НЕ искаме матурите за 7 клас да са през юни!

Случайна публикация на страницата на школа за подготовка за матури за седми клас във ФБ през миналата седмица/16-20юли/ разкри плановете на Министерство на образованието и науката, националното външно оценяване за 7 клас през учебната 2018/2019г. да бъде преместено с един месец -на 17 и 19 ЮНИ.
В началото на месец юли, разтревожени родители са писали на Омбудсмана- г-жа Манолова за плановете на Министерството в матурата за 7 клас да има промени и тя да включва материал от 5 до 7 клас включително.
След намесата на г-жа Манолова, ставя ясно, че изпитния материал ще остане същия.
Неизвестно защо обаче, Министерството решава, че ще премести датите на матурите за 7 клас с един месец по-късно и вместо традиционно те да са през м.май, да бъдат през юни.
Логиката на това решение убягва, предвид, че няма да има по-голям обем материал за учене, а от министерството казаха, че даже щял до бъде по-лек.
Възможно е тази идея на Министерството да идва да оправдае тихичко прокараното миналата година увеличаване на учебната година само за 7 клас до 30 юни, за което почти никой не разбра.
Предвид, че нито учебния материал го изисква, нито учениците учат много след първата седмица на юни, увеличението на учебната година е напълно неоправдано, още повече, че нашите училища не разполагат с климатици, /в някои дори няма и щори и пердета/ а времето през юни е изключително горещо.
Дванадесетокласниците също полагат матури, като след тях учебната им година приключва.
За 7 клас е безсмислено учебната година да продължава месец след матурите и чиновниците от министерството явно са решили така да оправдаят глупавото решение седмокласниците да учат до 30 юни.
Предвид, че и учениците от 7 клас полагат матури и с резултатите от тях кандидатстват също като зрелостниците, не виждам никаква логика и смисъл седмокласниците да учат до 30 юни, след като няма да има промяна във формата на изпита и ще бъде като за изминалата вече 2017/2018г., а 12 клас приключват учебната година на 24 май, като през годината са с по-къси ваканции.
Децата ни не са добитък, че да бъдат държани в училище без смисъл, за да "не се шляели по улиците".
Настоявам датите на матурите за 7 клас да останат през м.май, тъй като няма никакъв смисъл да бъдат преместени с месец по-късно, освен за сивата икономика на частните уроци и школи, които ще генерират още месец приходи, а това ще е за сметка на изтормозените ни деца и напрегнатите родители.
7 клас е най-тежката година за всеки ученик, така че да се удължи с месец агонията е изключително неприемливо, особено когато за това няма смислено и логично обяснение.
На страницата си МОН публикува проекта за заповедта с дати за национално външно оценяване 17 и 19 юни, едва след като репортер на БТВ ги посети, за да попита вярно ли е това.
Решението за промяната на датите е взето на някакъв тристранен съвет, за който никоя медия не е разбрала и отразила, а интересите на децата и родителите не зная кой е защитил, но очевидно не го е направил както трябва!

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Стела Николова ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...