Петиция: Незабавно отстраняване на Ангел Джамбазки от Европейския Парламент

С настоящата петиция, ние долуподписаните граждани, осъждаме категорично поведението на евродепутата от групата на Европейски консерватори и реформисти Ангел Джамбазки и настояваме за неговото незабавно отстраняване от Европейския Парламент. 

На 16.02.2022, по време на дебат за върховенството на правото, Г-н Джамбазки показва нацистки поздрав в пленарната зала на Европейския парламент. Този срамен жест е обида не само към присъстващите в залата, но и към милионите европейци, за които Европейския съюз е символ на мир, равноправие и просперитет. Тъй като това не е изолиран случай, а поредна провокация, насаждаща омраза и насърчаваща насилие, ние настояваме за незабавното отстраняване на Г-н Джамбазки от всички парламентарни дейности и освобождаването му от заеманите от него мандатни длъжности в рамките на Парламента. 

Неадекватното поведение на г-н Джамбазки има дълга и тревожна история на ескалация. На 16.11.2020 вечерта, в отговор на мирно протестиращи граждани, г-н Джамбазки хвърля опасни бомбички по протестиращите и ги пръска с вода през пожарникарски маркуч (видео от инцидента). Тези му хулигански действия остават все още неразследвани и ненаказани от български власти и в частност, от българската прокуратура. 

Многобройни са и открито хомофобските, расистките и ксенофобските изказвания на г-н Джамбазки в публичното пространство. Той е един от авторите на така наречената "концепция срещу циганизацията", която насажда анти-ромска стереотипи и насърчава насилието срещу ромите в България (линк). През декември 2019 г-н Джамбазки прави открито ксенофобски изказвания и по адрес на своите колеги евродепутати Г-жа Карима Дели и Г-н Исмаил Ертуг (линк). През същата година, като кандидат за кмет на София, г-н Джамбазки използва хомофобски обиди, за да иска забрана на ежегодния София Прайд. 

Като евродепутат в предишния мандат Джамбазки е хванат да шофира пиян в България и е глобен, а шофьорската му книжка е отнета. Той също така предизвиква инцидент на Летище София когато се опитва да се качи на полет, пренасяйки нелегално огнестрелно оръжие.


Местна Организация - Брюксел " Да България"    Свържете се с автора на петицията

Подпишете тази петиция

С подписването си упълномощавам Местна Организация - Брюксел " Да България" да предаде информацията, която предоставям в този формуляр, на лицата, които имат правомощия по този въпрос.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.







Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...