Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Свържете се с автора на петицията

Тази тема за дискусия е автоматично създадена с петицията Не на връщането на цигарения дим в заведенията


Гост

#4601 Александър

2014-01-31 18:40

Ех, жалко е че за някои наркозависими (никотинът е изключително силен наркотик - неслучайно цигари се отказват трудно) наркоманията е над здравия разум. Гледам някои страстни пушачи говорят, че битката тепърва започва...хаха. Така ли? Вие въобще на кой свят живеете? Почти никъде по света не се пуши в закрити обществени помещения - битката с пушенето се води навсякъде. След България имаше още - Русия, Украйна, Холандия и някои немски провинции също въведоха строги забрани. Наскоро бях в Мюнхен - никъде не се пуши на закрито, такъв е законът. Всъщност, мюнхенският закон може да е по-стар от българския, ама няма значение.

Гледам, че някой е дал Чехия за пример. Това е временно. Там в момента набира сила "без дим" движение и е въпрос на време да приемат пълна забрана, подобна на българската. Китай също са на път да приемат строга забрана. Играта свърши, това е световна тенденция. Връщане назад няма да има. Така, както вече никой не помни, че преди години се пушеше в самолети. Наскоро четох за някакво малко градче в Тексас, където хората отишли в общината и помолили за забрана - аргументът им бил че ги е СРАМ че в другите градове не се пуши, а при тях като влезеш в заведения миришеш на дим.

http://www.kxii.com/news/headlines/Paris-considers-smoking-ban-242520871.html

Между другото, не е случайно че българските туроператори подкрепят забраната и предупреждаваха че ще има икономически щети ако тя падне. Туристите искат хубава обстановка докато почиват, не да дишат дим, да рискуват ракови заболявания, да си перат дрехите и да миришат на лайна. Икономически неизгодно е да няма забрана и това е още една причина, поради която тя НИКОГА няма да падне.

В Англия ще забраняват пушенето в кола, ако в колата има деца. Лично не подкрепям подобна мярка, но давам за пример какви са тенденциите по света. В Англия против забраната за пушене на закрито е партия UKIP, техният вариант на българската Атака. Маргинали и отрепки, с други думи.

Ако някой се интересува от историята на световния тютюнев бизнес, препоръчвам книгата Golden Holocaust, много интересно четиво. Иначе аз съм решил, че ако видя как заведението в което съм нарушава забраната, просто ще си тръгна без да си плащам сметката.
антон

#4602 Re: Александър

2014-02-01 14:24

#4601: - Александър

забраната си постигна своята цел.сега като легализират марихуаната и марлборо като я пусне на пазара ела и гледай.тъй като забраната се отнася само за тютюневи изделия то марихуана ще се пуши на поразия на открито и закрито.заведенията ще станат рай за наркоманите а туроператорите ще печелят двойно повече от наркомански дестинации.нали това искахте вие бездимните и скоро ще стане гарантирано.интереса клати феса.единствените изхвърлени от заведенията ще останат само пушачите!!нещо повече всеки който пуши каквато и да била тревичка различна от тютюна ще бъде добре приет във всички заведения.на това му викали демокрация и равни права.

спри да наричаш пушачите наркомани защото това не е верно пък и е обидно!!

Асоциация на пушачите в България

#4603 Re: Re: Александър

2014-02-01 16:23

#4602: антон - Re: Александър

какво направиха "България без дим" по време на протестите когато ние ядохме полицейските палки и ни малтретираха по всякакъв начин. на техния сайт не се появи нито един призив нито едно предложение за организиране за протест.когато пушачи и непушачи горяха в огъня на протеста те си стояха на топло  настрана от събитията.по този начин бездимните сами определиха къде им е мястото в обществото.когато в България по площадите горяха живи факли те си стояха в топлите офиси броеха парите от Блумбърг,Сорос и други международни финансови мошеници и весело потриваха ръце.такава организация не може и не трябва да бъде уважавана от обществото ни.


Гост

#4604 Re: Re: Re: Александър

2014-02-02 11:18

#4603: Асоциация на пушачите в България - Re: Re: Александър

Забраната за пушене уби британската кръчма. Този вандализъм е определящ за наследството на лейбъристите. В резултат на забраната, заведенията претърпяха катастрофални загуби на работни места
Някои хора вярват, че основното наследство на лейбъристите е войната в Ирак. Други смятат, че това е забраната за лов. Но въпросът, който засегна много повече хора, повече от всичко, е загубата на работни места в заведенията.
Британската кръчма е международно известна. Тя е изцяло обвързана с историята на нацията. По 26 кръчми седмично затварят, което е повече от 1000 на година. Това променя външния вид на нацията. Градът и селото са осеяни с трупове на кръчми. Вместо да се забавляват, хората стоят пред телевизорите си. Този ужасен процес започна със забраната за пушене. Имаше предупреждения, че това ще доведе до затваряне на кръчми, но въпреки това забраната беше въведена. 
Аналогичен беше резултатът от въвеждане на забраната в Британска Колумбия и Канада, където непосредственият резултат беше загубата на една трета от работните места в заведенията.

сдружение на заведенията в България

#4605 Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-02 12:42

#4604: - Re: Re: Re: Александър

в закона за забраната за пушене е допусната умишлено една съществена грешка а именно "публична частна собственост".този текст противоречи на закона за собствеността където ясно са разграничени видовете собственост държавна, общинска и частна.никъде не се споменава за някаква публична собственост защото такава просто не съществува не публиката плаща данъците а собственика на имота.след като и Конституцията е дала определение на частната собственост като неприкосновенна оттук следва че собственика на имота и само той може да го използва така както намери за добре.ако собствеността е заведение само този който го притежава има правото да определи дали в него ще се пуши или не.останалото е груба намеса на държавния чиновник в частния имот с всички произтичащи от тази намеса загуби които са за сметка единствено на собственика. ресторантьора от Русе който е превърнал заведението си в частен бар се ползва от правото му да използва имота си дадено му от Конституцията и закона за собствеността.

Александър

#4606 Александър

2014-02-02 19:20

#4605: сдружение на заведенията в България - Re: Re: Re: Re: Александър

Здравей Антон,

Никого не искам да обидя. Казвам само, че никотинът е силно пристрастяващ и затова е трудно за пушач да откаже цигарите. Между другото, големите цигарени компании са пробвали да направят цигари без никотин - резултатът е бил плачевен, защото пушачите не са искали да пушат такива. Няма никотин - няма пристрастяване - няма желание за пушене - няма продажби на цигари.

Извинявай, но има хора, които са толкова силно пристрастени, че се държат именно като наркомани. Слабаков обясняваше публично, че ако няма пари ще краде за да има достатъчно да си купи цигари...това не е ли именно поведение, характерно за наркомани? Или някои (някои, не всички) пушачи, които планират живота си около цигарите - излизат от работа, за да пушат, гледат да нарушават забраната, ходят чужбина само ако там е разрешено пушенето и т.н. Това какво е, ако не наркомания? Вместо човек да контролира цигарите си, цигарите контролират него. Ето това имам предвид.

До сдружение на заведенията в България - Не съм запознат със закона чак в такава степен, но според мен анализът ви/ти е грешен. Какво като е частна собственост? Нали извършваш търговска дейност и следователно подлежиш на законите. Държавата те задължава да имаш пожарогасител, да плащаш на персонала, да чистиш чиниите, да предлагаш нормална храна а не отрова и т.н. И това ли е "груба намеса"? Защо много заведения се справят без проблеми със забраната, а точно вашето сдружение не може (ако приемем че я спазвате строго...)?

антон

#4607 Re: Александър

2014-02-03 08:54

#4606: Александър - Александър

пушенето няма нищо общо с наркоманията.ти явно не си виждал наркоман под въздействието на опиум той е неадекватен и неспособен за каквато и да била дейност.за разлика от него пушачът може да извършва всякакъв вид дейност да работи със сложни апаратури,да твори с компютъра си създавайки сложни компютърни конфигурации.най ярък пример са хакерите които с кутия цигари и кана кафе са в състояние да разбият за една нощ и най сложните защити и да проникнат в който си искат компютър, сайт или портал.на пушача не му се забранява да управлява автомобил защото реакциите му са адекватни с пътната обстановка за разлика от тези на наркомана.пушачът е организиран и със своето поведение като личност сред обществото по нищо не се различава от тези които не пушат.къде ти видя общото между пушач и наркоман.имали били зависимост да доста хора имат зависимости едни към хазарта други към алкохола трети към риболова четвърти пък са пристрастени към карането на автомобил други към висенето в социалните мрежи.всичко това са зависимости без които определената личност не може.това значи ли че всичките тези зависими хора трябва да бъдат отждествявани като наркомани?плоско, тъпо и обидно е всичките тези хора да бъдат наричани наркомани.


Гост

#4608 Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-03 09:15

#4605: сдружение на заведенията в България - Re: Re: Re: Re: Александър

вие и вашата жалка организацийка наречена "България без дим" какво си мислите че правите нов световен ред ли искате да въвеждате.преди 70 години един луд ефрейтор се опита да го направи и завърши много трагично.не съм пушач но съм против забраните и ограниченията.не може една голяма част от обществото да бъде лишавана от елементарното право на човека да посещава ресторанти и да прекара няколко приятни часа след работния ден или на празници.проблема може да се реши по много елементарен начин без да има засегнати и обидени.да се разделят заведенията за пушачи и за непушачи практика прилагана в много държави.при такава постановка аз естествено ще отида в заведение за непушачи а тези които пушат ще изберат такова за пушачи толкова ли е сложно.срамота за обществото е че от един елементарен проблем се раздухва такава полемика че едва ли не е започнала война межди пушачи и непушачи.това не е верно войната се води между пушачите и законодателя който бълва необмислени закони.

Александър

#4609 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-03 14:11

#4608: - Re: Re: Re: Re: Re: Александър

Здравей Антон,

Да, прав си. Съгласен съм с теб. Относно коментар #4608 - аз не съм от "вашата жалка организацийка", но това няма значение. Подобни забрани и закони са световна тенденция и няма как България да направи изключение.

антон

#4610 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-03 14:24

#4609: Александър - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

а на това какво ще кажеш.трябва ли цената да живеете вие здравословно да я плащат пушачите със своето здраве:

Павел Шопов депутат от АТАКА се възмути, че никой от депутатите не мисли за здравето на пушачите, които в студените месеци излизат навън да пушат.  "Тук много се плюнчат за здравето на хората, но те не мислят за здравето не тези хора, които в зимните месеци излизат навън и се разболяват - кой от грип, кой от пневмония, кой от възпаление на горните дихателни пътища или на белите дробове" и бронхити, каза той. И продължи: "Разболяваме се и ние, които ги придружаваме, защото не можем да не бъдем съпричастни с тези хора. После следват прегледи, болнични и нетрудоспособност, следва работа в министерството на здравето и т.н."

П.П.извадката е от стенограмите на парламента.някои от тези заболявания са толкова опасни че могат да съсипят здравето на човека за целия му останал живот а има и летални случаи.откъде накъде ние сме длъжни да плащаме такава висока цена за да живете вие.този закон наред със другите поразии които създаде посяга и на нашето здраве.

Александър

#4611 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-03 14:36

#4610: антон - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

Антон,

Това са глупости, нищо чудно че изказването е на депутат на Атака. Ако не искаш зимата да стоиш навън, просто пуши по-малко. В много държави/щати по-северни и студени от България има подобно забрани (или по-строги) и нищо лошо не е станало. АКо някой до такава степен не може да се контролира и да изкара даже малко време без да запали и иска продължително да стои навън за да задоволи вредния си навик, значи това което писах за наркоманията е валидно.

антон

#4612 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-03 15:23

#4611: Александър - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

н е е ли по добре да прекратим спора само загуба на време е.вие превържениците на закона сте фанатици и с вас диалог не може да се води нито да се постигне така нареченото златно сечение за да няма недоволни или ощетени от забраната.не се опитвай в турско село сланина да продаваш и аз съм бил в доста държави от Е.С. и винаги съм си намирал не само заведение а даже и хотел в който има определени стаи в които се пуши.не си мисли че срещу тебе е някой невежа който в живота си не е ходил по далече от с. Злокучене Софийско.да ама не ,не си познал.

бивш пушач

#4613 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-04 09:37

#4612: антон - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

Антоне, аз не съм бил във всичките 28 държави от ЕС, но живея в Англия от 14 години и тук не се пуши в обществените заведения. Когато въведоха забраната, имаше много изказвания как тя никога няма да работи, как е дискриминационна и т.н., но всъщност хората свикнаха и след 6.5 години вече се приема за нормално в заведенията да не се пуши. В много кръчми и кафета през зимата има монтирани отоплителни тела навън за хората които предпочитат да пушат. Нито един от колегите и познатите ми, които са от най-различни националности, не смята, че забраната трябва да се отмени - включително и хората, които пушат.

антон

#4614 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-04 13:22

#4613: бивш пушач - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

ааа значи в Англия всепак са се погрижили за здравето на своите граждани които пушат да бъдат на топло и да не ги разболяват насила.а така ли е в България пушач ли си вън на студа и се разболявай колкото искаш.затова заведенията са полупразни а пушачите се събират в домовете си или пътуват до съседите.по богатите си направиха частни барове и забравиха какво е това ресторант събират се там цели компании.мога ли само да ти задам един въпрос защо по празниците сръбските кафани бяха пълни и с непушачи щом като димът е вреден те какво търсят там.защо не си стоят в България да правят оборот на нашите ресторанти и без това в тях пушачи не отидоха да празнуват.

бивш пушач

#4615 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-04 15:13

#4614: антон - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

Мисля, че не съм се изразил ясно. Всъщност в Англия в някои кръчми/кафета дават възможност на пушачите ако искат да пушат докато се хранят/си пият кафето да го правят на маси отвън, около които има отопление. Естествено през зимата рядко можеш да видиш някой седнал навън, но опцията съществува. Аз не знам какво точно е сръбски кафан, но предполагам, че искаш да кажеш, че много българи са отишли да посрещат Нова година в Сърбия, тъй като там, за разлика от България пушенето в заведенията е разрешено. Сигурно е така. Но и много българи като мене са посрешнали празниците  в заведения в България за първи път от 10 години точно защото там вече не се пуши. Миналата и тази зима ми беше много приятно, че докато бях на ски (в България), не се налагаше да стоя затворен в стаята си в хотела както преди , защото извън нея не можеше да се диша.

катя

#4616 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-04 15:44

бивш пушач

#4617 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-04 17:37

#4616: катя - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

Това може да е вярно в глобален мащаб като бройка, но като процент от цялото население броят на пушачите намалява.  'Увеличаването на пушачите се обяснява с увеличаването на населението на Земята' (цитат от препоръчания от вас линк). В Англия делът на пушещите през 2010 е 20%, срещу 39% през 1980 - годините, посочени в http://www.bnews.bg/article-95343. Има ли държава, в която процентът на пушещите да се е увеличил след влязла в сила забрана?

Александър

#4618 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-04 23:27

#4616: катя - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

Катя, бивш пушач е абсолютно прав. Броят на пушачите се увеличава, защото населението на земята се увеличава. Но процентът намалява. Даже в тази пропагандна статия, която ти цитираш, го пише. (пропагандна, защото е от медиите не собственика на Булгартабак, ама това е друга тема.)

Навсякъде където има забрана процентът на пушещите а паднал. Наскоро излезе подобна статистика за Турция. В запанда европа и особено в Америка е същото - през годините има рязък спад. Но важен е не само процентът на пушещите, а колко цигари пуши човек. Даже процентът да не е намалял, ако някой пушач е намалил броя на цигарите които пуши, това също е голям успех и плюс за забраната. Там където има забрана (почти навсякъде по света вече) се наблюдават и двата процеса. В България е същото - мога да приведа лични примери от близки и приятели.

Има и трети момент - пресоналът в заведението има право на чист въздух, а не 8-10 часа на ден да работи в канцерогенна среда. Още една причина да има забрана.


За финал - зад цялата тази шумотевица стои тютюневото лоби, няма какво да се лъжем. Кръчмарите, които протестират са малко на брой. В разните асоциации, които постоянно реват по медиите, членуват една шепа заведения. Малък процент от всички.


Гост

#4619 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-05 10:07


Гост

#4620 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-05 10:12

#4619: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

какво пише  в Конституцията-Чл30(1) Всеки има право на лична свобода и неприкосновеност.” „Чл.32(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име. „ Чл.52(4) Никой не може да бъде подлаган принудително на лечение и на санитарни мерки освен в предвидените от закона случаи.” Личните права и свободи на пушачите са нарушени и то по трите члена ! За съжаление ние нямаме правосъдие и Конституционен съд който да се намеси ! Какво реално става: При себестойност на една кутия цигари 40 – 60 стотинки се продава 4 – 6 лева. Акциза дава на държавата печалба 10 пъти по- голяма от себестойността !? По понятни причини точни данни никъде няма да намерите, но с прости изчисления може да разберете, че става дума за чист приход в бюджета над 2 милиарда лева годишно. Този приход надвишава в пъти разходите за лечение на пушачите и даже целият разход за здравеопазване ! Превенция, естетична и здравна просвета още в училище, почти не се води, тук само се забранява на закрити места, но се продава свободно навсякъде. Алкохола е подобен опиат с много по- опасни последици, той тихичко се рекламира и допуска.


Гост

#4621

2014-02-05 10:15

Инспектор по забраната за тютюнопушенето, в Белгия едва се размина с побой когато се изправил срещу клиентите, които отказали да загасят цигарите си. Разгневените посетители на заведението дори се опитали да смъкнат дрехите на инспекторът, в знак на протест срещу оказаното им притеснение -
бивш пушач

#4622 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-05 12:10

#4620: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

Абсолютно сте прав за акциза - държавата има финансов интерес от увеличаването на броя на пушачите, а не от намаляването. Когато намалява броя на пушачите държавата е на загуба по две причини: 1) По малко акциз, намаляват приходите в държавния бюджет и 2) Увеличава се средната продължителност на живота, съответно увеличават се разходите за пенсии и социални грижи.

По отношение на нарушаване на гарантираните от конституцията права примери могат да се измислят както против забраната, така и за. Това е една хлъзгава територия... Ако беше чак толкова еднозначно от правна гледна точка, колкото на вас ви се струва, все някой европейски гражданин щеше да е осъдил държавата си в Старсбург за нарушаване на правото му да пуши където си иска.

екатерина петрова

#4623 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-05 15:00

#4622: бивш пушач - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

изповедта на един бивш инспектор от РИОКОЗ.

Знаете ли ,че тези от МС не се интересуват от Вашия бизнес , както и за обикновения човек в БГ. Повечето от тях имат обекти - заведения хотели и т. н. , но не са на тяхно име. В техните обекти се пуши , но там държавния служител с 480 лв. заплата не проверява , защото рискува да загуби работата си Те дори имат полза във вашите обекти да не се пуши , предполагам ме разбирате. Системата в България трябва да се промени и да се чуе гласа на човека , ето защо аз ви съветвам да си търсите правата и да не плащате актовете , защото който не е обжалвал акт за тютюнопушене на наго не е паднал . Закона за здравето и Наредбата за тютюнопушенето са пълни с недостаъци и нарушението за тютюнопушене практически е недоказуемо . Инспекторите ви убеждават да ви напишат акт за 200- 300 лв. за да не обжалвате и да отчетат дейност , но пак ви повтарям и този акт пада в съда. Ако те не напишат достатъчно актове получават ниска оценка на атестация . Аз реших да не работя в тази система .


Гост

#4624

2014-02-08 21:58

Не на цигареният дим в заведенията !!!

Гост

#4625 Re:

2014-02-09 07:09

#4624: -

смешни сте марулки!!:)))))))