Петиция за подмяна на издадени документи от Столична община, написани на шльокавица*, с такива на книжовен български език

До всички жители на София и България
До всички с чувство за себеуважение

Скъпи съграждани,
Скъпи жители на България,

       Ще ви дам един пример как ни сваряват бавно тук в София. И дори ще ви докажа как ВИЕ вече сте сварени бавно и дори не сте забелязали. И накрая ще ви дам предложение как да си възвърнем себеуважението.

       Като всеки обикновен човек в София, аз ползвам градски транспорт. Преди месец обаче си загубих картата и ми издадоха нова. После се оказа, че старата карта я намерих вкъщи и неволно се загледах в двете. И какво да видя: на старата карта пише „120 години градски транспорт в София“. Похвално, има с какво да се гордеем. На новата обаче пише : „СОФИЯ СИТИ КАРТ“ – точно така, на никакъв език, нищо неозначаващо. Вижте картинката, ако не ми вярвате или просто бръкнете в джоба си и си вижте картата.

1111.JPG

 

На сайта sofiatraffic.bg картата дори няма название на български език, услугата има само английско име - цитирам "Заяви своята нова Sofia City Card и я вземи от пункт за продажба на ЦГМ".

      Длъжен ли е всеки българин да знае английски за да разбере как да назове  картата си за градски транспорт?? И как се нарича на български? Според СКГТ  тя се казва СОФИЯ СИТИ КАРТ. Кажете ми как да преглътна новосъздадените шльокавишки думи СИТИ КАРТ?!?!

      Искам първата работа на новия кмет на София да бъде подмяна на картите за градски транспорт с такива, написани на книжовен български език!

Ние, активните софийски граждани и подкрепящите ни от други населени места в България, подписваме тази петиция и изискваме:

1.       Да бъде променен дизайна на картите за градски транспорт в София и надписите върху нея  да са на книжовен български език

2.       Да бъде наименована картата в сайта и всички официални документи с название на книжовен български език

3.       Подмяната на картите на жителите на София да стане безплатно, защото вече сме си платили услугата, а са ни издали официален документ-картоносител, който дори не е написан на български език! Тук, в София, в България!!!!

4.       Всички услуги на градски тарнспорт да имат български наименования и тези наименования да са изписани в сайта на мястото на такива, изписани в момента на английски  език (пример pay-as-you-go)  

     Колкото повече хора подпишат, толкова по-голяма тежест ще има петицията при връчването й.  Обединени заедно около обща кауза можем да налагаме изисквания към общинските предприятия и общините, кметовете и други хора на властови позиции. Заедно обединени можем всичко, поединично – нищо.

     Моля да подпишете текущата петиция, в противен случай всеки път като ползвате картата си за градски транспорт, си представяйте как ви се смеят в лицето – за пасивността и липсата на себеуважение. Защото българският език е нашата идентичност и следва да го защитим и използваме с уважение.

С надежда да връчим петицията за изпълнение в Столична община възможно най-скоро.

* шльокавица тук означава транскрипция на английски думи с български букви

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Златка Плеснева да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.








Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...