ПРИЗИВ за пенсии над критичния праг на бедност в България

Уважаеми братя и сестри, българи,

Майките и бащите ни, изградили и сътворили родината ни, отгледали и осигурили образование на съвременното поколение българи са с пенсии под прага на жизнения минимум, крайно недостатъчни за храни и скъпите лекарства, за битови нужди, с най-лошото медицинско обслужване. Това ги обрича на ранна смърт. Затова България е с най-ниска продължителност на живот в европейския съюз!

България, която е дала на света фундамента на световния прогрес и нейните деца сега на световни конкурси по ИТ технологии, физика и математика се класират пред децата на целият европейски съюз, а в някои случаи са първи в света, е доведена до последно място по всички положителни показатели и на първо място по всички отрицателни, падение, което не се е случвало в 14 вековната ни история.

 

Българският пенсионер с най-ниска пенсия при най-нисък праг на бедност

 

Като членове на ЕС, изграден на принципите на справедливост и солидарност, е недопустимо Българският пенсионер да получава за един месец приблизително колкото техния събрат в приятелските богати страни в ЕС за един ден и то при безплатни лекарства!. Гърция, която дължи милиарди евро, дава на своите пенсионери минимална пенсия от 500Є. България, от всички европейски страни, е най-ниска пенсия. За 57%, или 1 258 000 от пенсионерите в градовете тя е от 82Є до 160Є. Пенсията в Албания 175Є; в Македония 189Є; в Румъния 181Є; в Словения 616Є; в Сърбия 219Є; в Хърватия 310Є; в Черна Гора 278Є. (2013 г.)

По данни на Евростат България е с най-нисък критичен праг на бедност - 1900Є, забележете при 4600Є за Гърция, 7900Є за Испания, 9000Є за Литва, 13000Є за Австрия и т.н. Литва, с 2.9 млн. население има 4 пъти по-висок праг на бедност от тази на България.

Заслужава ли това българския пенсионер.

Това е грях и падение пред всевишния Бог за християнска Европа, пред светия папа Франциск, на когото ръководителите на ЕС целуват ръка, без свян за незачитане каноните на светата църква.

Бедна България е родила, отгледала и образовала към 3 млн. млади хора, за което са похарчени 30 млрд. лв., а сега създават национален доход на богатите приятелски страни. Ако те бяха ги родили, отгледали и образовали това на тях щеше да им струва 60-70 млрд.

Ако няма закон, има морал да ни възстановят поне част от милиардите които сме им подарили.

Академичното ръководство на „Национален български университет - трета възраст“ предлага минималната пенсия да бъде 350 лв., която ще е пак най-ниска от тази в останалите страни и Европа! Над минималната всички да растат по определена прогресия. Още безплатни лекарства и безплатно зъболечение за пенсионери над 65 г.

Тезата няма пари е несъстоятелна пред майки, бащи, родственици и пред българския народ.

Възможностите са за минимални пенсии значително по-високи от критичния праг на бедност.

В БНБ има около 18 млрд. Є резерв, като държавен и 13 млрд. във фискалния резерв, 3.5 млрд. икономия в бюджета, по думите на премиера, сребърен фонд от 2.5 млрд. лв. Приходите в НОИ се увеличават със 700 млн. лв. с вдигане на вноската и възрастта и стажа за пенсия. Как съседна Гърция може с милиарди дългове да даде 500Є минимална пенсия?!

Примерни възможности за набиране на средства за увеличаване на пенсиите не до 350 лв., а до равнището на останалите страни от ЕС.

На вниманието на правителството на Р. България.

1. Създаване на справедливо съотношение между заплати и печалби, което сега е в значителна полза на едрия капитал, и на съотношението между преките и косвени данъци, като се доближава до европейските, които там са 34% към 18.6% у нас.

2. Преобразуване на плоския данък в умерено прогресивен с необлагаем минимум. В ЕС преобладават данъци върху доходите до 40-45%. Дори Хилъри Клинтън обещава по-високи данъци за богатите.

3. Драстично намаляване на партийните субсидии.

4. Български граждани завършили висше образование и докторантура преди да емигрират задължително да работят 5 години в България или приемащата страна да заплати образованието им.

5. От усвояване да се премине към полезно използване на евросредствата. Например за първия програмен период 350 млн. лв. по ОПАК със стратегическа цел добра администрация и добра съдебна система са с нулева полза. Да се потърси отговорност за безстопанствено управление от ръководителя на ОПАК.

Корупцията се генерира в държавната и общинските администрации. Според проучване на БТПП, 46% от компаниите са получавали искане за подкуп от държавни структури, обществените поръчки и съдебната система са двете области където нивото на корупция е най-високо. Това са резултатите от усвояването на 350 млн. от ОПАК.

Корупцията е пределно ясна и очевадна. Необходим е само един преглед на явно забогателите държавни и общински служители от високата йерархия. Какви доходи и какви имоти, вили – дворци, хотели, предприятия, влогове в наши и чужди банки имат, те и техните съпруги и деца.

Един типичен пример за разхищение на евросредства по ОПАК. Областната администрация на Разград – проект за 320 000 лв. да се разработи стратегия за управление на човешките ресурси. Ключови експерти по проекта биха разработили 30-40 стр. с които се отчита проекта за 320 лв. т.е. 1000 пъти по-евтино. Това е общосистемен пример за ОПАК!

В новия ЗОП са запазени механизмите за това присвояване – липса на критерии за финансиране, прогнозни цени и критерии за оценка.

6. При всеобщо обедняване на основната част от населението ежегодно растат печалбите на банките, на ЧЕЗ, дори за това се хвалят в пресата.

7. Без контрол някои администрации като БНБ г-н Искров, ръководителя на Агенцията по вписванията и др. си определят заплати 100 кратно над средните за страната.

8. За няколко години, нови десетки милионери станаха със стотици милиони спестявания, а тези с малките спестявания намаляха с хиляди. НАП да провери произхода на парите. Необходима е нова политика.

9. По експертна оценка на проф. Гергелчев в хвостохранилища лежат злато и други скъпоценни метали за милиарди левове. За това е представен мотивиран доклад в МС.

На вниманието, сезиране, на главния прокурор на Р. България.

10. Да се потърси отговорност за безстопанственост, а някой го наричат корупция, за приватизационните сделки и концесионните договори от които България е изгубила милиарди лева, като тези за БГА Балкан с 50 задгранични представителства, Американските централи, Нефтохим, Соди, Вида, Балканкар холдинг с представителства по света, МДК „Пирдоп“, СОМАТ, задграничните дружества и др.

11. Трети и четвърти блок но АЕЦ бяха спрени под натиск на Франция, която за благодарност направи член на борда на Париба и награди с орден лицето съдействало за това. А сега са необходими над милиард за да се затворят!

12. Концесията Дънди Челопеч с 1.7% договор при 15-17% в нормалните страни. С анекс казват, че процента е намален на 0.6. В резултат, говори се, че отговорна личност има вериги от луксозни хотели и т.н. родственик на министър за кратко време също е с верига от хотели!

Виновниците за това са със собственост за стотици милиони левове. На управляващите, на прокуратурата и на народа те са известни!

В ръцете на прокуратурата са милиарди присвоени левове. Искаме да вярваме, че в името на най-бедния български народ, тя ще си свърши работата!

Като най-пресен пример – отговорност за фалита на КТБ и още Първа частна банка, Балканбанк.

13. НАП да направи преглед на недвижимото и движимо имущество на най-забогателите българи, заемали отговорни постове в общинските и държавната администрации, на техните съпруги и деца и го сравни с доходите им.

14. Анализ на направените снимки от въздуха на луксозните квартали край София, край други големи градове, язовири и курорти. Да се разкрие доходът за тяхното придобиване. Тези снимки бяха показани и не са забравени!

Да преклоним глава пред тези, които са ни създали, отгледали с любов, лишили се от всичко за да получим образование и по родна традиция гледат и възпитават внуците си.

Те заслужават ли живот при най-нисък праг на бедност,

с най-ниска пенсия в Европа!

Призивът ще се изпрати до МС, гл. прокурор, омбудсмана на Република България, ръководителите на парламентарни партии, до кандидатите за президенти, до работодателски и синдикални организации, а при необходимост и до председателя на ЕС, до съда в Страсбург, до патриарха на Светата църква Неофит, до Негово светейшество папа Франциск, до Съвета за правата на човека в ООН и др.

 

За академичното ръководство

на Национален български

университет трета възраст

Ректор:

Акад. д-р Ганчо Попов

 

 

 

 

 


Акад. д-р Ганчо Попов    Свържете се с автора на петицията