Промени в образованието и нови образователни предавания по БНТ

Най - добрият начин да се погрижим за децата на България е да ги научим да се грижат сами за себе си!

Личността се формира от няколко фактора – семейството, средата в  училище, улицата, филмите, книгите и всичко, което ни заобикаля.

Превес имат книгите, заради начина по който влияе четенето на въображението ни. С развитието на социалните мрежи и новите технологии, децата не само в България, а и по света четат все по –малко – просто изкушенията и възможностите пред тях са много. За всеки е очевидно, дори за тези, които са се справили с личния си живот и реализация, че родината НИ, меко казано, НЕ е цъфнала и вързала!!!

И когато проблемите са дълбоки има само един шанс за промяна – образованието! Образованието е това, което формира личността и общността!

Сериозна промяна в образованието може да се случи само чрез #Политика – чрез политически инструменти и механизми! Промяна в политиката може да стане по няколко начина:

1.       Да се появи от някъде няКой месия и да ни „оправи“.

2.       Да НЕ викаме повече неволята и ясно да покажем на политическата каста, че искаме промени в образованието!

Тази подписка цели да се фокусираме върху втория вариант!

Предложените промени са описани в три отворени писма, които са публикувани публично във фейсбук и са изпратени по имейл до Омбудсман на Република България, Директор на БНТ, Омбудсман на БНТ.

Исканията са няколко теми да влязат в задължителната програма за всяко българско училище и в предавания финансирани, създадени и излъчени по финансираната от данъците ни Българска Национална Телевизия!

1. Емоционална интелигентност - предлага знания за това как функционира нашия вътрешен свят - как да разберем, да изградим себе си , да си поставим цели съответстващи на ценностите ни и БУКВАЛНО да живеем по - добре и по - качествено!

2. Финансова грамотност - предлага знания за това как да печелим и как да използваме парите си!

3. Политическа култура - предлага знания как да избираме тези, които харчат НАШИТЕ ОБЩИ ПАРИ!

Към тези топ 3 теми да се добавят:

- Организация на държавата и важните институции в нея,

- Роля на индивида в обществото,

- Медийна грамотност,

- Аналитично и критично мислене,

- възможности за неформално образование,

- добрите световни практики в сферата на образованието.

МОЛЯ ПОДКРЕПЕТЕ ПЕТИЦИЯТА!

Ще се радвам на всякаква подкрепа от граждани и организации!

Пълният текст на писмата е публикуван във фейсбук групата "Оптимизирай това!". Групата е публична и всеки желаещ може да се запознае с текста.

Тук прилагам едно от общо три писма.

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО

г- н Емил Кошлуков – Директор на Българска Национална Телевизия

г-н Иван Такев – Омбудсманът на БНТ

г - жа Диана Ковачева - Омбудсман на Република България

Уважаема г-жо Ковачева, Уважаеми г-н Кошлуков, Уважаеми г-н Такев,

Обръщам се към Вас със следното искане, предложение и молба, а именно: Финансираната от данъците НИ Българска Национална Телевизия, да започне продуциране и излъчване на серия образователни предавания по следните теми:

Към тези топ 3 теми да се добавят: - Организация на държавата и важните институции в нея, - Роля на индивида в обществото, - Медийна грамотност, - Аналитично и критично мислене, - възможности за неформално образование, - добрите световни практики в сферата на образованието.

Редовни гости да бъдат министъра на образованието (който и да е той) и експерти от образователната система в дебат с представители от граждански организации.

Дългосрочните цели са тези теми да бъдат развити в разбираемо съдържание и да бъдат част от образователната програма за всяко българско училище!

НЕ СЪМ ПРЕДСТАВИТЕЛ, НИТО ЧЛЕН НА ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ!

За мен е важно НЕ кой, а КАК управлява НАШАТА БЪЛГАРИЯ и какви ценности споделя.

Разчитам на Вас и на целия екип на БНТ да подкрепите и да приемете тази кауза като Ваша лична битка!

С уважение,

Светослав Еленков български гражданин и баща, който иска да остане със семейството си в България

Бъдещето на общност ще е такова, каквото е в представите на най-акивната и силна група в общността!

#Заедно можем да изградим общност, с която да се гордеем пред децата ни!

Създаването на общност НЕ е утопия - то е кауза, зад която трябва да застанем твърдо с имената и сърцата си!

С подписването си упълномощавам Светослав Еленков да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.