Застанете на страната на свободата: Спрете експулсирането на политическия дисидент Абдулрахман ал-Халиди в Саудитска Арабия

До

Румен Радев - Президент на Република България

Николай Денков - Министър-председател на Република България

Мария Габриел - Заместник министър-председател и министър на външните работи

Атанас Славов - Министър на правосъдието

Калин Стоянов - Министър на вътрешните работи  

Относно: Спешен призив за предотвратяване на експулсирането и за освобождаване на Абдулрахман ал-Халиди 

Ваши Превъзходителства, 

Пишем ви с голяма спешност и загриженост относно опасността от експулсиране на саудитския активист Абдулрахман ал-Халиди от България за Саудитска Арабия. През последните дни научихме чрез репортажи в бТВ и публикация на alqst.org, че г-н ал-Халиди е изправен пред такава опасност, въпреки сериозния риск, пред който ще се изложи при връщането си, включително произволно задържане и други сериозни нарушения на неговите права.

Абдулрахман ал-Халиди търси убежище в България от над две години, бягайки от преследване и заплахи в Саудитска Арабия поради мирната си онлайн дейност и застъпничество за конституционни реформи. Той от години се застъпва за демократични реформи в Саудитска Арабия самостоятелно и като част от мрежа на саудитски активисти, някои от които вече платиха с живота си заради своята дейност и публични изяви. Производството по неговото дело по молбата му за международна закрила все още не приключило. Въпреки окончателно съдебно решение за освобождаването му от януари тази година, г-н ал-Халиди бе веднага след това задържан в Център за временно настаняване на чужденци в Бусманци, София, в грубо нарушение на международното право по правата на човека и принципа на върховенството на правото. Той е лишен от свобода в очакване на окончателно решение по неговата молба за международна закрила вече повече от две години.

Принципът на забрана за връщане (principle of non-refoulement), залегнал в международното право по правата на човека, забранява връщане на лица в страни, където те ще се изправят пред преследване или сериозна опасност за техния живот и лична сигурност. Случаят на г-н ал-Халиди ясно попада в обхвата на този принцип, тъй като неговото връщане в Саудитска Арабия би го изложило на риск от произволно задържане, несправедливо съдебно преследване и възможни изтезания. Той може да загуби и живота си. Експулсирането на саудитски активист за демокрация и граждански права на фона на неотдавнашната вълна от екзекуции в Саудитска Арабия, където тази година са екзекутирани 31 души, а през 2023 г. са осъдени на смърт най-малко 172 души, включително активисти и протестиращи, е недопустимо. На 27.02.2024 в тази страна бяха екзекутирани седем души - най-големият брой изпълнени екзекуции на осъдени на смърт в рамките на един ден от март 2022 г. насам. Подобна практика почти сигурно може да доведе до непредвидими последици и за Абдулрахман ал-Халиди.

Действията на България в този случай будят сериозна загриженост относно задълженията и ангажиментите ни спрямо международното, европейското и вътрешното право, включително собствената ни конституция (чл. 27.(2)), която предвижда предоставяне на убежище на чужденци, преследвани заради техните убеждения или дейност в защита на международно признати права и свободи. Особено безпокойство буди ролята на ДАНС, която в свои писмени становища твърди, че Абдулрахман ал-Халиди "може да представлява опасност за националната сигурност" - бланкетно становище, неподкрепено с никакви факти и доказателства и видимо лишено от каквито и да било основания. Експулсирането на Абдулрахман ал-Халиди би представлявало нарушение на международноправните задължения на България да защитава тези, които търсят убежище и защита на територията ни по отношение на напълно легитимни изяви, заради които граждански активисти от Саудитска Арабия са преследвани, включително за изразяване на мнение и участие в събрания. В допълнение считаме за неприемливо и противоправно отнемането на повече от две години от живота на този млад и образован човек с неговото задържане и превръщането му в обект на муден административен процес, който го е довел до ръба на отчаянието и го превръща в своеобразен заложник и разменна монета.

Като загрижени граждани не можем да стоим безучастни докато животът, личната сигурност и свободата на един човек висят на косъм. Призоваваме ви да действате бързо и решително, за да предотвратите това несправедливо експулсиране, да спрете пропиляването на допълнително време от живота на активиста и да гарантирате, че Абдулрахман ал-Халиди ще получи убежище и защита, от които той толкова отчаяно се нуждае.За това се обръщаме към най-високото ниво в нашата държава: към държавния глава, премиера и министрите! Благодарим ви за вниманието към този спешен въпрос! Справедливият изход на този и подобни казуси а част от това каква България искаме да постигнем и каква е ролята ѝ на международната сцена. Това е още по-важно в контекста на един свят, в който човешката свобода се намира под нарастваща заплаха, а пространството за гражданското общество прогресивно се стеснява.

С уважение и очакване, 

Генади Кондарев (гражданин)

Виктор Лилов (член на Български Хелзинкски Комитет)

Красимир Кънев (председател на Български Хелзинкски Комитет)

адв. д-р Валерия Иларева (председател на Фондация за достъп до права - ФАР)

Диана Димова (председател на Фондация "Мисия Криле")

адв. Диана Радославова (управител на Център за правна помощ - Глас в България)

ARK.png


Виктор Лилов, Генади Кондарев    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Виктор Лилов, Генади Кондарев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...