За въвеждане на екоуроци в общообразователните училища

Петиция за въвеждане на екоуроци в общообразователните училища

 

Петиция – да се въведе в учебната програма на всички общообразователни училища и специализирани гимназии предмет „еко-уроци“ със засаждане на дървета.  

Две са основните причини:  

1.     Екологията е в много лошо положение в следствие на прекомерното изсичане на дървета. Изсичат се повече дървета, отколкото се садят и това продължава от десетилетия като резултат от антропогенната дейност. Земята се обезлесява, създават се места, в които през лятото климатът е почти пустинен, суховеите прогонват  облаците от тези места, защото горещите въздушни маси се издигат нагоре и пречат на движението на дъждовете. Кислородът е малко, няма гори, няма птици, през зимата леденият вятър причинява навявания и снежни бури, които са много опасни. Катаклизмите се увеличават в световен мащаб и се появяват на места, където преди не ги е имало. Подпочвена вода слиза на по-големи дълбочини, и броят на пресъхналите реки се увеличава. Кислородът намалява, а никой не е създал нито една фабрика за производство на кислород. В централните части на градовете това се усеща твърде ясно в последните години. Хората боледуват, а не правят връзка с изсичането на горите. Не е решение да внесем въздух от Африка, а вода от Америка. Трябва да ги запазим и да привлечем децата в тази дейност. Бъдещето е тяхно и те имат право да живеят в чиста среда, да дишат чист въздух, да пият чиста вода, да израснат като смислени хора с истински ценности, а не с изкуствени.

 

2.     Да създаваме добри стремежи  в децата, за да не се налага после да се борим с лошите стремежи. Всяко дете, което иска, да има право и възможност да прекара няколко дни на чист въздух, да диша ароматите и ефирите на полето или гората, да види ручей, полски или горски цветя, билки, да научи някои от тях, да се движи на воля, да усети слънчевите лъчи, да почувства природата.

----------------------- 

Общините и другите държавни органи – агенции, институти… да определят поземлени участъци като алеи, паркове, защитни пояси против ерозия по някои реки, зелени дробове на градовете и с това да осигурят възможност на всеки ученик, който иска да сади дървета, да ги насади на подходящо място, покрай реки, в зони, определени за паркове и градини, покрай пътища, и на други подходящи места, определени от държавата.

Да сътрудничат с училищата относно осигуряването на транспорт за децата до местата за засаждане на дървета под ръководството на учителите по биология.

Петицията е Президентът да използва правото си на законодателна инициатива, за да се издаде закон за въвеждането на учебен предмет „екоурок“ в училищата- и общообразователни, и специализирани.

Да издаде указ, за да може съответните министерства на образованието и на зелените системи  да си сътрудничат помежду си, както и кметовете на общини и областни началници, заедно да определят местата за засаждане на дървета или за възстановяване на изсечените гори, в това число и там, където пресъхват реки(река Вит например).

---------------------

Нека отделно да има и алеи на славата за Българската армия, както и алеи на славата за писатели, певци, артисти, където близките им да имат възможността да засадят по едно дърво от любов към тях.

Дъбът живее над 800 години и не се нуждае от поддръжка като паметниците. Например, паметникът при Драгоман вече е с изтрити надписи и е полуразрушен, а ако бяха насадени алеи на славата, не е нужно да се поддържат изкуствено.  

Да се въведе в учебната програма и събиране на семена от дървета като дъб, бор, бреза… за засаждане в саксии и след това, след година-две, за засаждане в земята. Това е еко-урок в пълния смисъл на думата.

 

Децата ще се почувстват полезни и нужни, ще заобичат природата и ще се грижат за нея, ще получат знания и практически навици как се садят дървета.

Държавните органи да осигурят възможност за поливане на малките дръвчета през лятото на следващата година.

Пътните агенции да предвидят засаждане на два реда ели/смърчове против навяванията от сняг през зимата. Така ще се спестят средства за чистене на пътищата от сняг и от заседнали бедстващи автомобили.

Така ще се намали силата на ветровете и те няма да прерастват в урагани или дори торнадо. За в бъдеще може да се помисли за засаждане на малки горички през около два-три-километра, там, където има голо поле, за да не се допуска образуването на силен леден вятър през зимата и сух през лятото, като собствениците на земи бъдат задължени да засадят 2 реда дървета около земите си. Това ще намали екстремните горещини през лятото, които имат тенденцията за покачване, а в световен мащаб пустините настъпват.

 

Ще намалеят инфарктите. Възстановяването на горите ще спре измирането на много животински видове. Постепенно ще се възстановят изворчетата в полето. Чист въздух, чиста вода и мек бблагоприятен климат искат всички, независимо от политическите си пристрастия.

-------------------------

Нека Президентът, като обединител на всички българи, да призове да възстановяване на природата и за възпитаването на децата в любов към нея.

Да призове всички партии, които искат, да се включат в тази инициатива. Трябва да се създаде атмосфера на уважение към тази дейност.

----------------------------------------------

Да предложи да се създаде отделна специална гореща линия за сигнали за палежи на гори и треви.

----------------------------------------------

Ако не започнем масово да възстановяваме горите, ни чакат катаклизми и е по-добре да направим нещо предварително, преди ветровете да ни пометат или водата да залее нови села, защото когато някъде има суша, водата отива на други места и става много и застрашителна. Сезоните се размиха и вече имаме директно преминаване от зима в лято и обратно.  


Нарцис Петрова Кацарова    Свържете се с автора на петицията