните инсталации с вертикално разположение в хоризонтално и да се поставят топломери на всеки апартамент съгласно поетите задължение по Директива 32/2006 г по - точно чл. 13.

2.   Да се отменят текстовете в Закона за енергетиката, с които се нарушава правата на гражданите прокламирани в Конституцията ни- чл. 17, ал.3/ Неприкосновеност на частната собственост/т.е правото на личността да ползва или не услугите на топлофикация.

3.   Да се премахне дискриминационния текст на чл. 153, ал. 2 чрез който се провъзгласява диктат на малцинство над мнозинство. Не е допустим и диктат на мнозинство над малцинство. В случая въпросът може да бъде решен като се постави в основата личността с основните и права.

4.   В Закона за енергетиката да се премахне сградната инсталация за отопление като самостоятелно перо и да се възприеме принципа залегнал в чл.13 от Директива 23/2006 г. като загубите по сградната инсталация се разпределят пропорционално на употребената енергия.

5.   Самите загуби да се определят не по нормативен път, а относно действителните загуби, които зависят от - вида, параметрите на частите и, както и от изпълнението на сградната инсталация - със или без изолация.

6.   Да се задължи топлофикация в изпълнение на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията/ЗЗК/, да организира дейността си /включително и с монтиране на техническо оборудване/ и да предлага разделно двете услуги - отопление и подгряване на топла вода.

7.    Да се изключат посредниците под каквато и да е форма и абонатите на Топлофикация да могат да сключват договори директно с производителите.

8.   Топлофикация да изпълнят задължението си по чл. 1 от Закона за енергетиката и да продават топлинна енергия с индивидуализирани параметри, които могат да се контролират от абонатите постоянно.

9.   Забранява се достъпа на служители от Топлофикация до абонатната станция без упълномощен представител на етажната собственост, с изключение на случаите на неотложност, при който се съставя протокол, в който се съдържат сведения за: датата, причината за посещението, кои лица са посетили и какво е извършено. Протокола се връчва на представител на ЕС в срок до 24 часа след отваряне на абонатната станция.

10.               Ежемесечните отчети да се извършват в присъствието на представител от ЕС/ за абонати с общ топломер/ и да се съставя протокол, езк. от който се предоставя на потребителите. В случай, че не присъства представител на ЕС, екз. от протокола се представя на упълномощения отговорник в срок до 48 часа.

11.               Топлофикация да представи на упълномощения представител на ЕС каква е сградната мощност и как е определена. Да се извърши проверка наличната абонатна станция съответства ли на потребностите на сградата.

12.               Регулатора e независим орган със собствен бюджет. Състои се от представители на потребителите и производителите по равни квоти. Председателя да е пръв сред равни. Заседава два пъти годишно последната събота на месец Септември и месец Април, като ползва материалната база на НС.

13.               Дейността на регулатора да е публична, гласуванията да са явни и поименни. Схемите и формулите, по който се формират цените да са публични / да са качени на сайта на регулатора/. Заявления за промяна на цени могат да правят организации на производителите, организации на потребителите, както и минимум 1000 граждани на Р България. Един месец преди заседанието на регулатора се обнародват на страницата на регулатора заявленията за промяна на цените.

14.               Регулатора се задължава служебно да определи цените на контролираните стоки. Решенията на регулатора да се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3. Решението на регулатора се мотивира.

15.               Да се задължи Топлофикация за отоплителните сезони да заяви ед, цена/ лв /МВтч/, като нямат право да я променя.

16.               Да се спазва от Топлофикация при издаване на ежемесечните фактурите по прогнозни цени Решенията на ВКС по чл. 290 от ГПК. Тези актове на ВКС по силата на чл. 130, ал. 2 ЗСВ са задължителни за органите на съдебната и изпълнителната власт, за органите на местно самоуправление, както и за всички органи, които издават административни актове. По силата на Решение 5973/10.05.2010 г. на 5 чл. състав на ВАС, лихви върху прогнозни цени са нищожни. В този смисъл фактурите, в който има отразени лихви, като частен документ е документ с невярно съдържание и след употребата му се осъществява престъпление по чл. 309 от НК.

17.               Да се премине към ежемесечно отчитане на топломерите. По този начин ще се премахне безлихвеното кредитиране на Топлофикация от абонатите и. В същност кредитирането е изключителна банкова сделка и извършването и от лица без съответно разрешение по Закона за банките се третира като престъпление по чл. 252 от НК.

18.               На всички обществени сгради/ училища, детски градини, детски ясли, болници и т.н/ да се монтират алтернативни отоплителни системи и се задължат ръководителите им да ползват икономически най-изгодния начин за отопление.

19.               Да не се оказва натиск на съдебните състави и вещите лица при формиране на вътрешното им убеждение и изготвяне на съответните експертизи.

20.               Съгласно чл. 7 от Конституцията ни да се обезщетят всички физически лица пострадали от Топлофикация/ загубили жилищата си/ поради невъзможност да прекратят договорите си с монопола.

21.               Да се спрат всички изпълнителни производства на Топлофикация като взискател, до кардинално решаване на въпроса.

22.               Да се финансират проекти чрез еврофондове за изграждане на алтернативни източници на топлинна енергия включително и със собствена топлопреносна система.

23.               Да се задължат всички обществено и икономически значими компании като; EVN, Е.ОН, ЧЕЗ, НЕК, Булгаргаз, М-Тел, Виваком,Глобул, Лукойл България, ВИК дружества, топлофикации и т.н., да обнародват на всяко тримесечие финансови отчети!

24.               Да се осъществи следприватизационен контрол на електроразпределителните дружества и софийска вода и при констатиране на нарушения да се прецени тяхното съществуване занапред. Контролът да е публичен - с представители на обществеността и представители на потребителите.

25.               Да се конституира КЗК по същия начин както и ДКЕВР.

26.               В Народното събрание да се внесе и приеме закон за лобизма.

27.               Към НС да се създаде институт по законодателство.

освен това продължава кореспонденцията ми с държавните институции по отношение как ни се погазват права закрепени в Конституцията- 7 , международни договори 7- ЗЗК  1, НК- 4, ЗЗД 3 и т.н

Последната ми кореспонденция е за съд сустема- основен стълб на демократичното общество- като я поставим под обществен контрол. може да видите в блага ми demokrat63


Гост

#19

2012-03-17 16:47

9. Забранява се достъпа на служители от Топлофикация до абонатната станция без упълномощен представител на етажната собственост, с изключение на случаите на неотложност, при който се съставя протокол, в който се съдържат сведения за: датата, причината за посещението, кои лица са посетили и какво е извършено. Протокола се връчва на представител на ЕС в срок до 24 часа след отваряне на абонатната станция.
10. Ежемесечните отчети да се извършват в присъствието на представител от ЕС/ за абонати с общ топломер/ и да се съставя протокол, езк. от който се предоставя на потребителите. В случай, че не присъства представител на ЕС, екз. от протокола се представя на упълномощения отговорник в срок до 48 часа.
11. Топлофикация да представи на упълномощения представител на ЕС каква е сградната мощност и как е определена. Да се извърши проверка наличната абонатна станция съответства ли на потребностите на сградата.
12. Регулатора e независим орган със собствен бюджет. Състои се от представители на потребителите и производителите по равни квоти. Председателя да е пръв сред равни. Заседава два пъти годишно последната събота на месец Септември и месец Април, като ползва материалната база на НС.
13. Дейността на регулатора да е публична, гласуванията да са явни и поименни. Схемите и формулите, по който се формират цените да са публични / да са качени на сайта на регулатора/. Заявления за промяна на цени могат да правят организации на производителите, организации на потребителите, както и минимум 1000 граждани на Р България. Един месец преди заседанието на регулатора се обнародват на страницата на регулатора заявленията за промяна на цените.
14. Регулатора се задължава служебно да определи цените на контролираните стоки. Решенията на регулатора да се вземат с квалифицирано мнозинство от 2/3. Решението на регулатора се мотивира.
15. Да се задължи Топлофикация за отоплителните сезони да заяви ед, цена/ лв /МВтч/, като нямат право да я променя.
16. Да се спазва от Топлофикация при издаване на ежемесечните фактурите по прогнозни цени Решенията на ВКС по чл. 290 от ГПК. Тези актове на ВКС по силата на чл. 130, ал. 2 ЗСВ са задължителни за органите на съдебната и изпълнителната власт, за органите на местно самоуправление, както и за всички органи, които издават административни актове. По силата на Решение 5973/10.05.2010 г. на 5 чл. състав на ВАС, лихви върху прогнозни цени са нищожни. В този смисъл фактурите, в който има отразени лихви, като частен документ е документ с невярно съдържание и след употребата му се осъществява престъпление по чл. 309 от НК.
17. Да се премине към ежемесечно отчитане на топломерите. По този начин ще се премахне безлихвеното кредитиране на Топлофикация от абонатите и. В същност кредитирането е изключителна банкова сделка и извършването и от лица без съответно разрешение по Закона за банките се третира като престъпление по чл. 252 от НК.
18. На всички обществени сгради/ училища, детски градини, детски ясли, болници и т.н/ да се монтират алтернативни отоплителни системи и се задължат ръководителите им да ползват икономически най-изгодния начин за отопление.
19. Да не се оказва натиск на съдебните състави и вещите лица при формиране на вътрешното им убеждение и изготвяне на съответните експертизи.
20. Съгласно чл. 7 от Конституцията ни да се обезщетят всички физически лица пострадали от Топлофикация/ загубили жилищата си/ поради невъзможност да прекратят договорите си с монопола.

Гост

#20

2012-03-17 16:50

21. Да се спрат всички изпълнителни производства на Топлофикация като взискател, до кардинално решаване на въпроса.
22. Да се финансират проекти чрез еврофондове за изграждане на алтернативни източници на топлинна енергия включително и със собствена топлопреносна система.
23. Да се задължат всички обществено и икономически значими компании като; EVN, Е.ОН, ЧЕЗ, НЕК, Булгаргаз, М-Тел, Виваком,Глобул, Лукойл България, ВИК дружества, топлофикации и т.н., да обнародват на всяко тримесечие финансови отчети!
24. Да се осъществи следприватизационен контрол на електроразпределителните дружества и софийска вода и при констатиране на нарушения да се прецени тяхното съществуване занапред. Контролът да е публичен - с представители на обществеността и представители на потребителите.
25. Да се конституира КЗК по същия начин както и ДКЕВР.
26. В Народното събрание да се внесе и приеме закон за лобизма.
27. Към НС да се създаде институт по законодателство
в момента продължава кореспонденцията ми с държавните институции затова, че са погазени 7 състава от К, 7 състава от международни договори, НК 4- ЗЗД 3, ЗЗК - 1 и т.н
последното ми предложение е за съд система- може да видите в блога ми demokrat63
Alex

#21 Re: Re:

2012-03-19 00:32

#18: - Re:

Благодаря Ви много за усилията. Наясно съм, че всеки от нас трябва да даде каквото е по силите му, за да се осъществят тези промени, без които не можем да започнем изграждането на справедливо, демократично и прогресивно общество, в каквото трябва да живеем, в каквото трябва да могат да живеят и децата ни. Всичко е в нашите ръце.

 


Гост

#22

2012-03-20 11:06

СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ СЕ ЗАДЕЙСТВУВА, КОГАТО ИМА ВКЛЮЧЕН МИНИМУМ ЕДИН РАДИАТОР.БЕШЕ ПРИЕТО 15%, СЛЕД КОЕТО БЕ ПРОМЕНЕНО НА 30% И СЛЕД РЕШЕНИЕ НА ОБЩОТО СЪБРАНИЕ.НА ОБЩИЯ ТОПЛОМЕР СЕ ОТЧИТА ТОПЛИНАТА ОТ СГРАДНАТА ИНСТАЛАЦИЯ, ОТ РАДИАТОРИТЕ И ПОДГРЯВАНЕ НА ТОПЛАТА ВОДА.
АКО ОБЩОТО СЪБРАНИЕ НЕ ВЗЕМЕ РЕШЕНИЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ ОТ ФИРМАТА ЗА ТОПЛИННО СЧЕТОВОДСТВО.ТЕ ОБАЧЕ ВЪВЕЖДАТ НАД 50% СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ.ПОИСКАХ ОБЯСНЕНИЕ НА БИВШ ДИРЕКТОР НА ТОПЛОФИКАЦИЯ.АКО КЪМ %СГРАДНА ИНСТАЛАЦИЯ СЕ ПРИБАВИ И ПРОЦЕНТА ЗА ПОДГРЯВАНЕ НА ВОДАТА, ТО ЗА РЕАЛНАТА КОНСУМАЦИЯ НЕ ОСТАВА НИЩО, Т.Е. ОТОПЛЕНИЕТО СЕ ПЛАЩА ОТ ХОРАТА НЕПОЛЗВАЩИ ПАРНОТО.ТОВА Е НАПРАВО ОБИР.НЕЩО ПОВЕЧЕ, ФИРМИТЕ ЗА ТОПЛИННО СЧЕТОВОДСТВО СА ИЗЛИШНИ. СЛЕД ИНФОРМИРАНЕ НА ВСИЧКИ ВЪЗМОЖНИ ИНССТАНЦИИ, ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ПОЛУЧАВАХ ОТГОВОРИ ОТ КОРУМПИРАНИТЕ ЧИНОВНИЦИ, ЧЛЕНОВЕ НА БОРДОВЕТЕ НА ТОПЛОФИКАЦИЯ И ФИРМИТЕ, КОИТО ПОЛУЧАВАХА ВИСОКИ ХОНОРАРИ.ИЗВЕСТНА Е ЛЮБКА гЕОРГИЕВА-ВЕЧНАТА АМБЪР.
НА ПРАКТИКА ТЕ ПРЕПРАЩАХА НАШИТЕ ОПЛАКВАНИЯ НА НАГЛИТЕ -ТОПЛОФИКАЦИЯ И ФИРМИТЕ ЗА ТОПЛ.СЧЕТОВОДСВО.
РЕЗУЛТАТИТЕ СА ИЗВЕСТНИ !!!!!!!!

Гост

#23

2012-03-25 10:29

Крайно време е народните избраници да помислят за народа и да спрат да слугуват на монополистите.

Гост

#24 Re: Re:

2012-10-15 09:22

предлагам допълнително:

1.Да се изясни публично каква е точността на формулата за определяне на консумацията на сградната инсталация. /Тази формула,въведена с Наредба на Министерството на енергетиката през 2007 година,според мен,изразява волята на Топрофикация да намали сметките на тези ,които желаят да ползват услугата без реално отчитане, за сметка на нежелаещите "добрините" на Топлофикациите.През последните години цената за сградна инсталация варира от 10 до 50-60% ,а в някои случаи и повече- това не е реално, а нагласено от държавата и монополистът Топлофикация -с цел да си запазят оставащите кпиенти.Така направиха вече със сметките за топлата вода, но хората бързо се оправиха-като си включиха електрически бойлери,защото имат индивидуални топломери за вода.Клиентите на топла вода се стопиха застрашително и цената намаля значително./

2.Приблизителен способ относно първото предложение:В един средно-статистически зимен ден, да се изключат всички консуматари без сградната инсталация и по уреда за търговско отчитане в абонатната станция се отчете реалната, а тя ще бъде и максимална енергия,консомирана от всички тръби и тръбички от абанатната до радиаторите.Колкото и да е приблизителен,способът поне ще докаже че 50-60% сградна инсталация просто са измислени.

monglij

#25 сградна инсталация

2012-10-29 19:04

Господа,абсолютно съм съгласен с направените предложения и поради факта, че вече 12 години се опитвам да докажа нашето право на избор, и отнемане монопола на "енергийната мафия",която за съжаление действа по всички етажи на властта,доказателство е решението на ВКС от 2010 год.и последните промени в ЗЕ,присъединявам своята подкрепа,като се възползвам от гласуваното ми право да представлявам и 144 семейства,подложени на дългогодишен рекет от топлофикация.