Петиция за участие на държавата при откупуване на Стайновата къща в гр. Казанлък със стенописи от Иван Милев и превръщането й в негов музей

Още един паметник на културата - прочутата къща на Стоян/Маню Стайнов със стенописи от художника Иван Милев в Казанлък - търси нови и грижовни собственици.

Иван Милев е сред най-прочутите художници на България – един от създателите на движението „Родно изкуство” от 20-те години на ХХ век  и виден негов представител от  наднационално значение. Той внася в изкуството на сецесиона и експресионизма български интонации, вярвайки дълбоко че родните сюжет, багри и орнаменти също могат да изразяват модерното. За него пишат видни критици като Гео Милев, Сирак Скитник, Чавдар Мутафов, Евдокия Филова, Андрей Протич, Никола Мавродинов, Иван_Милев_Стайнова_къща.jpg Димитър Аврамов, Атанас Божков. Днес няма българска история на изкуството, в която неговото име и творчество да не бъдат обстойно разгледани до тези на Владимир Димитров-Майстора. Неговите съвременници и съмишленици  Николай Райнов, Иван Пенков, Дечко Узунов, Пенчо Георгиев и много други го уважават като най-българския художник, дръзнал да мери дарба в полето на модернизма. Само ранната му смърт (едва на 27 г.) спъва неговия път към международната слава. Къщата на Стоян Стайнов в Казанлък е строена по проект на видния представител на сецесиона в България - архитект Никола Занков (1907). Във всички стаи има изящна сецесионова стенописна украса от италиански майстори, запазени са и декоративни елементи от металопластика и стъкло. През 1925 г. наследникът Маню Стайнов кани своя приятел и съгражданин Иван Милев да декорира салона със стенописи и те са сред най-доброто му художествено наследство със своето оригинално решение. Монументалните образи на селска мадона, селянин, жетварки, селянка със сноп - композирани сред цялостната стенописна украса в пространствения център на къщата - синтезират иновативните видения на художника и са еманация на българския творчески гений. Този малък салон е сякаш храм на неговото изкуство…

Казанлък е изобилен на тракийски гробници и съкровища, на зографи и художници, на музеи и старини, на рози и розотърговци, разнесли славата на България по света. Венец на тази хилядолетна традиция, обърната към красивото е творчеството на Иван Милев - художник без аналог в българското изкуство. Не случайно неговият лик е на банкнотата от пет лева - като един от най-заслужилите наши творци. Иван Милев е гордост за всяка галерия и всеки колекционер в страната ни, но няма музей. Художествената галерия в гр. Казанлък притежава една от най-богатите колекции от негови творби. Ако държавните институции – национални и общински - прояват  разбиране и далновидност, къщата на Стоян/Маню Стайнов би могла да стане филиал на Художествената галерия в града и музей на Иван Милев. Много логично е картините на Иван Милев от галерията да се представят именно в Стайновата къща заедно с уникалните стенописи от зрялото му творчество. Това би бил музей от национално значение и с висока културна стойност.

До Стайновата къща се намира къщата на друга прочута и заслужила в българската култура личност – композиторът Петко Стайнов. Днес тя е негов музей - дарение от сина му арх. Стефан Стайнов и седалище на едноименната фондация. Двете къщи на рода Стайнови биха били чудесен културно-исторически комплекс. Заедно с къщите–музеи на художниците Дечко Узунов и Ненко Балкански, на писателя и художника Чудомир в Казанлък, те биха образували впечатляващ по художествените си богатства културен маршрут на световно равнище. При добра реклама музеят на Иван Милев може да привлича почитатели на високото изкуство на ХХ век от страната и чужбина, да стане дом за срещи на млади творци и културни събития.

Сега е моментът да се погрижим за това наследство и то да стане общонародно и общодостъпно! Нека не пропускаме този невероятен шанс за град Казанлък и за българската култура!

Призоваваме г-жа Галина Стоянова - кмет на гр. Казанлък, Общинския съвет на Казанлък и неговите културни подразделения, Министерство на културата - в лицето на г-н Боил Банов, да вземат отношение към продажбата на Стайновата къща и превръщането й в музей на художника Иван Милев!   Във Вашите ръце са визията и по-нататъшните възможности за привличане на средства чрез дарения или по европейски програми за такова достойно дело.

Моля ви, не допускайте мъчителната сага с къщата-музей на Пейо Яворов в София да се повтори и тук…

Уважаеми сънародници, моля, подпишете петицията за откупуване на Стайновата къща в гр. Казанлък за музей на художника Иван Милев.  

 

 

  Проф. д-р Милена Георгиева

– историк на изкуството, почетен член на фондация Чудомир - гр.Казанлък  

 

  Присъединили се към петицията за откупуване на Стайновата къща в гр. Казанлък за музей на художника Иван Милев:  

 

1.  Проф. д-р арх. Тодор Кръстев – почетен председател на Българския национален комитет на ИКОМОС, експерт на ЮНЕСКО, ИКОМОС и Европейската комисия

2. Арх. Габриела Семова-Колева – председател на БНК на ИКОМОС

3.  Д-р арх. Любинка Стоилова, член на българската секция на Docomomo International

4.  Доц. д-р Велина Панджарова – УАСГ, БНК на ИКОМОС, българска секция на Docomomo International

5.  Арх. Венцеслав Илиев - българска секция на Docomomo International

6.  Д-р инж. Георги (Джони) Пенков – филмов деец

7. Проф. д-р Алберт Бенбасат - литератор

8.  Д-р Марин Бодаков – журналист и писател

9. Георги Господинов – писател

10.  Кристин Димитрова – писателка 

11.  Любен Генов – художник, председател на СБХ

12.  Проф. Станислав Памукчиев – художник

13.   Владимир Береану –  журналист

14.   Проф. д. изк.  Ваня Лозанова-Стрелкова – траколог

15.   Проф. дин Валерия Фол – траколог

16.    Доц. д-р Христо Темелски – историк, директор на Църковно-историческия институт при Българската патриаршия

17.   Владо Руменов – художник, координатор на Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство

18.   Митко Новков – публицист

19.   Филип Зидаров – изкуствовед

20.   Силвия Чолева – поетеса, журналист и издател

21.   Проф. д.н. Явор Конов – музиколог

22.   Проф. д-р Бисерка Пенкова – историк на изкуството

23.   Проф. д.изк. Елисавета Вълчинова-Чендова – музиколог

24.   Кристина Белева – реставратор

25.   Лаврен Петров – галерист

26.   Зафер Галибов - фотограф

27.   Проф. Десислава Минчева – художник

28.   Д-р Геновева Димитрова – филмов критик

29.   Лъчезар Бояджиев – художник

30.   Долорес Дилова – художник

31.  Доц. д-р Ива Досева – историк на изкуството

32.   Алла Георгиева – художник

33.  Доц. д-р Благовеста Иванова – историк на изкуството

34.  Биляна Ковачев - адвокат  

 

Подпишете тази петиция

Подписвайки се, приемам, че Милена Георгиева ще може да види цялата информация, която предоставям в този формуляр.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.

Няма да показваме публично вашия имейл адрес в онлайн среда.


Давам съгласие за обработка на информацията, която предоставям в този формуляр за следните цели:
Платена реклама

Ще рекламираме тази петиция на 3000 човека.

Научете повече...