De minimis 2017 - пчеларство Спешна актуализация на критериите за допустимост!

Скъпи колеги, За втора поредна година в  De minimis за подкрепа на пчеларите действат критерии  възпрепятстващи голяма част от пчеларите да получат каквато и да била компенсация и помощ, по независещи от тях причини и смятам, че е редно да отпаднат или поне преформулирани по начин, който да е приемлив за пчеларите. 1.       Да има реализирана продажба през съответната година на кандидатстване – ОТПАДАНЕ ИЛИ ПРОМЯНА. Принудени сме да си продаване меда си  на определен кръг хора/фирмите -прекупвачи/, и то в определени срокове...,и ако не го сторим губим правото на подпомагане. В кой друг сектор има такава принуда и недомислени критерии за допустимост за подпомагане? Дори и да има договорка медът да бъде закупен пчеларят няма гаранция, че фирмата прекупвач ще го стори в необходимите за Де минимис срокове... Обикновено след дадени проби на фирмите-прекупвачи се чака с месеци да ти изкупят меда, като се изтъкват различни доводи и причини за забавянето от страна на купувачите. Ако все пак има някакво обвързване с продажба и срокове към нея периодът трябва да не е календарна година, а да е съобразен с добивът на мед и възможната му реализация.  Добивът на мед започва в повечето райони V, VI месец и завършва началото на VIII.  Реализацията обикновено се случа в периода от една година от добива през  текущата година до започването на новия медосбор през следващата, но никой не може да е сигурен кога точно ще е … тъй като това е независещ от нас фактор.  В същото време има колеги, пострадали от висока смъртност и през годината са заложили на възстановяване бройката кошери и нямат почти никакви добиви… Нали затова има регистри в БАБХ, нали затова има пролетни и есенни прегледи за установяване на наличната бройка кошери?  Те трябва да си купят мед и препродадът ли  за да получат подпомагане за пчелните си семейства? 2.       Удостоверение за качествен мед, предоставено от фирма-купувач – ОТПАДАНЕ ИЛИ ПРОМЯНА. Във връзка с искането за удостоверение за качеството на меда – това отново задължава и принуждава пчеларите да са зависими от търговците-посредници, а не би трябвало . Има много колеги реализиращи продукцията си на дребно и съответно, също ще бъдат лишени от подпомагане по тази причина. Би трябвало изследване от акредитирана лаборатория да решава този проблем и да не се налага производителите да бъдат принуждавани да продават на неизгодни за тях цени. 3.       Брой кошери – ОТПАДАНЕ ИЛИ ПРОМЯНА. Има ограничение в бройката кошери – до 200. Смятаме, че както в другите сектори подпомагане се получава за пълния размер декари или брой животни /макар и в намален размер след определено количество/, така и в пчеларството трябва да се намери сходен вариант и подпомагане да има за всеки кошер.   Надявам се с тази петиция, да привлечем вниманието на властимащите, да се обърне внимание на недомислиците, които допринасят до дискриминация и ощетяване на хората в този отрасъл и да бъдат отстранени своевременно. Спешна актуализация на критериите за допустимост и крайната дата за прием документи за кандидатстване. Не догодина… СЕГА!!!

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван на нашия сайт. Въпреки това, авторът на петицията ще вижда цялата информация, която ще предоставите в този формуляр.

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. Моля, вижте входящата кутия (и спам папката).