Да се въздейства върху някои държавни и обществени структури и да ги накара да решат наболели и влачени с години проблеми в сферата на културния туризъм.


Важно! Колеги, за да подкрепите писмото изпратено от нашия колега трябва да сложите подписа си, след това да отидете в мейлите си и да натиснете линка, така вашият подпис ще се зачете и излезе в петицията - подписката подкрепа, която може да прикрепим към отвореното писмо!

 

 

 

ОТКРИТО ПИСМО

 

До г-н Бойко Борисов – Министър председател на Република България – ЛИЧНО!!!

 

Уважаеми г-н Борисов,

 

Обръщам се към Вас в качеството Ви на Министър председател на Република България и като последна инстанция, която може да въздейства върху някои държавни и обществени структури и да ги накара да решат наболели и влачени с години проблеми в сферата на културния туризъм. В приложени файлове Ви изпращам малко информация по темата. Моля да се запознаете с писмото ми относ...но абсурдната ситуация в обекта „Двореца“ край Балчик, което изпратих преди една година лично до г-н Банов, но той имаше нахалството въобще да не отговори; не си мръдна дори и кутрето, за да се нормализира ситуацията с обслужването на посетителите на един от стоте национални туристически обекта.


И заради такива като Банов /нали все пак той е министър, ако не се лъжа, а министерстото на културата е един от стопаните на този обект/, за пореден път през главния сезон не стихваха почти ежедневните недоразумения, подигравки, скандали и всички българи продължаваме да се излагаме като последните профани пред туристите от цял свят! И то вече години, години наред! Срам за България!

Моето его въобще няма да пострада, ако някой министър или друг отговорен фактор не отговори на писмата ми. Но ако не се вземат спешни мерки, ще продължават да страдат и българската култура, и българският туризъм!

Писмото е от мое име, но зад него биха застанали над хиляда лицензирани екскурзовода от различните професионални сдружения в страната, стотици потърпевши от родните простотии туроператорски фирми и агенции както от България, така и от чужбина и не на последно място хиляди и хиляди организирани и индивидуални туристи, изпитващи затруднения и унижения при посещението си в един от стоте ни национални туристически обекта.

В приложените файлове към настоящето писмо ще видите най-съществената част от кореспонденцията до министъра на културата, ректора на СУ, министъра на туризма, националното сдружение на общините в България, омбудсмана, сметната палата и т.н.

Моля Ви, г-н Борисов, кажете на някои хора:

- Ало, Банов и компания, престанете с вашето високомерие и безочие; и Вие, г-н Герджиков, както и всички останали, които имат отношение по въпроса, а продължават да се правят на две и половина, вземете се малко в ръце, влезте най-после в час, сафирясайте се!!!

Ректорът на СУ отговори с огромно закъснение на писмото ми и то едва след като проблемът бе поставен на вниманието на омбудсмана, впоследствие на сметната палата и оттам обратно към г-н Герджиков и към г-н Банов /нали се сещате, че последният за пореден път така и не отговори!/ . Склонен съм да вярвам, че от СУ наистина са писали до министерството на културата да се организира среща и се стигне до разумно решение. Но…отново глас в пустиня!

Г-н Борисов, моля за Вашето съдействие да обучите Вашите подчинени и колеги как се постъпва, когато две държавни институции не желаят да си комуникират. Може би пък ако изпратите на тези господа някой студент – първокурсник, той ще им подскаже!?

Ако трябва казусът да се разгледа и от Министерския съвет, с който някои се оправдават; да се преправят постановления, закончета, разпореждания и не знам си още какво, но важното е да има резултат! Въпреки че в съответните институции са налични множество юристи и специалисти от всякакъв калибър, нещата си остават непроменени с години и българите ставаме за подигравка пред целия свят!

Освен гаврата с „Двореца“ в Балчик, сериозни проблеми съществуват и в редица други културно исторически обекти в страната. Тук ще спомена само недостатъците свързани с:

- - липсата на логистика по осигуряване и поддържане на нормален транспортен достъп до някои обекти;

- - безобразната мръсотия около част от тях и занемарения им вид;

- - отказа в някои обекти да се осигури безплатен достъп на служебни лица, които водят туристи в съответното място;

- - липсата на регулация в работното време на някои музеи, което понякога е доста странно и въобще не е съобразено с потенциалните посетители;

- - ЧУДОВИЩНОТО ИЗОСТАВАНЕ на България по отношение на крайпътната реклама, като се започне от пълната й липса, включително и за някои обекти на ЮНЕСКО!!!в страната и се стигне до отсъствието на стандарти в изработването й. Да не говорим пък за множеството ПРОСТАШКИ ПРЕВОДИ на чужд език. Та това изоставане е минимум ПЕТДЕСЕТ години!!! в сравнение дори с уж по-слабо развитите от България някои наши съседи, да не се налага да изреждам тук всички европейски страни;

Моля, запознайте се и с другото писмо, изпратено до министерството на културата и министерството на туризма. Така и не стана ясно кой отговаря за крайпътната туристическа реклама - кафявите туристически табели и билбордовете /които пък въобще липсват/ по магистралите и главните пътища в страната. Дали това е министерството на културата, Министерството на туризма, АПИ, Националното сдружение на общините, самите общини, кметовете, или всички заедно … пък накрая май никой! С други думи, както е казал народа: „ Девет баби – хилаво дете“. Ще се радвам някой да ми даде точен отговор. Защото досега не съм получил смислено обяснение. И в резултат - на много места цари пълна анархия и изобилстват български простотии, каквито няма никъде другаде в Европа! Примери могат да се дадат десетки, ако не и стотици.

Тук държа да отбележа, че преди главния сезон от Съюза на екскурзоводите във Варна проведохме доста смислени и задълбочени разговори по редица въпроси свързани с професията „екскурзовод“ с г-жа Ангелкова; направиха се и предложения за по-нататъшно регламентиране на тази дейност на територията на България и изменение на някои нормативни документи, за създаването на туристическа полиция, но още сме на средата на пътя. Обещано ни бе и съдействие за организиране на среща с министерството на културата по повод създаване на организация и практика за регулярни инспекции на обектите преди и след главния туристически сезон, със съответни предписания, които да са задължителни за стопанисващите ги институции и лица, но тя така и не се състоя. За съжаление, от министерството на културата /но НЕКУЛТУРНОТО за мен и за много други колеги министерство/ понякога сме получавали доста неадекватни трактовки на ситуации от практиката и в резултат – само прехвърляне на топката, затлачени с години проблеми. Иначе всички са царе на писането на концепции и стратегии и от българите по-добри няма, ако ги питате…

Ние прекрасно разбираме, че има многообразие от собственици на въпросните обекти – държава, министерства, общини, сдружения, частни лица и т.н. Но от всяка институция да вдигат рамене и да се правят, че всичко това не ги засяга? – така ли ще развиваме културен туризъм, така ли ще печели икономиката ни?

Категорично настояваме пред Вас именно Вие да се разпоредите някой да се ангажира с провеждането - най-късно до края на февруари 2020 - на НАЦИОНАЛНА СРЕЩА и изработването на конкретен план и задачи по КАТАЛОГИЗИРАНЕ НА КУЛТУРНО-ИСТОРИЧЕСКИТЕ ОБЕКТИ, ПО СИСТЕМАТИЗИРАНЕ И ВЪВЕЖДАНЕ НА ПРАВИЛА И СТАНДАРТИ ВЪВ ФУНКЦИОНИРАНЕТО ИМ, НЕЗАВИСИМО ОТ ТЯХНАТА СОБСТВЕНОСТ!!! Вие изберете под чия егида да се проведе тази национална среща и евентуално кои структури да се ангажират с нея, но това не бива да се случва без участието на екскурзоводи, туроператори и други специалисти, пряко ангажирани с обслужването на туристите. Аз не съм вещ по отношение работата на Министерския съвет и правителството, пълномощията на отделните министерства, институции, сдружения, фирми, организации и т.н. , но някой трябва да оправи тази бъркотия и да въведе ред, съобразен с добрите европейски практики.

Това по своята същност е именно държавно дело.

p.s.: В приложени файлове, изпращам Ви няколко писма, за които става въпрос по-горе.

С уважение: Бранимир Белчев – Варна, 27 ноември 2019 г


Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Бранимир Белчев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...