За запазване на „Център за култура и дебат „Червената къща“

„Център за култура и дебат „Червената къща“ е първото независимо културно пространство в България.  Като такова (и единствено), тя е оживена  вече десет години – в дома на големия скулптор Андрей Николов  се прихваща крехкият „независим театър“,  съвременният танц  в България, тук прохождат артисти,  за които догматичната ни културна общност до днес строи клади,  а оттатък Стената са носени на ръце.  В „Червената къща“ се организират критични дискусии на обществени теми, политици и маргинали прекрачват наравно прага, над който е изписано Voi che entrate qui lasciate ogni cattivo pensiero – „Предразсъдък всеки тука оставете“ .  И понеже преодоляването на предразсъдъците е способност на духовно развития човек,  за някои по-материалистични стационари на културата „Червената къща“  остава мястото, за което всеки е чувал, но никой не е ходил там.  Носят се легенди за заровени в пазвите й богатства, за „нечисти сили“, които вилнеят, самозванстват и сквернят дома на големия ни скулптор. 

Но дори бегло надникване през ключалката на „Червената къща“ разкрива  светлата територия на едно демократично устройство, където  се говори езика на толерантността, което приобщава и стимулира към развитие на индивидуалния почерк , смело се  поема риска в името на опита  с мъдрото съзнание, че всяко откритие е родено от експеримент. „Червената къща“ е територия на  напредъка, на творческата свобода, без която никога няма да можем да надскочим академичното тесногръдие и рецидива на продуктовото мислене в културата. 

Днес се разбира, че за десетте години дейност на „Център за култура и дебат „Червената къща“  от Министерството на културата са отпуснати 20 000 лв. грантове по проекти, а само от 2013 до сега „Червената къща“ е платила на Министерство на културата 160 000 лв. под форма на наем.

Същият този невъобразимо висок наем е причината за предстоящото затваряне на „Червената къща“.

Преди да стане „Червена къща“ тази сграда е била развалина. Сега е пълнокръвен, жив, идеално поддържан културен център.

 Срам за това Министерство.

N.B. Целта на петицията е да предизвика отговорната институция (Министерство на културата) да преразгледа договорените условия за предоставяне на къщата, и да потърси възможност за разрешаването на тази проблематична ситуация. 

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Неда Соколовска да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.


Или

Ще получите имейл с връзка, където да потвърдите вашия подпис. За да сте сигурни, че получавате нашите имейли, моля, добавете info@peticiq.com към вашата адресна книга или списък с безопасни изпращачи.

Моля, обърнете внимание, че не можете да потвърдите подписа си, като отговорите на това съобщение.
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...

Script executed with success this is not html: Array ( [type] => 2 [message] => Trying to access array offset on value of type null [file] => /home/petitions/public_html/sign_petition.php [line] => 31 )