Без нацисти по улиците ни: спрете проявите на крайнодесни идеологии в българското обществено пространство!

273487610_5205752872780801_6734176347337626597_n.jpg


Уважаеми господа министри, г-н кмет, представители на Столична община и отговорни ин
ституции,  

 

За поредна година наблюдаваме планове за провеждане и пропагандиране на „Луковмарш“ в София - едно опасно и срамно неонацистко шествие, превърнало се в ежегодно сборище на последователи на фашизма и хитлеризма от България и Европа. 

Луковмарш се провежда от 2003 г. до 2013 г. без съпротива от страна на властите, като от 2014 г. насам се организира въпреки частичните и непостоянни опити да се забрани или ограничи от институциите. Благодарение на категоричното противопоставяне от страна на обществеността през годините, през 2020 г. с решение на Върховния административен съд на България, неподлежащо на обжалване, се забрани шествието, като през 2023 г. също бе преустановено от Столична община. Въпреки това Софийски градски и Апелативен съд не видяха "нищо нередно" в идеологията на БНС, не приеха доводите, че БНС насажда етническа и религиозна омраза, и през 2022 г.  отказаха да премахнат регистрацията на организацията. 

През февруари 2022 г., в следствие на отворено писмо, изпратено от Феминистки мобилизации към Направление „Архитектура и градоустройство” - Софийска община, с искане да се демонтира паметната плоча на ген. Христо Луков на ул. „Тракия”, която се използва като повод за мобилизация на неонацисти по улиците ни и като финална точка на Луковмарш, става ясно от писмо на Главния архитект на СО Здравко Здравков, че в отговор на искането е извършена служебна проверка в публичния регистър на издадените  разрешения за поставяне, както и справка в архивите на НАГ. 

В поледствие става ясно, че не са открити  данни за актуално разрешение за поставяне на паметната плоча на ул. „Тракия“, което значи, че тя е сложена там незаконно! През февруари 2023 г., Феминистки мобилизации и други антифашистки активисти заедно отправихме запитване до кмета на район Оборище, г-н Николай Александров, който беше компетентното лице, което впоследствие трябваше да предприеме действие относно демонтирането на плочата след проверката и установяването на нейното незаконно монтиране.

Тази година отново питаме сегашния кмет на район Оборище - г-н Георги Кузмов - ще бъдат ли най-сетне предприети бързи действия от негова страна по отношение на паметника на бившия предводител на Съюза на младежките национални легионери, организация, открито пропагандирала антисемитизъм, ксенофобия, расизъм и тоталитаризъм?

Всички тези непоследователни действия на институциите водят до смекчаване и нормализиране на подобен тип идеологии на омразата.

Липсата на позиция или изказвания от рода на „всеки има право на мнение“ не са просто изрази на безразличие към това опасно политическо явление, а всъщност косвена подкрепа за неговото задълбочаване. Не позволявайте нашият град да се напълни с нацисти и фашисти, дошли от цяла Европа, за да пропагандират и легитимират дейностите на групировките си. 

Като институции, отговорни за спазването на Конституцията, обществената сигурност и международните задължения на България, настояваме да предприемете следните действия: 

Първо. Незабавно да вземете мерки за категоричната забрана на шествието и спирането на всички опити за провеждане на публични чествания на нацисткия колаборатор ген. Христо Луков и подобни исторически и съвременни фигури. Те представляват заплаха за множество групи хора, застрашават обществената сигурност в България и допускането им сочи, че пропагандирането на авторитарна и човеконенавистна идеология е общоприето.

Второ. Община София и институциите на правителството да излязат със становище пред обществото, което ясно и категорично осъжда „Луковмарш“ и разрастването на проявите и пропаганда на фашизъм, неонацизъм и хитлеризъм в България.

Трето. Да бъде премахната паметната плоча на ген. Христо Луков пред къщата му на ул. „Тракия” в София, която е дарение от Български национален съюз и не е регламентирана от Столична община. Тази плоча е фашистки паметник и няма място в столицата ни.

Четвърто. Подобно на случая с Български национален съюз, да се отвори съдебно разследване на всички ултрадесни, ултранационалистически, фашистки и неонацистки групировки и организации, чиято идеология и дейности проповядват насилие и омраза на расова, национална, етническа и религиозна основа. Например „Млада гвардия”, Национална съпротива”, „Кубратова младеж” и др. Те противоречат на Конституцията и на международните споразумения на България, включително условията за членство в ООН по Парижкия мирен договор от 1947 г. и Международната конвенция за премахване на всички форми на расова дискриминация на ООН от 1969 г. Време е да се адресира коренът на крайнодясната радикализация, която вирее в обществото ни днес и кулминира в гореописаните нападения.

Пето. Да се вземат ефективни и безкомпромисни мерки срещу всяка проява и проповядване на расизъм, антисемтизъм, евгеника, ислямофобия, хомофобия, трансфобия, ксенофобия и сексизъм/мизогиния - мерки, които целят превенция и справедливост за потърпевшите. Формите на насилие и езикът на омразата са нараснали застрашително в медийните, обществени и политически среди в България. Настояваме институциите да обърнат внимание на това и да предприемат съответните действия.

Шесто. Да се работи принципно, целенасочено и в дългосрочен план за създаване на обществена нетърпимост към човеконенавистните идеологии на фашизма, расизма и ксенофобията, както и за социални условия на равенство и достойнство на всички жители на страната. 

Изразяваме пълна подкрепа на антифашисткия митинг в София под надслов „Без нацисти по улиците ни!“, който ще се проведе на 17 февруари 2024 г. от 13.00 ч. на езерото Ариана в столицата. Приветстваме и ценим борбата на граждански движения, студентски дружества, неправителствени организации и общественици в България и отвъд нея, работещи срещу новите проявления на фашизма, хитлеризма и неонацизма, в защита на принципите на демокрацията и човешките права. Призоваваме широката общественост да се присъедини и да подкрепи антифашисткия митинг в София и исканията изброени в това отворено писмо. 

Ние, като част от българската и международна общественост, сме длъжни да продължим да се борим срещу всеки опит за възраждане, пропагандиране и прослава на фашистки идеологии и практики в България. Ще мобилизираме международни институции, общности и публичност за спиране на тези тенденции, осъдени отдавна и категорично като престъпление срещу човечеството.

Снимка: Протест „Без нацисти по улиците ни!“ 2022 г., Антифа България.


Неформален колектив „Феминистки мобилизации“    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Неформален колектив „Феминистки мобилизации“ да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...