Подкрепа на българската политика към Северна Македония и обръщение към лидерите на ЕС

Ние, долуподписаните, заявяваме твърдата си подкрепа за приетата през 2019 г от НС на РБ Декларация във връзка с разширяването на ЕС и асоцииране на РСМ (български червени линии)!

 

- ЗА отстояване на историческата истина!

- ЗА гарантиране правата и свободите на хората с българско самосъзнание!

- ЗА добри междусъседски отношения!

- ЗА икономическо и културно сътрудничество!

- ПРОТИВ фалшификациите!

- ПРОТИВ присвояването на постиженията на българския народ и отделни негови представители!

- ПРОТИВ езика на омразата!

- ПРОТИВ оказване на външен натиск върху българската позиция!

 

 

Обръщаме се към всички публични личности, медии и политици, които през изминалите месеци определиха българската позиция за несправедлива или погрешна и които настояват за незабавното започване на преговорите с РСМ. Обръщаме се специално към изброените по-долу лица, към които задаваме и своите въпроси:

· Ан Линде, Шведски външен министър

· Каролине Едщадлер, австрийски министър по Европейските въпроси

· Зоран Миланович, президент на Хърватия

· Аугущо Сантуш Силва, министър на външните работи на Португалия  

 

Дами и господа,

Вашите публични изяви по повод на политиката на България към присъединителния процес на РСМ будят недоумение у нас. Вярваме, че в случая става въпрос по-скоро за недоразумение, отколкото за злонамерено отношение към българския народ и затова е наложително вие, лидерите на ЕС, да разсеете нашите тревоги като отговорите на поставените към Вас въпроси.

Вашите изказвания ни притесниха със следното:  

I. Те са в разрез с демократичните устои, ценностите и нормативната уредба на съюза! 

Присъединителните правила за членство в ЕС не са прищявка на България. Те са смислени и мъдро обосновани. Били са прилагани години наред, включително и по отношение на България, която също трябваше да ги изпълни преди да бъде приета за равноправна членка. Пренебрегването им руши устоите на съюза и би създало опасен прецедент и корупционни практики, които биха компрометирали демократичното функциониране на съюза и доверието в него.

ПИТАМЕ: За какви обещания може да говори шведският външен министър Ан Линде, казвайки:

„Но ние трябва да спазваме обещанията си. Трябва да започнем преговори със Северна Македония незабавно, защото вече сме го решили и е важно за съхраняване на доверието към ЕС“ (1) 

Кой е взимал споменатите решения за незабавно започване на преговори със Северна Македония и е давал обещания ОТ ИМЕТО НА ЕС И В РАЗРЕЗ с неговата правна уредба!?  

ПИТАМЕ: Превръща ли се ЕС в тоталитарна организация?

 

Също така считаме, че ЕС е независима структура. Ето защо изразяваме искреното си удивление от опитите за външно вмешателство в неговите вътрешни дела и процедури. (2) 

ПИТАМЕ: Незавизима организация ли е ЕС?  

 

II. Показват неразбиране на проблема и на българската позиция към него.

Това, което България иска от РСМ е спазване на Договора за добросъседство, който двете суверенни държави доброволно подписаха през вече не толкова близката 2017 година.

ПИТАМЕНамирате ли нещо нередно в спазването на доброволно подписан договор, изразяващ свободната воля на две независими страни?

Всеки, който си е направил труда да се запознае с проблема, лесно би се уверил, че исканията на България не изискват извършването на никакви геройства или чудеса, а само базови, но съществени неща, каквито са:  

1. Признаване на установени факти.

ПИТАМЕ: Има ли нормален, разумен човек, който не би се съгласил с установени истини? Какви биха били мотивите на някого да желае официализиране на лъжа? Считате ли това за „европейска ценност“ и подкрепяте ли подобно поведение?

 

2. Спазване на международно установените права на човека.

Не оспорваме правото на самоопределение на никого и това е многократно изтъквано от българските политици. Но считаме, че то не трябва да накърнява аналогичното право на останалите (и в частност на българите)! Разбираме, че братята ни от Северна Македония държат да се разграничат от нас българите и не възразяваме срещу това. Но не разбираме защо тогава те търсят и се опират на отличителни характеристики, културни постижения и дори личности, които са изконна и неделима част от българската идентичност?!

ПИТАМЕ: Смятате ли, че упражняването на правата и свободите на определена група от хора е редно да става при незачитане правата и свободите на друга такава? Подкрепяте ли посегателствата върху интелектуални, културни, политически, религиозни и др. постижения на българския народ и отделни негови представители?  

 

3. Гарантиране защитата на достойнството, здравето, живота и основните права и свободи на братята ни от РСМ, които се считат за етнически българи.

ПИТАМЕ: Наистина ли е невъзможно за бъдеща членка на ЕС да гарантира основни права и свободи на свои граждани? Ако да- тогава на какво се основава твърдението на хърватския президент г-н Зоран Миланович, че РСМ е изпълнила всички демократични условия за започване на преговори за присъединяване към ЕС?(3)

 

4. Премахване езика на омразата.

Обикновено такъв език е присъщ на отделни индивиди, които обществото като цяло осъжда. В случая, обаче, езикът на омразата към България е институционализиран! Той може да бъде видян на държавно ниво, среща се в северномакедонските учебници и паметници на културата. Тук ще припомним само изключително вулгарните думи, които ръководителят и главен редактор на МИА г-н Зоран Иванов използва по адрес на българския външен министър(4). Не е чудно, тогава, че в ежедневния живот българите са жестоко мразени, наричани с какви ли не епитети, а тези на територията на РСМ- и тормозени.

ПИТАМЕ: Днес, когато ЕС остро осъжда езика на омразата, а Европейската комисия разглежда въпроса за неговото криминализиране, нормално ли е такъв към България и нейните граждани да вирее на всички нива в обществото в РСМ? И това ли е европейска ценност, която нарежда РСМ сред цивилизованите евпорейски държави? Наистина ли считате, че това българско изискване е „ритане отстрани“, необоснован „удар по Македония“ заради неразрешен „вътрешнополитически проблем“ на България (по думите на г-н Зоран Миланович)? Подкрепяте ли РСМ в езика на омразата ѝ към България?  

 

Моля, още веднъж обърнете внимание на това, че България няма никакви претенции към самоопределението и езика на братята ни от Северна Македония! Българските политици в лицето на г-н Андрей Ковачев, г-жа Екатерина Захариева и др. многократно са подчертавали това! Ето защо твърденията, че България „посяга“ на македонските идентичност и език са грозни, спекулативни и манипулативни!

ПИТАМЕ: Откога спекулата и манипулацията са европейски ценности? Одобрявате ли подобно отношение към гражданите на ЕС и Вас, техните лидери?

   

Поради изложеното по-горе намираме публично изразените от Вас мнения за обидни към целия български народ! Настояваме лидерите на ЕС да отдадат дължимото уважение на българската народност и се надяваме да проявят разбиране към позицията на България по въпроса!

Считаме за абсолютно неприемлив всякакъв външен натиск и други похвати, целящи повлияване на българската политика и настояваме компетентните органи в ЕС да не допускат такъв да бъде оказван върху България!

https://trud.bg/%D1%88%D0%B2%D0%B5%D1%86%D0%B8%D1%8F-%D0…/

https://fakti.bg/…/578416-sasht-podkrepat-severna-makedonia…

https://offnews.bg/sviat/sasht-nastoiavat-severna-makedonia-da-zapochne-pregovori-s-es-do-sedmi-741370.html

https://www.mediapool.bg/sasht-iskat-severna-makedoniya…

http://m.focus-news.net/?action=news&id=2871393…

https://btvnovinite.bg/…/zaharieva-za-frigidna-kuchka-po…

https://btvnovinite.bg/…/sled-frigidna-kuchka-po-adres-na… https://offnews.bg/…/shef-na-mia-beshe-otstranen-sled…

5 https://news.bg/int-politics/pendarovski-obyavi-balgariya-odobryava-pregovornata-ramka-za-s-makedoniya-do-22-yuni.html?fbclid=IwAR0aJPfDaJY8rBA6Gjr9Pu3-ARjG4-d4YVtS0KQ2k6oUr_MJQUWxuvA0asc

 

 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам А. да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...