Откриване на Консулска служба на Република България в Единбург

Извънреден и пълномощен посланик

на Република България в Обединеното Кралство

Уважаеми г-н Посланик ,

С настоящото писмо бихме искали да обърнете внимание на следния проблем с който се сблъскват стотици сънародници,които живеят на територията на Шотландия.

Това е проблемът с процедурите при издаване и подновяване на българските документи за самоличност: лична карта, паспорт, свидетелство за управление на моторно превозно средство и първи паспорт эа новородено дете. 3а да се осъществяват теэи процедури е необходимо да се пътува до Лондон от Единбург  и други градове на Шотландия,които са доста отдалечени. И в двата случая става дума за големи пътни разходи и эа нощувки ( в случаите на семейства с малки деца),както и на необходимостта на вземане на отпуск от работа. Възникват и спешни ситуации като оставане без документи на българи поради кражба или загуба.

Големи са трудностите,които изпитват българите в Шотландия  без българско консулство. Затова настояваме за:

1.Откриване на Консулска служба на Република България в град Единбург.

2.Ако това е невъзможно, желаем да се провеждат изнесени консулски дни поне два пъти месечно, като предварително ще се прави списък с желаещите за обслужване.

Това писмо е придружено от подписите на нас-българите, живеещи на територията на Шотландия,които настояваме да се отнесете възможно най-сериоэно към нашите искания и да проявите загриженост за своите съотечественици, които са избрали да живеят извън България.

Чрез подписа ми упълномощавам Елена Иванова да предаде моя подпис на лицата, взимащи решения по този въпрос.