Солидарност със сирийското семейство в Елин Пелин

pijopendo.jpgНа 13.02.2017 г. стана публично известно, че кметът на община Елин Пелин отказва да настани и издаде документи на сирийското семейство Джабер, което вече е получило хуманитарен бежански статут. По повод на този случай медийният ефир бе залят от ксенофобски, расистки и антихуманни изказвания от политически и неполитически лица. Беше изписано и казано доста и срещу "твърдоглавите шопи", на базата на шепа хора, сипещи цветущи закани и обиди в ефир.

Станахме свидетели на грозни сцени, обиди, нападки и изобилна употреба на език на омразата към едно семейство, бягащо от ужаса на войната. Семейство, изтърпяло тромавите законови процедури по получаване на убежище в България и имащо законово право да остане на територията на страната ни. Едно невинно семейство, чиято съдба се превърна в залог в предизборната игра.

Освен това, случаят стана повод един цял град да бъде заклеймен като нехуманен и жесток, което ние отказваме да повярваме. Отказваме да повярваме, че е възможно масово, под популисткия натиск на определени партии, опитващи се да всяват страх и мнителност, хората да са забравили, че на първо място става въпрос за човешки животи.

Защо едно конкретно семейство трябва да понесе наказание за действителните и предполагаеми грехове на други?

Припомняме, че не за първи път представители на различни религии и етноси живеят в Елин Пелин. Как така месец преди парламентарните избори едно семейство, което не е създавало и не създава проблеми, показало е досега единствено добросъседско и любезно отношение към жителите на града, става жертва на изкуствено създадена истерия със съмнителни цели?

Искаме да изразим своята подкрепа и солидарност със сирийското семейство Джабер. Искаме да покажем, че има хора, които мислят различно и че традиционното българско гостоприемство и толерантност не са просто стереотипни добродетели от миналото.

Освен това, изискваме обяснение от кмета Ивайло Симеонов на какво основание той твърди, че „спазва волята на народа“, след като към момента на взимане на решението за отказа не е провел допитване до гражданите на Елин Пелин под никаква форма. И с какво законово право той отказва да им издаде документи при положение, че дори няма писмено решение на Общински съвет за подобни действия?

Грозно е личности и партии да изнасят предизборните си кампании с действия, които целят да създават страх у населението на града и у българските граждани. Да си играеш с човешки съдби в името на политически облаги и власт е не просто нарушаване на закона, но и потъпкване на човечността.

Отказваме да приемем, че в 21-ви век в България може свободно и безнаказано да се нарушава Европейската конвенция за правата на човека, както и българското законодателство, в частност Закона за убежището и бежанците, и да се пренебрегва издаденият от ДАБ хуманитарен статут на семейство Джабер.

Не приемаме, че тези действия са израз на гласа на цял Елин Пелин и на цяла България. Вярваме, че е елинпелинчани са повече от образа, който се представя в медийното пространство, а именно на невежи и нехуманни ксенофоби.

Затова призоваваме всеки, който е солидарен със семейство Джабер, не е съгласен с решението на кмета и иска той да спази закона, да изрази подкрепа си като подпише тази петиция.

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Solidarity with the syrian family in Elin Pelin

On the 13th of February, 2017 it became public that the mayor of Elin Pelin municipality refuses to accommodate and issue documents for the Syrian family Jaber, which has already received a humanitarian refugee statute. On this occasion, the media was overwhelmed by xenophobic, racists and anti-humanitarian statements from political, as well as nonpolitical persons. A lot was written and said against the “pigheaded shoppes” based on the aired threats and insults by a bunch of people.

We witnessed ugly scenes, insults, taunts and the abundant use of hateful language towards a family running from the terror of war. A family, which endured the rude legal procedures on receiving an asylum in Bulgaria, not to mention that the family had and still has a legal right to stay on Bulgarian territory. One innocent family, whose fate has turned into a bet in a political game.

Apart of that, this case became an occasion for the stigmatizing of a whole town as an inhumane and cruel one. This we refuse to believe. We refuse to believe that it is possible that under the populist push of particular parties, which try to propagate fear and distrust, the people have forgotten that before all we are talking about human lives.

Why is it that one particular family has to bear the punishment for actual and also putative sins of others?

We need to remind you that it is not the first time representatives of different religions and ethnicities live in Elin Pelin. How is it that several months before the parliamentary election one family, which has not caused and does not cause any troubles, has shown only neighborhood and polite attitude towards the town citizens, becomes a victim of the artificially created vapours with dubious purposes?

We want to express our solidarity with and support for the Syrian family Jaber. We want to show that there are citizens, who think differently and that the traditional Bulgarian hospitality and tolerance are not merely stereotyped virtues from the past.

Furthermore, we require an explanation from the mayor Ivaylo Simeonov on what basis he claims that he “complies with the will of the people”, bearing in mind that at the time the refusal was stated he had not in any form inquired of the citizens of Elin Pelin. Moreover, with what legal right does he refuse to issue documents given that he does not have a written resolution from the town council regarding such actions?

It is unacceptable that persons and political parties carry out their electioneering with actions, which aim to induce fear in the population of the town and in the Bulgarian citizens. To play with human fate in the name of political benefit and power is not just breaching the law, but also trampling on humanity.

We refuse to accept that in the 21st century in Bulgaria you can freely and with impunity violate the European convention on human rights, as well as the Bulgarian law, particularly the Law on Asylum and Refugees, and neglect the issued by the State Agency for Refugees humanitarian statute of the Jaber family.

We do not accept that these actions are an expression of the voice of the whole Elin Peln and of Bulgaria itself. We believe that the citizens of the city are more than the image, which was presented in the media – an image of ignorant and inhumane xenophobes.

That is why we urge anyone, who is in solidarity with Jaber family, does not agree with the decision of the mayor and want the law to be obeyed, to express their support with signing this petition.