ПОДПИСКА В ПОДКРЕПА НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

П О Д П И С К А

В ПОДКРЕПА НА ДРУЖЕСТВОТО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ХУДОЖНИЦИ

Дружеството на пловдивските художници призовава Пловдивската общественост да се застъпи за правото им да стопанисват строящата се в момента нова сграда на мястото на предишната, ул. "Гладстон" 32. Доскоро съществувалата сграда е построена конкретно за Дружеството от държавата, която със Заповед №800 от 11.01.1975 година към Градски народен съвет разпорежда безвъзмездното ѝ отдаване на Дружеството на пловдивските художници. С Меморандум от 19.09.2017 г., подписан лично от кмета на града г-н Иван Тотев и гласуван на сесия на Общинския съвет в Пловдив, община Пловдив се задължава след въвеждане на новопостроената срада в експлоатация, да я предостави за безвъзмездно ползване на Дружеството и да се стимулира изложбената му дейност.

Буди недоумение фактът, че същата сграда стана обект на обсъждане от културните гилдии, наред с кино "Космос" и галерийно пространство в бившия детмаг "Снежанка" с въпроса "Кой и как ще използва и управлява "новото" културно пространство?". А тази зададена посока би унищожила Дружеството на пловдивските художници без своята сграда, дом и галерийна площ. За Пловдив – града на художниците и Европейска столица на културата 2019 г. това е недопустимо! Изложбената зала на художниците не е новопоявило се, а новопостроено по технически съображения пространство! В него ДПХ се е доказало като средище на активен творчески живот и няколко поколения пловдивски художници, прославили ни по света, са вложили надежди в развитието на най-голямото и най-старото /105 годишно/ Дружество в България.

ДА СПАСИМ ДУХОВНОСТТА НА ПЛОВДИВ!!!

Дружество на пловдивските художници    Свържете се с автора на петицията