Стига смърт на пътя!

ПЕТИЦИЯ „СТИГА СМЪРТ НА ПЪТЯ“

    Ние, гражданите на Република България, искаме да кажем "СТИГА!!!" на жестоката война по пътищата, при която загиват или биват ранени наши близки, приятели, роднини, познати и съученици.

Заявяваме, че ще работим този ужас да бъде прекратен. Настояваме за незабавни законодателни мерки свързани със:

1.     Пробационен срок 2 или 3 години, в който новите водачи на МПС: имат допълнително ограничение на разрешената максимална скорост, при екстремни ситуации /дъжд, сняг, кал, нощно време/ да управляват МПС само със придружител, задължително монтиране на видеорегистратори в колите им и отличителни знаци върху тях. Да се въведе пълна забрана за употреба на алкохол от тяхна страна до изтичане на пробационния срок. Да бъдат поставени под постоянен отчет и контрол от органите на ДАИ и МВР КАТ. Забрана да управляват МПС над 75 коня примерно и мощни мотоциклети до 21г.

2.     Засилване ролята на КАТ в подготовката на шофьорите, засилен контрол върху учебните школи, въвеждане на занятия по управление на МПС в кризисни ситуации – дъжд, лед, сняг, кал, нощно време. Връщане на занятията на полигон.

3.     При извършване на тежко ПТП или хванат водач да управлява с алкохол или наркотици – незабавно отнемане на СУМПС до окончателно приключване на административната/съдебната процедура. При потвърдено отнемане на СУМПС и лишаване от право да управлява МПС – повторен изпит, проверка на всеки 6 месеца, по малък брой контролни точки, задължителен видеорегистратор.