Петиция за запазване на самостоятелност и автономност на Лесотехническия Университет София.

ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, МИНИСТЪРА НА ОБРАЗОВАНИЕТО, НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ, МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ И ВОДЕЩИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИИ.

Петиция за запазване на автономността на Лесотехническия Университет София.

 
Уважаеми, Господин Румен Радев,
Уважаеми, Господин Кирил Петков,
Уважаеми, Господин Николай Денков
Уважаеми, Народни Представители,
Уважаеми, Политически Партии,

Във връзка с предложението на МОН за създаване на Софийски университет по технологии, който да обедини Химико-технологичния и металургичен университет (ХТМУ), Минно-геоложкия университет (МГУ), Лесотехническия университет (ЛТУ), Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) и Висшето транспортно училище (ВТрУ), което ще доведе до  противоречие със Стратегията за развитие на висшето образование, защото предвижда загуба на правосубектността на висшите училища и че промените няма да повишат качеството, а то ще се влоши вследствие на механичното сливане на университети.

Нито един от аргументите на министър Денков за обединяване на Лесотехническия университет с други университети не издържа проверката:

- ЛТУ не е малък университет, а е 23 от 38 държавни ВУ по брой студенти (2878) и приема ежегодно около 500 първокурсника.

- 85% от студентите на ЛТУ се обучават в специалност в област на висшето образование Аграрни науки и ветеринарна медицина.

- Далеч по-малки по прием и по брой студенти, както и по-близки до "технологични" университети (УАСГ), отпаднаха от "черния списък".
 
- Технологичен университет, при това Европейски има в съседния град - Перник.

- ЛТУ стои добре в световните научни бази, като най-цитираните публикации са съвместни с учени от цял свят, от много български университети и институти на БАН.

- ЛТУ се кооперира както в науката, така и в обучението с много други ВУ, без да са си обединявали преди това счетоводствата.

- Университетът BoKu има 90% сходни специалности с ЛТУ и същевременно е световно разпознаваем университет с над 24000 студента.

- Министърът не даде нито един реален пример за обединение на университети, което да е довело до обещаните от него резултати.
 
 

Консолидация на университети може да има само на доброволен принцип и ако е хоризонтална, а не вертикална. Но ако се извърши със средства на принуда и отнемане на самостоятелността, това, първо, нарушава към момента Закона за висшето образование и, второ, би обезличило висши училища и унищожило уникални специалности не само за страната, а и за Балканите.

Президентът на Европейската асоциация на институциите във висшето образование (EURASHE) разкритикува намеренията за сливане на университети в България на министъра на образованието акад. Николай Денков.
В днешно писмо до Висшето училище по телекомуникации и пощи, което е единственият български член на EURASHE, Армандо Пирес пише:

"Бях осведомен относно предложението за сливане на редица висши учебни заведения в България в "национални политехники". Като президент на EURASHE, която представлява над 600 професионални висши училища, включително Висшето училище по телекомуникации и пощи (ВУТП) в София, бих искал да подчертая няколко негативни последици, които могат да произтекат от едно такова сливане, последици, които сме наблюдавали в други европейски страни.
Първо, големите структури рискуват да задушат активността и мотивацията на отделните слети институции, подкопавайки важния академичен принцип на автономията. По-големите институции в рамките на новите политехники могат да доминират и да изтласкат по-малките. Загубата на идентичност, традиция и независимост може да доведе до много по-слаби институции, осигуряващи общопрофилно и по-малко специализирано образование.
Второ, по-малките институции често са по-пъргави и гъвкави и могат да вземат решения по-бързо от големите висши училища. За професионалното висше образование такава гъвкавост е важна, за да отговорят на промените на пазара на труда и да развиват специализацията си в нововъзникващи технологични области. Съществува риск сливанията да премахнат конкурентното предимство на съществуващите специализирани институции.
На трето място, по-големите национални институции могат да отслабят териториалния принос на висшите училища и ползите от тях за градовете и регионите. По-малките институции, които се управляват на местно ниво, са в по-добра позиция да отговорят на местните и регионалните нужди, което е отличителен белег на професионалното висше образование. Подобен принос беше силно насърчаван през последните години от Европейските институции и международни асоциации като ОИСР.

В заключение, бих искал да призова отговорните фактори да проведат близки консултации, в които да включат ръководството, академичния персонал и студентите във всяко решение за сливане и преструктуриране на системата на висшето образование. Станахме свидетели на много негативни последици в други европейски страни, когато преструктурирането се осъществи „отгоре надолу“ без подкрепата на тези, които предоставят висше образование на място.

 НАШИТЕ ИСКАНИЯ СА:

ЛЕСОТЕХНИЧЕСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ СОФИЯ ДА ЗАПАЗИ СВОЯТА САМОСТОЯТЕЛНОСТ И АВТОНОМНОСТ ЗА ДА ЗАПАЗИ КАЧЕСТВОТО НА ОБРАЗОВАНИЕТО КОЕТО ПРЕДЛАГА, ЗАЩОТО БЪЛГАРСКАТА ПРИРОДА И БЪЛГАРСКИТЕ ГОРИ ИМАТ НУЖДА ОТ ДОБРЕ ПОДГОТВЕНИ КАДРИ.                      

        

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам инж. Николай Адев да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...