Възвание за спиране военните действия в югоизточна Украйна

В Ъ З В А Н И Е - П Р И З И В К Ъ М
Б Ъ Л Г А Р С К И Я Н А Р О Д

БРАТЯ И СЕСТРИ БЪЛГАРИ!
До всички нас пристигна отворено писмо – зов за помощ от нашите братя по кръв и по дух от Донбас, Донецка народна република и Луганска народна република. Те се обръщат към нас, българите и към целия цивилизован свят, за действия, с които да се спре проливането на невинна човешка кръв. Призовават, в името на общата ни Вяра, Единство и Истина, да помогнем за прекратяване на геноцида, извършван върху тях, в 21-ви век!
??? /В тези и в някои други райони на бившата Украйна живеят няколко стотин хиляди българи/ ????
Братя и сестри българи! Четейки със сълзи на очи приложеното по-долу писмо, си спомняме за историческото Кърваво писмо, написано от Панайот Волов до братята му въстанали българи.
Нека в този тежък за нашите братя по кръв и по дух момент, отправим искрена молитва, нашите искрени воля и действия за прекратяването на тази прикрита интервенция, извършвана от античовешки сили
Откликвайки на техния зов за помощ, призоваваме целия български народ и държава да се обърнем към Белорусия, Сърбия и Русия за изпращане на съвместен военен мироопазващ контингент за гарантиране мира и спокойствието на нашите братя, до провеждането на свободни избори.

Български народен събор
Общество „Приятели на Русия и православния свят“

ДОНЕЦКАТА НАРОДНА РЕПУБЛИКА МОЛИ ЗА ПОМОЩ
СЛАВЯНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

В редакцията на „Светът днес“ пристигна обръщение на Донецката народна република към руския народ, към „цялата славянска цивилизация“, което обръщение публикуваме в неговата цялост.
„Приятели. Братя. Съратници и единомишленици!
Завзелите властта в Украйна неонацисти и техните американски куратори започнаха война срещу мирния Донбас и неговия народ. Всеки ден в тази война загиват хора – от куршум на снайперист-чужденец, от обстрел на бойни въртолети, от ръцете на бойци от „Десен сектор“, от нападатели от засада, от танкове и БТР-и, подпалващи барикадите ни, които преграждат пътя на тежката техника към мирните градове и села в нашата родина – Донбас.
В тази война безжалостно убиват инакомислещите, отвличат хора от улиците, хвърлят в тъмниците на полицията, както беше по времето на фашисткото гестапо.
Активистите от съпротивата в Донбас ги убиват, унижават, подрагат ги на мъчения. Техните близки – майки, бащи, сестри - ги товарят направо от домовете им като заложници, за да сломят волята за съпротива, за да сплашат, за да ни поставят на колене.
В тази война за нас, Донбас и неговите хора, няма да има пощада.
Целта на новите фашисти е изтребване на непокорните и превръщане на останалите в безправни роби.
Срещу Донбас, срещу Донецката народна република, срещу Луганската народна република върви наказателна операция. Окупантите са украинската армия, чуждестранните наемници, спец.полицейските части и МВР, частните армии на олигарсите, бойците-бандеровци – в сговор с всички местни и киевски депутати и политици.
Кръвта на Донбас изтича, но той няма да се предаде.
Малкият град Славянск се превърна в нашата Брестка крепост. Смелостта и мъжеството на жителите на Славянск са безпримерни. Смелостта на хората на Донбас е пример за подвиг за целия славянски свят.
Русия, Белорусия, Сърция, България – чуйте гласа на Донбас!
Ние ви молим за помощ!
Ние молим целия цивилизован свят – отворете очите си!
Отворете разума си!
Спрете кръвопролитието!
Ние, Донбас, искаме референдум, в който всеки да може да каже как иска да живее по-нататък.
Ние молим да бъде вкарана мироопазваща мисия, за да направим своя избор без терор и насилие от страна на нацистите и наемниците, без диктата на САЩ и Европа.
Донбас разчита на вас, братя-славяни.
Нашата сила е във вярата, в истината и в единството.
Векове ние стояхме рамо до рамо срещу общите врагове.
Заедно се сражавахме и побеждавахме.
Ще победим и сега.
Ако сме единни!
Помогнете ни, братя!
Победата ще бъде наша!