Призив към покаяние!

До Светия синод на

Българската Православна Църква;

Копие до всички епархии на БПЦ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО  

 

Ние, долуподписаните миряни от Варненска и Великопреславска епархия, не можем да не изразим притеснението си относно последните събития в родната ни църква. Със сърдечна болка наблюдаваме и преживяваме действията на група митрополити, епископи и архимандрити, които за кратко време извършиха толкова нередности, че сред църковните среди започна да се говори за църковен съд.  

В последно време Христовата църква е силно разтърсена от множество разцепления, предизвикани от борба за надмощие, стремеж към всевластие и диктатура носещи се като зараза по целия православен свят.  

За съжаление, тези страсти не са чужди и в Българската Православна Църква, което особено стана явно през изминалите няколко месеца. Освен разцепленията сред висшия клир, народът Божий също е разделен на „фили“ и „фоби“,  като поставя политическите убеждения над братската любов. Непрестанни кавги и противоречия ни обособяват в два враждуващи лагера и това се подклажда умишлено от външни на църквата ни сили. В крайна сметка, на нас християните ни е добре известно, че това е дело на най-големия конспиратор – лукавия враг на човешкото спасение.  

Осъзнавайки, че когато тялото на родната ни църква страда, това се отразява на целия български народ и държава, молим пресвета Богородица да ни укрепи с взаимна любов и смиреномъдрие. Та чрез покаянието ни, да обърне посоката на Христовия кораб  - БПЦ и да се избавим от смъртоносната буря.  

Покаянието на всеки един от нас е от голямо значение за развитието на предстоящите събития, а и чрез нашето покаяние, да се надяваме на обръщането на тези, които мътят водите около Христовия кораб.  

Едновременно с това призоваваме всички – клир и миряни, да съблюдаваме първом, сами себе си, а после и останалите, за спазването на каноните, правилата и преданието на Православната църква. Обръщаме се най-вече към нашите духовни пастири, защото Вие сте живия пример, който трябва да следваме. Затова и очакваме да бъдете право-правещи и вярно-изпълняващи.  Когато хората виждат във Вас искрени духовни водачи, те няма да губят доверие във Българската Православна Църква.