Не на връщането на цигарения дим в заведенията

Quoted post

катя

#4616 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-04 15:44

Отговори

бивш пушач

#4617 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-04 17:37:28

#4616: катя - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

Това може да е вярно в глобален мащаб като бройка, но като процент от цялото население броят на пушачите намалява.  'Увеличаването на пушачите се обяснява с увеличаването на населението на Земята' (цитат от препоръчания от вас линк). В Англия делът на пушещите през 2010 е 20%, срещу 39% през 1980 - годините, посочени в http://www.bnews.bg/article-95343. Има ли държава, в която процентът на пушещите да се е увеличил след влязла в сила забрана?

Александър

#4618 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

2014-02-04 23:27:36

#4616: катя - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Александър

Катя, бивш пушач е абсолютно прав. Броят на пушачите се увеличава, защото населението на земята се увеличава. Но процентът намалява. Даже в тази пропагандна статия, която ти цитираш, го пише. (пропагандна, защото е от медиите не собственика на Булгартабак, ама това е друга тема.)

Навсякъде където има забрана процентът на пушещите а паднал. Наскоро излезе подобна статистика за Турция. В запанда европа и особено в Америка е същото - през годините има рязък спад. Но важен е не само процентът на пушещите, а колко цигари пуши човек. Даже процентът да не е намалял, ако някой пушач е намалил броя на цигарите които пуши, това също е голям успех и плюс за забраната. Там където има забрана (почти навсякъде по света вече) се наблюдават и двата процеса. В България е същото - мога да приведа лични примери от близки и приятели.

Има и трети момент - пресоналът в заведението има право на чист въздух, а не 8-10 часа на ден да работи в канцерогенна среда. Още една причина да има забрана.


За финал - зад цялата тази шумотевица стои тютюневото лоби, няма какво да се лъжем. Кръчмарите, които протестират са малко на брой. В разните асоциации, които постоянно реват по медиите, членуват една шепа заведения. Малък процент от всички.